2022. már 22.

A Stadler FC rövid krónikája

írta: surprisezola
A Stadler FC rövid krónikája

Az 1992/93-as szezonban a Kiskőrösi Petőfi LC a negyedik helyen végzett az NBII Keleti csoportjában, majd 1993 nyarán megjelent Stadler József a csapat életében. A Kiskőrös-Stadler FC névre váltó klub, a következő szezonban megnyerte a másodosztály Keleti csoportjának küzdelmeit, így 1994-ben feljutott az NB I-be.

14922459446506087_original.jpg

Az új tulajdonos – aki juhászból lett kereskedő – érkezésekor Tellinger Vilmos maradhatott a vezetőedző, akinek irányításával a gárda kivívta a feljutást, amely a Hatvan előtt két ponttal végzett az élen (ekkor még a győzelemért 2 pont járt). A bajnoki cím azt is jelentette, hogy az első Bács-Kiskun megyei csapat lesznek az NBI-ben. A hatvaniak ugyan osztályozót játszhattak a Nyugati csoport második helyén végző EMDSZ-Soproni LC-vel, de az idegenbeli 2:0-ás vereséget követően hiába nyertek ugyanekkora arányban hazai pályán, a tizenegyeseket 4:2-re elvesztették.

Az újonc csapathoz egy új stadion is kellett, ám mivel a kiskőrösi, majd a kecskeméti önkormányzattal sem sikerült megállapodni, ezért Stadler József úgy gondolta, hogy szülőföldjén, a Bács-Kiskun megyei község szélén lévő Akasztón épített egy új pályát, amely nemcsak a labdarúgócsapat, de magának a tulajdonosnak is otthonául szolgált, de emellett bár, étterem és szálloda is üzemelt benne. Mivel a stadion nem bírt elkészülni az 1994/95-ös szezon kezdetére, ezért az őszi szezonban csak két mérkőzést játszott otthon a Stadler FC (mindkettőt Kiskőrösön), a többi hazai meccsének felcserélte a pályaválasztói jogát. Emellett azért megemlíthetjük, hogy Stadler munkát adott a dolgozni akaróknak.

t182.jpg

De amíg a csapat stadionja épült, két edzőváltáson is átesett a klub. Az élvonalra már Ion Patrascu váltotta az előző edző, Tellinger Vilmost, de a 6 meccsen elért 1 győzelem kevés volt ahhoz, hogy Ion megtartsa az állását, és a helyére Sándor István érkezett. Tavaszra aztán - ha nem is teljesen, mert az eredményjelzőt sosem fejezték be és a klubház felőli része foghíjas maradt - elkészült a szép stadion, benne fűtéssel és vízvezetékrendszerrel, és bár Stadler szeretett volna egy komoly, nyugat-európai csapatot elhívni az avatóra, végül 1995. március 4-én a Parmalat (a Videoton akkori neve) ellen, 10 000 néző előtt avatták fel, majd megérkezett a csapathoz Igor Nicsenko, aki kilenc meccsen nyolc gólt rámolt be az ellenfeleknek, és a Sándor István irányította csapat a 9. helyen végzett a bajnokságban úgy, hogy a záró fordulóban, a már bajnok Ferencváros ellen 22 000 néző előtt 1:1-et játszott. A kilencedik hely végül a klub történelmének legjobb eredményét jelentette.

Ekkor már olyan játékosok erősítették a csapatot, mint a Csehi-fivérek, a későbbi magyar válogatott Nagy Norbert, a Vasastól érkezett Babócsy András kapus, az ETO nevelés Lakatos Ferenc, de mellettük olyan légiósok szerepeltek, mint Sergej Hleba, Tibor Rumán, Viktor Makritskiy és Adrian Oprisan. Az 1995/96-os szezonra megszerezték Veszprémből Dragóner Attilát, de Lakatos és Oprisan távozott. Előbbi a DVTK, utóbbi az MTK játékosa lett.

 

A télen ugyan több meghatározó játékos is távozott, Nagy Norbert és Igor Nicsenko a Ferencvároshoz(aki végül 18 góllal gólkirály lett – ebből 8-at a Stadler színében szerzett), Babócsy András az MTK-hoz írt alá, de ismét a kilencedik helyen végzett a gárda, egy ponttal kevesebbet szerezve, mint az előző szezonban. Ekkor mér egy új szponzor, az Innstadt sörgyár is megjelent a klubnál, ami azt is jelentette, hogy Innstadt-Stadler néven folytatják a szereplésüket. De a következő, 1996/97-es szezonban a teljesítmény leromlott. Menet közben Dragóner és a Csehi-fivérek is elhagyták a csapatot. Ekkor már Stadler József ellen adóhatósági vizsgálat is folyt. Közben az Innstadt kivonult a csapat mögül, de jött az Ecker, ami újabb névváltoztatást jelentett: Ecker-Stadler. A kilencedik hely helyett bennmaradási osztályozóra kényszerült a klub a Dunaferr ellen. Az idegenbeli 2:2-t követően 2:1-re nyerni tudott a csapat, így bennmaradtak.

20160216stadler-fc1.jpg

Az igazán nagy gondok az 1997/1998-as szezonban mutatkoztak, Stadler gyakrabban járt a bíróságra, mint a mérkőzésekre és a tavasszal börtönbe került gazdasági bűncselekmény vádjával. Ekkora már az edzőváltások is bekövetkeztek a klubnál. A 14. fordulóban 3:0-ra kikaptak a Siófoktól, ami Sándor István állásába került, helyét Bozai Gyula vette át, aki az év végéig 3 meccsen irányíthatta a gárdát, de mindhárom mérkőzést elveszítették. Az utolsó 17 meccsre hiába érkezett Linka József a kispadra, kiesett a csapat.

A tulajdonos tavasszal rács mögé kerülését követően, az Ecker-t az Ilzer váltotta, és aki tehette, ekkor már elhagyta a csúszdára felüllő csapatot. Ezt olyannyira megsínylette a csapat, hogy 18. helyezettként kiesett az NB I-ből, mindössze 4 győzelmet és 22 pontot tudtak felmutatni (9 pont kellett volna az osztályozóhoz). A következő szezonban el sem indult a csapat a NBII-ben.

Az utolsó mérkőzésre 1998. június 6-án került sor. Hazai pályán 1000 néző előtt búcsúztak az első osztálytól, a Varga István vezette Haladás ellen 0-2-ről felállva 3-2 re győztek.
Az utolsó meccsen így állt fel a Stadler: Nagy G. - Schultz, Korol, Kovács Zs. (Sallai 82'), Vincze Z. - Lázár, Resko, Bocan (Rosca 46'), Kun - Farkas T. (Károlyi G. 89'), Károlyi R.

14922459563700574_original.jpg

1999-ben Stadler még a magáénak tekintette a pályát , de már akkor is felmerült, hogy lefoglalják. Amikor Stadler megbukott, s a cége adótartozása hétmilliárd forintra rúgott, akkor az adóhatóság rátette a kezét a létesítményre. Több alkalommal megpróbálták elárvereztetni, de sosem jártak sikerrel. Persze tegyük hozzá, hogy 2009-ben még 350 millió volt az eladási ár (ami az évek alatt 220 millióra „csökkent“), pedig már akkor is komoly bajok voltak vele. Előfordult, hogy állatokat hajtottak a pályára, mert így egy körben megoldották a fűnyírást és a trágyázást is. Amúgy emellett csak a parlagfű irtására és a stadion őrzésére költöttek. Stadler végül 2017 áprilisában, az alapítványán keresztül visszavásárolta a pályát (KATTINTS), de József az év novemberében elhunyt.

Hogy mi lett a Kiskőrös sorsa? 1994-ben az Akasztó FC játékjogán folytatták a szereplést, majd 2003-ban a Kiskőrösi FC-ről Kiskőrösi LC-re váltották a nevüket. 2009-ben ünnepelték a kiskőrösiek a 100. évfordulójukat, melyen a Ferencváros ellen léphettek pályára. Emellett a Kiskőrösi LC öregfiúk csapata a Magyar Öregfiúk válogatott ellen mérkőzött meg és nyertek 4:3-ra, míg a felnőtt csapat 4:0-ra kikapott a Fraditól.

jubileum-075-e1589621765988-696x341.jpg

A Kiskőrösi LC jelenleg a Bács-Kiskun megye első osztályában szerepelnek, de együttműködési megállapodást kötöttel a KTE-vel, ami a felnőtt és az utánpótlás szintet is érinti. 

Két éve a Trollfoci is járt az egykori stadionnál.

 

Tabella: KATT

Szólj hozzá