2022. már 04.

Az Amkar Perm élvonalbeli búcsúja

írta: surprisezola
Az Amkar Perm élvonalbeli búcsúja

Amikor az Amkar Perm feljutott az élvonalba, sokáig állta a sarat, de 2018-ra minden megváltozott.

thumb-fc-amkar-perm-4k-logo-russian-football-club-leather-texture.jpg

Az 1994-ben alapított permi gárda, már a következő évtől az orosz profi labdarúgás résztvevőjeként számított. Magát a futballklubot a Permi Műtrágya Vállalat alapította. Az „AMKAR” név az „AMmiak” (ammónia) és a „KARbamid” (karbamid) szavak egyesüléséből származik. A klub színe a piros-fekete lett, mivel a vállalatnak kereskedelmi partnereik voltak Milánóban, akik a segítségkérésre úgy válaszoltak, hogy felszerelést ajánlottak fel az AC Milan-tól. Kezdésként jöhetett a harmadosztály, majd a Zvezda Perm korábbi játékosai is a klubhoz kerültek, mivel az említett gárda éppen megszűnni akart. Hamar fel is jutottak a másodosztályba (1996-ban), Sergey Oborin vezetésével, aki játékos pályafutása során főleg a zvezdai csapatban szerepelt. Akkor is Oborin ült a padon, amikor 2003-ban feljutott a gárda az élvonalba.

where-is-perm-map-russia.jpgPerm a térképen

A feljutást követően a permiek kezdetben a tabella második felében tanyáztak. A 2006-os szezon végül változást hozott. Oborin-nal a gárda csak szenvedett, olyannyira, hogy 19 bajnokiból csupán kettőt tudtak megnyerni, és nyolcszor vesztesen hagyták el a pályát. Ez a mester lemondását jelentette. A végleges megoldást Rashid Rakhimov jelentette, aki benntartotta a csapatot, de a negyedik helyre már Miodrag Bozovic navigálta be a gárdát 2008-ban, de emellett az orosz kupadöntőbe is bejutottak, amit végül tizenegyesekkel elbuktak a CSKA Moszkva ellen. Tegyük hozzá, hogy a permieknek sikerült 2:0-ról elveszíteniük a finálét. Ez ugyan EL selejtezőt ért, de hiába a hazai 1:0-s siker a Fulham ellen, az angolok hazai pályán 3:1-re győzni tudtak és meg sem álltak a döntőig. Gyakorlatilag ez volt a klub legjobb eredménye, mert innentől már lefelé vezetett az út.

A permiek ezt követően ismét egy alsóházi csapattá avanzsálódtak, egészen a 2017/18-as szezonig. Ekkora már a költségvetési problémák is felbukkantak a piros-feketéknél. Még az is kérdésessé vált, hogy el-e repülnek edzőtáborozni, ugyanakkor Igor Revzvukhin, a klub vezérigazgatója elismerte, hogy nem abban látja a megoldást, ha eladogatják az értékeiket. Papíron a Perm Kari kormányának tulajdonában volt a klub, tehát állami tulajdonú egyesületnek minősült.

Csakhogy a klubot birtokló regionális önkormányzatokkal az a baj, hogy az önkormányzatok költségvetése az éves naptár szerint fut, ami viszont annyit jelent, hogy év végére a klubok gyakran elfogynak pénzileg. Ez még nem is volt probléma, mikor a régi szovjet naptárt használták, mert a szezon akkor márciustól novemberig tartott, így évvégére tudták az önkormányzatok, hogy milyen pozícióban zárt az együttes és könnyebb volt tervezni a következő évre. Azonban az új naptári számítás már december végéig tartott és a téli futballidőszak már több költségvetést követelt az önkormányzatoktól.

fc-rostov-rostov-on-don-vs-fc-amkar-perm-russian-premier-league.jpg

Rezvukhin tárgyalni akart a regionális kormányzattal, hogy legalább a szezon végéig biztosítsák a finanszírozást. Ez a helyzet egyébként nem új keletű az orosz labdarúgásban, mert régebben a Tom Tomsk, vagy a Torpedo Moszkva is hasonló cipőben járt. 2018. júniusában Gennadi Shilov kijelentette, hogy a harmadosztályban nem regisztrálnak és hiába nyerték meg a bennmaradási osztályozót, megszűntek. Közben az önkormányzat feltámasztotta a Zvezda Perm-et. 2020-ra újra megalakult az Amkar, ami azt jelenti, hogy napjainkban a Zvezda és az Amkar egy bajnokságban játszik az orosz labdarúgás harmadik vonalában.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá