2022. már 15.

Fellángolás az FC Lustenau 07-nél

írta: surprisezola
Fellángolás az FC Lustenau 07-nél

Az 1907-ben létrejött klub hosszú ideig az alacsonyabb osztályokban evickélt, azonban a hetvenes években lecsúsztak és az áttörésre egészen a kilencvenes évekig kellett várni, amikor elindultak felfelé.

dsc05965-462w.jpg

A gárda a nyolcvanas években még az ötödosztályt is megjárta, ahol jó pár szezont kellett eltölteniük, de a kilencvenes évekre nemcsak, hogy stabil negyedosztályú csapattá léptek elő, hanem egyre jobb eredményeket elérve, végül feljutottak. Elsőre még csak átszállójegyet vettek, de a kiesést követően egyből vissza is jutottak, így 1996-ban újra a harmadosztályra hangolódhattak. 2000-ben a Play-Off döntőig is eljutottak, de a Mattersburg elleni 1:1 után 5:0-ra kikaptak. Egy évvel később ugyan az volt a leosztás: megint a Mattersburg-on kellett túljutniuk és a hazai 3:0-s sikert 3:3-as döntetlen követte, ami egyben a feljutást és a visszavágást is jelentette. Az osztálylépést Eric Orie-val érték el, aki 1998 nyarán játékosként érkezett a csapathoz, de fél évvel később már a csapat játékos-edzője lett.

640px-eric_orie.jpgForrás: Wikiwand

Újoncként a 2001/2002-es szezonban bennmaradási osztályozóra kerültek, amit a SV Braunau ellen sikeresen abszolváltak, de Orie-t felállították a kispadtól, bár a klubot nem hagyta el végleg. Két szezonnal később ismét bennmaradási osztályozót kellett játszaniuk, ahol a SCR Altach mindkétszer 3:2-re nyerni tudott. Ez pedig egyenlő volt a kieséssel. Első nekifutásra 1 pont hiányzott a visszajutáshoz, majd ezt követően, 2005 nyarán a vezetőség ismét Orie-val képzelte a folytatást és megkapta a csapat irányítását. A váltás bejött, a csapat szárnyalt. Huszonhét győzelem és 3 döntetlen mérleggel simán vissza is jutottak a második vonalba.

Eric-el előbb a hatodik, majd a negyedik helyen végeztek, azonban a 2008/09-es szezonban az eredmény megromlottak és márciusban, a gyenge eredményekre hivatkozva váltottak. A mester távozásakor az utolsó helyen szerénykedett a csapat. A helyét Nenad Bjelica vette át, akivel ugyan megmenekültek a kieséstől, de a következő szezon első felében őt is kivágták. Egészen a 2012/13-as szezon végéig tudták elkerülni a bajt, azonban akkor hiába végeztek a nyolcadik helyen, búcsúzniuk kellett az élvonaltól.

3_34.jpgA 2012/13-as szezon végeredménye

Már 2013 elején olyan pletykák keringtek, hogy az elnök eladja, vagy visszavonja a licencet. A csapat ekkor már jó ideje gondokkal küzdött. Többek között a kifizetetlen játékos díjak, pénzmosás és csalás gyanúja, házkutatások, az elmaradt bérek és a játékosok szakszervezetének közbelépése, na meg természetesen az adósságok (850 000 euróról szóltak a hírek) is „erősítették” a bajok listáját. A pletykák napokon belül igaznak bizonyultak és Dieter Sperger – aki 2000-től volt a klub elnöke – kijelentette, hogy vagy eladják a licencüket, vagy amatőr státuszba lépnek át. Közben a hatóságok a házkutatások során olyan dokumentumokat találtak, amik a játékosok közötti kettős szerződést bizonyítottak.

Sperger őrizetbe került, de később az ügyészség további bűncselekményekre utaló bizonyítékokat is feltártak. Az addigra már a klubot elhagyó elnök milliós összegű pénzeket sikkasztott el, legalább is erről szóltak a hírek. Mint később kiderült, Sperger-nek nagyon nem volt kedve befektetni az ügyfeleinek pénzét, ráadásul kockázatos befektetésekben spekulálgatott, amik nagy hozamot ígértek neki és a befektetők összesen 1,8 millió eurós károkozással vádolták. Az elnök távozását követően egy négytagú bizottság vette az FC irányítását.

88c4fc7d-de4a-5fd8-9f04-729f1ebdfca6.jpg

Közben adományok is összegyűltek a gárda megmentésére. Előbb 100 000 €, majd pár nappal később 150 000 €-nyi összeg. A gárda végül a hetedosztályban indult el, ahonnét két éven belül két feljutást is ünnepelhetett, de az ötödosztályt négy év után elhagyták és jelenleg is a negyedosztályban szerepelnek.

Szólj hozzá