2022. feb 19.

Újraépülés több mint félévszázados álom után

írta: surprisezola
Újraépülés több mint félévszázados álom után

Harminchárom focikedvelő fiatal egyetemista 1900-ban úgy döntött, hogy „33 Football Clubja” néven csapatot alapít Óbudán. Hiába a nagy összefogás, saját pályája nem volt az újdonsült klubnak, aminek köszönhetően már az elindulás döcögősen kezdődött.

1_11.png

A klub 1901-ben az NBII-ben kezdte meg a szereplését. Az akkor még 8 Pesti (köztük az Újpesttel, de menet közben 3 klub kilépett) klubbal létrehozott első NBII-es bajnokságban a csapat rögtön az első helyen végzett. Akkor még a győzelemért 2 pont járt, de így is megsüvegelendő, hogy a csapat 14 meccséből 13-at megnyert és csak egyszer hagyták el vesztesen a pályát. Azonban a 33FC és a második Rákosszentmihályi SE-re nem a feljutás, hanem az osztályozó várt. Ekkor az NBI-et csupán 4 csapat alkotta (eredetileg 5, de a 4. forduló után a Műegyetemi AFC visszalépett) és a 3. helyen végző Fradi és a 4. Budapesti Sport Club (amely 1905-ben megszűnt) osztályozóra kényszerült. A Fradi a Rákosszentmihályt, a BSC a 33-at kapta. Előbb meccsen a Fradi 10:2-re lemosta a Rákosszentmihályi SE-t, utóbbi meccsen a 33FC a BSC-vel  0:0-át játszott, ami a szabályok értelmében azt jelentette, hogy a két csapat nem cserél osztályt, de mivel az MLSZ szem előtt tartotta, hogy a Műegyetem kilépett, így a 33FC átvehette a távozó klub helyét.

2_7.pngElső szezonjában bajnok lett a 33 FC, amelynek még saját pályája sem volt.

A következő szezonban ismét öt csapattal kezdődött az 1902-es NBI-es szezon, de őszkor a Magyar Úszó Egyesület visszalépett, aminek köszönhetően ismét csak 4 klub alkotta a legfelsőbb osztályt. A bajnok ismét a Budapesti Torna Club lett, mögötte a Fradi végzett. A bronzérmet a 33FC szerezte meg, akikre várhatott az osztályozó. Az MTK ellen elért 2:2 azt jelentette, hogy a klub bennmarad az élvonalba (milyen furcsa ezt leírni, hogy a bronzérmes osztályozót játszik a bennmaradásért, ami azóta is a klub legjobb eredménye lett). A másik ágon az NBII-es Postás SE 2:0-ra legyőzte a Budapesti Sport Club-ot, ami azt jelentette, hogy a BSC lett ez első tényleges kieső az NBI-ből.

3_8.pngA bronzérmes keret névsora.

A klub a következő szezonokban már a kiesés elől menekült, az újonnan már 8 csapat alkotta NBI-ben. A menekül egészen az 1906/07-es szezonig tartott. Ekkor váltott az MLSZ az ősz-tavasz bajnokságra. Ennek pont a 33FC lett a károsultja, amely búcsúzni kényszerült, immáron osztályozó nélkül. A másodosztályt azonnal megnyerték (ismét 13 győzelem és 1 vereség lett a mérleg), de a Typographia SC ellen elért 0:0-nak köszönhetően a második vonalban ragadtak. A felszálló jegyet végül az 1909/10-es bajnokság végén kapta meg a gárda, akik a bajnoki címet megszerezve készülhettek az NB1-re. A legfelsőbb osztályban nem volt kieső, ami a létszámbővítés (9-ről 10 csapatra emelkedett a létszám) miatt történhetett. Ennek köszöntően jutott fel úgymond egyenesen a NB1-be a Harihárom becenévre hallgató klub. Ekkor már hosszabb időt (9 szezont) töltöttek az élvonalba. Az 1920/21-es szezonban kiestek, de 1923 nyarán ismét az első osztályra hangolódhattak, de újoncként rögtön ki is estek.

4_5.pngAz 1923/24-es szezonban csupán 1 ponton múlott a megmenekülés.

A kiesés ugyan azonnal vissza is jutottak (negyedik alkalommal megszerezve a másodosztály aranyérmét), majd az 1926-ban elért 8. hely után következhetett a professzionális bajnokság, ami az 1926/27-es szezontól vette kezdetét. Ez annyiból érintette a Harihárom csapatát, hogy az eddig amatőr státuszban lévő klub proficsapattá válik, Budai 33 FC névvel. Ez a névhasználat végül vitához vezette a profi csapat vezetőit és az amatőr sportegyesületet, akik az ügyet bíróság elé vitték. A bíróság döntésének értelmében – a Budai 33 nevet nem használhatja a profi csapat, aminek következtében a 33 FC amatőr csapatként, az 1929-ben Budai 11 névre váltó profi csapat külön utakon folytatták tovább. A Budai 11 végül (ha idevesszük az 1925-ben elért feljutást) 13 szezon után búcsúzott az NB1-től és az óta sem szerepelt a legmagasabb osztályban. A megszűnés 1945-ben utolérte a Budai 11-et, de a Hariháromnak sem jutott több a jóból, akik 1949-ben a Ganz Villamossági Művekkel egyesült.

5_14.jpg
A Ganz Villamossági Művek zászlaja.

Az újraalapításra egészen 1957-ben kellett várni. A csapat akkor az NBIII, Budapesti Alszövetség 6. csoportjában szerepelt. Az akkor csak tavaszi bajnokságból álló csoportban végül a 2. helyen zártak úgy, hogy csak rosszabb gólkülönbséggel végeztek a III. Kerület mögött. Azonban az újrakezdés csak márciusig tartott, mivel a klub a Dohánygyári SC-vel egyesült. Ezt követte – ahogy a címben is utalva van rá – a fél évtizedes álom, majd 2011-ben újra létrejött a 33 FC. A 2011/2012-es bajnokságot a Budapesti IV. osztályban kezdte a gárda, ami 8. osztálynak felel meg. A Harihárom kezdésnek bajnoki címmel és veretlenséggel zárt, amelyet kispályás játékosok és az NBIII-tól érkező fiatalok alkották.

5_6.pngErős kezdés.

A 2012/13-as szezonban 3. lett a gárda a Budapest III. osztály 1. csoportjában, de az új szabályok miatt a dobogó legalsó foka nem ért feljutást. 2016-ban a BLSZ III. osztály 3. csoportjába került a Harihárom, de a következő, 2017/18-as szezonban már a BLSZ III. osztály 2. csoportjába került. Az újraalakulása (tehát 2011-től) óta a csapat általában 2. és a 6. hely között ingázott. Az előző szezont a 6. helyen zárta a gárda (KATTINTS).

6_6.pngA 33FC zászlaja.

A 33 FC-nek Facebook oldala is van, amely 2015 óta nem aktív (KATTINTS), de a klubnak még csak weboldala sincs. A csapat keretéhez tartozik Murányi Domonkos, a Digi Sport szakértője is.

7_7.png

Szólj hozzá