2022. feb 22.

Beragadva a harmadosztályban

írta: surprisezola
Beragadva a harmadosztályban

Az 1918-ban alapított klub ott volt, amikor 1929-ben létrejött az országos bajnokság és egészen az ötvenes évek végéig vígan elvolt ott. Ezután következett be az a bizonyos lecsúszás, majd évtizedekkel később – mint olyan sok olasz klub esetében – a pénzügyi csőd is beköszöntött a Triestina ajtaján. A Serie C magyar oldal írása következik.

triestina-stemma.jpg

A szlovén határ szomszédságában található Trieszt városa egészen az 1959-es évekig élvezhette a Serie A-s meccsek hangulatát. Ebben az aranykorszakban olyan magyaredzők is megfordultak a csapatnál, mint Tóth-Potya István, Guttmann Béla és Csapkay Károly, de a klubrekordot jelentő második helyet a gárda egykori játékosával, Nereo Rocco irányításával érték el, még az 1947/48-as szezonban.

Apró érdekesség, hogy Rocco távozása után Guttmann Béla vette át a stafétát, akivel az utolsó fordulóban tudta csak kivívni a bennmaradást a gárda. Rocco ugyan 1953-ban visszatért, de 21 meccs után kivágták a gyenge eredmények miatt, de nem felejtve el az első időszakában elért sikert, évekkel később róla nevezték el a csapat stadionját. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy a megszerzett 2. hely után ült fel a klub arra a bizonyos csúszdára.

u_s_triestina_1947-1948.jpgAz 1947/48-as szezon csapata, amely 2. lett

Az ötvenes évek már a bennmaradás kivívásáról szóltak és bár ’57-ben ki is estek, de azonnal sikerült is visszajutniuk. A feljutás már sok jót nem hozott, mert amilyen könnyen feljöttek, olyan könnyen ki is zúgtak és ezt követően már több A-s meccset nem láthatott a hazai publikum. Sőt, ezután már lefelé és nem felfelé kellett nézniük. Olyannyira, hogy 1983-ig főleg a harmad- és a negyedosztály mérkőzései hangolódhattak, majd ezt követően legalább azt sikerült elérni, hogy a másod- és harmadosztály között liftezzenek.

Aztán az első krach 1994. júniusában be is ütött. A Serie C középmezőnyében végző csapat ekkor már adósságokkal küzdött és be is jelentették a csődöt, ami azt jelentette, hogy új klub jön létre és a felkapaszkodást a negyedosztályból kezdik meg. De 2012-ben, mikor zsinórban a 10. szezonjukat fejezték be a B-be, ismét beütött a csőd és kezdődhetett minden elölről. Persze tegyük hozzá, hogy már januárban bejelentették, hogy súlyos pénzügyi gondokkal küzdenek.

eoboz9ewaaeugwh.jpg

2011 augusztusában Stefano Fantinel elnök eladta a részvényeinek 50%-át az Aletti csoportnak, akik végül a klub 96%-át megszerezték, de az új elnöki kar nem hozott szerencsét, mert az október 14-i közgyűlésen Cristina De Angelis elnök asszony és Sergio Aletti (2013-ban elhunyt) között nézeteltérés alakult ki és utóbbi magát nevezte ki elnöknek a gárda élére. 2012 januárjában a csőd ismét bekopogtatott a csapat ajtaján és mivel a baj sokszor nem jár egyedül, a szezon végén osztályozót kellett játszania a csapatnak a bennmaradásért, amit el is vesztettek. Jöhetett az újraalapítás.

image_2.jpgCristina De Angelis elnök asszony és Sergio Aletti között ekkor még béke volt.

2016-ra ismét a csőd kerülgette a Triestina-t, de ekkor a helyi amatőr sportegyesület mentőövet tudott dobni, amelynek fel is vették a nevét. 2017-től a harmadosztályból próbál visszaevickélni a klub, sikertelenül.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá