2022. feb 04.

Az MSK Púchov süllyedése

írta: surprisezola
Az MSK Púchov süllyedése

Kétezerben, az akkor még SK Matador Púchov néven szereplő gárda nemcsak, hogy megnyerte a szlovák másodosztályt, de ezzel az aranykoruk is elkezdődött.

unnamed_5.jpg

A feljutást követően a 10 csapatos szlovák bajnokságban csupán a 6. helyen végeztek, de mivel a Fair Play-t tekintve nagyon sikeresek voltak, így lehetőségük nyílt az UEFA kupában elindulniuk. A Sliema Wanderers nem is jelentett gondot és a hazai 3:0-s győzelem után belefért az idegenbeli 2:1-es vereség. Ezt követően jöhetett a német Freiburg, akik hazai pályán 2:1-re elverték a piros-feketéket, ezzel ők léptek tovább. A szezon végére azonban a második helyen zárt a Matador és újra az UEFA kupára hangolódhattak. Emellett még a szlovák kupa döntőjébe is bejutottak, de ott 11-esekkel kikaptak a Szenctől.

A 2002/03-as szezonban a kazahsztáni FC Atyrau legyőzése után egy komolyabb falat, a Bordeaux következett és a franciák nem kegyelmeztek. A Franciaországban elszenvedett 6:0 és a hazai pályán elért 4:1-es vereség végül sima búcsút jelentett. Ekkor már nem alakultak annyira jól a dolgok a bajnokság és december végén a vezetőség menesztettek Jozef Šuran-t, aki öt és fél évig irányította a puhóiakat. A helyére érkező František Komňacky-val a kupadöntőig meneteltek, ahol a hosszabbításban 2:1-re legyőzték a Slovan-t. Érdekesség, hogy a pozsonyiak gólját a jelenleg Felcsúton dolgozó Hornyák Zsolt szerezte. A kupasiker azt jelentette, hogy a bajnokságban az 5. helyen zárt gárda a következő szezon elején is az UEFA kupában próbálkozhat.

 

A szezon végén Komňacky a Baník Ostrava-hoz távozott (ahol cseh bajnokságot nyert) és a helyére Štefan Zaťko-t nevezték ki, akivel a grúz Sioni Bolnisi-t oda-vissza megverték, majd következhetett a Barcelona elleni mérkőzés. A hazai pályán elért bravúros 1:1-et  (KATT) a Barcelonában elszenvedett 8:0 követte (KATT).

„Csodálatos pillanatok ezek, a hangulat fantasztikus volt és büszke vagyok a fiúkra. Az egész meccsen igyekeztek követni a taktikai utasításaimat és megerősítettek benne, hogy a barcelonai út nem csak formális.

 

Az 1:1-es döntetlen nem a legrosszabb kiindulási helyzet a megtorlás előtt. Ez szép és megérdemelt eredmény számunkra. Csak abban reménykedem, hogy nem haragítottuk fel túlságosan az ellenfelet, hogy megtorlásul széttépjenek minket.”

– vélekedett a hazai mérkőzés után Zaťko.

2_38.jpgForrás: www.teraz.sk

Azonban Zaťko előrelátó volt és a Barcelona nem csak, hogy 8:0-ra felmosta velük a pályát, de gyakorlatilag ez a meccs volt az, ami a puhóiak aranykoruk végét vetítette elő. De bármennyire is láthatta előre a spanyolországi meccset a tréner, arra már ő sem gondolt, hogy a csapata a bajnokságban csak szenvedni fog, ami végül az állásába fog kerülni. A szezont végül Milan Lešický-vel vitték végig, akivel a 9. helyet csípték csak el. Ekkor a vezetőség gondolt egy merészet és Pavel Vrba-ra bízták a csapat irányítását, aki a Cseh U20-as válogatottól érkezett és ekkor még az edzői pályája elejét taposta.

Vrba edzői karrierje egyébként nem indult valami fényesen, mert a játékos karrierje befejezése után három hónapig munkanélküli volt. Ekkor már azt is fontolgatta, hogy fizikai munkába kezd, de a Baník Ostrava ificsapatánál kapott állás végül egyfajta mentőövet jelentett a számára, majd 2004-ban, az ex-puhói edzővel, František Komňacky segítőjeként megnyerték a cseh elsőosztályt. Azonban a vezetőség ennek ellenére sem hosszabbított az edzőpárossal. Innen vezetett az útja a puhói gárdához.

3_33.jpgA Puhó melletti Viszolajban kezdte meg a nyári felkészülést a csapat.

Az 1998 óta a helyi gumigyár (Matador) támogatását élvező piros-feketék először egy hatodik hellyel nyitottak az új edzővel, de a következő szezonra az eredmények nem jöttek és 2006 kora tavaszán a vezetőség megköszönte a mester munkáját. Ekkor a gárda az utolsó helyen szerénykedett.

„Mindig az edző leváltása a legmegvalósíthatóbb megoldás. Remélem, a csapat életre kell, miután távozom. Az utódom megváltoztathat valamit, amit én nem akartam.”

- nyilatkozta a menesztésekor.

De Vrba a mai napig hálás a puhói csapatnak a lehetőségért.

„Franta (František Komňacky – szerk.) segített abban, hogy ajánlatot kaptam a Púchovtól. Ez egy váltás volt számomra. Őszintén meg kell mondanom, hogy a Púchov egyértelműen lépcsőfok volt a karrierem felé.”

– idézte fel évekkel később a netky.sk-nak adott nyilatkozatában.

Vrba a Zsolnához írt alá, ahol szlovák bajnok- és kupagyőztes lett, majd ezt követően vezetett az útja többek között a Plzen és a Cseh válogatott kispadjára is. Jelenleg a Sparta Prága vezetőedzője. De amilyen nagy ívű karriert vett a távozó mester sorsa, annyira nagy ívű zuhanást produkáltak a puhóiak, akiken az edzőváltás se segített és kiestek az élvonalból. A kiesést követően a Matador kiszállt, ami anyagi nehézségek elé állította a csapatot. Ezt a játékosok eladásából próbálták kompenzálni, de bármennyire is igyekeztek, végül csak a harmadosztályba adták be a nevezésüket. A távozók között volt a klubnevelése, Patrik Mraz is, aki 2019 októberében visszatért a gárdához.

nevtelen_1.jpgAz Inter végül bennmaradt (róluk már írtunk: KATT), így a puhóiak búcsúztak.

2010-ig kellett várni, mire a csapat visszaverekedte magát a másodosztályba, de onnan két szezon után búcsúzhattak is. 2019-ben újra visszajutottak a második vonalba és azóta is ott szerepelnek.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá