2022. már 19.

A sokadik megszűnés után..

írta: surprisezola
A sokadik megszűnés után..

A kevésbé ismert FC Levski Lom sikerkorszakát akkor érte el, mikor 1928-ban és ’34-ben az ötödik helyet csípték el az állami bajnokságban, de ezt követően ők is ráültek arra a bizonyos csúszdára. Napjainkban oda jutott a klub, hogy a felnőtt csapatát is megszüntette.

19a45d624e433d2bb3de827c8093c122.png

Lom futballtörténelme a híres svájci-bolgár tanártól, Louis-Emil Eyer-től indult. A sportpedagógusként és közéleti személyiségként tevékenykedő Eyer-t, a bulgáriai sportmozgalom megalapítójaként tartanak számon, aki 1894-ben futballakadémiát alapított a Nayden Gerov gimnáziumban. Nem egész tíz évvel később, 1903-ban az iskola akkori diákjai megalapították a város első futballklubját, az SC Nayden Gerov-ot. 1921. júniusában megalakult az SC Levski, majd négy évvel később egyesültek az SC Slaveykov Lom-mal és felvették az SC Maria Luisa nevet. 1928-ban és 1934-ben, az akkori állami bajnokságon az 5. helyen végeztek, majd 1939-ben a bulgár kupa negyeddöntőjéig is eljutottak, de ezt követően jöhetett a lecsúszás, ami a napjainkig is elkísérte a klub életét.

A második világháború után Lomban újra létrejött egy Levski névre hallgató sportegyesület, de ’48-ban és ’49-ben is több gárda jött létre. Ugyan ’54-ben feljutottak a másodosztályba, de két évvel később le is csúsztak, és bár ’67-ben ismét feljutottak, FD Dunav néven, de 6 évvel később ismét kiestek és 1978-ban már a regionális mélységeket is megjárták, ahol a hetvenes évek végén és a nyolcvanas években szerepeltek. Ugyan 1990-ban ismét felvették a Levski nevet és három évre rá feljutottak, de hiába álltak a szezon felében a 4. helyen, feloszlottak.

188735bd0b2d6bc221cdd11764ba14bc.pngAz ismert Levski Sofia egykori logója. Nagy a hasonlóság

Ugyan 2003-ban ismét újjáéledtek, SC Maria Luisa néven, de 2010-ben már az amatőr osztályban találták magukat, majd ismét feloszlottak. 2012-ben létrejött a Levski 2012 Lom, amely a regionális liga B csoportjában indult el. Erősíteni volt honnan, ugyanis a frissen feloszlott FC Almus Beer Staliyska Mahala csapatától érkeztek az erősítések többsége, aminek meg is lett a következménye, ugyanis feljutottak az A csoportba, de az anyagi problémák ezúttal is megjelentek és a szezon vége előtt elhagyták a bajnokságot. 2015-ben ismét volt egy próbálkozás, de két év után jöhetett az újabb megszűnés.

2020-ban ismét létrejöttek, egy újabb egyesülést követően. Ekkor Lom város polgármestere, Dr. Georgi Gavrilov úgy döntött, hogy közreműködik a stadion felújításában. Edzőnek az egykori Levszki Szófia és Spartak Pleven játékosát, Blagoy Krastanov-ot nevezték ki, aki bár veretlen volt a csapattal (15 győzelem és 6 döntetlen), de 2021. március 17-én menesztették és helyére Ferrario Spasov-ot nevezték ki, aki végül feljuttatta a csapatot, de május végén Spasov-ot is lapátra tették. Azt azért tegüyk hozzá, hogy a 60 éves Ferrario áprilisban infarktust kapott, de az orvosok megmentették az életét.

3_14.pngForrás: sportal.bg

Azonban az idei szezonban csak vergődött a gárda és szerdán, március 16.-án a klubvezetés úgy döntött, hogy az ócska eredmények és a szponzorok lehetetlensége miatt a felnőtt labdarúgást megszüntetik és a jövőben a fiatalok fejlesztésével akarnak foglalkozni.

 „Nem jutottunk könnyen erre a döntésre, de ezek a realitások. Nyolc hónap alatt a második ligában mindössze nyolc pontot szereztünk, a túlélési esélyeink pedig szinte nulla. A finanszírozás most már komoly problémát jelent, mivel a szponzoraink a pandémia és most a háború gazdasági következményeire való tekintettel, nehézséget jelentenek a profi futballban fenntartani egy olyan csapatot, amely gyenge teljesítményt mutat. Úgy döntöttünk, véget vetünk ennek a kínnak.”

- kezdte az indokot a klubelnök, Gavril Gavrilov a csapat Facebook oldalán.

Georgi Gavrilov, a város polgármestere elmondta, hogy Lom község továbbra is támogatni fogja a gyerek és ificsapatok működését.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá