2022. ápr 01.

Elsüllyedés a Genfi-tónál

írta: surprisezola
Elsüllyedés a Genfi-tónál

A gárda akkor élte át az aranykorát, mikor 1981-ben másodszor jutott fel az élvonalba, ahol hatévnyi szereplés után ki is esett. Ezt követően szépen lassan bekövetkezett a vég.

download_1.jpg

Bár a klub megalapítását az oldalak 1905-re teszik, a csapat hivatalos oldala 1898-at említi meg. Az első fellángolásuk az negyvenes évek második felére tehető, mikor felsőházi csapattá léptek elő a harmadosztályban, ugyan később a feljutás is összejött, de onnan 1 szezon után kizúgtak és csak az 1958-ban jutottak oda vissza. Ekkor már 6 szezont is ott tudtak tölteni, de ismét búcsúzni kényszerültek és ismét 6 bajnoki évadnak kellett eltelnie, hogy a helyzet változott, de ekkor már pozitív irányban, ugyanis ismét a feljutást ünnepelhették. Négyévnyi másodosztály után egy szezon erejéig belekóstolhattak az élvonalba. Ismételten 6 év kellett, hogy elérkezzünk 1981-ig, amikor is a csapat nemcsak, hogy feljutott, de ekkor már tartósabban megvetették a lábukat az élvonalban.

2_15.pngAz 1974/75-ös szezon. Ekkor még átszállójegyet váltottak az élvonalba.

Igaz, csak a tizenkettedik és a tizenegyedik hely között ingáztak és a lényegében a kiesés elkerülése volt a cél, ez egészen az 1986/87-es szezonig tartott, amikor is bennmaradási osztályozóra kényszerültek a Lugano ellen, amit összesítve el is vesztettek 2:1-re. A kiesést követően a másodosztályból is kizúgtak, és egy évnyi kivétellel (amikor kiestek, de visszajutottak) egészen 2004-ig szerepeltek a harmadosztályban, ahonnét búcsúzni kényszerültek. A kiesés mellett már az anyagi gondokkal is küzdeniük kellett. Még 2002. március. 22-én sürgősen összehívták a Vevey Sports tagjait, hogy döntést hozzanak a klubról. A felhalmozott adósságok szinte valamennyi bizottsági tag lemondását eredményezte. A tartozások ekkor elérték a 420 000 svájci frankot és jöhetett az újjászületés FC Vevey Sports 05 néven.

1200px-fc_vevey_sports_05_svg.png

Jöhetett a regionális liga, ahonnan a 2009/10-es szezonban feljutottak, de ekkor még nem tudták tartósan bennmaradni. Végül a 2015/16-os bajnokság hozta meg az áttörést, amikor megnyerték a bajnokságot. 2018-ban egyesültek az ACS Azzurri Riviera-val és megalakult az FC Vevey United. 2021-ig kellett várni, mire a 2005-ös nevüket, a Vevey-Sports-ot felvették. Még ugyanebben az évben egyesültek a helyi Connekted egyetemmel. A Vevey eSport by Connekted küldetése az lett, hogy egyesítse a helyi közösséget, és ezáltal lehetőséget biztosítson a játékosoknak, tovább az egyesület az eSport-ot is népszerűsíti, melynek külön honlapot is szentelt. Ennél a csapatnál játszik Kurt Zouma testvére, Lionel Zouma, akit márciusban állatkínzással vádolt meg a RSPCA. A Vevey jelenleg a negyedosztályban szerepel.

Zárásként, íme a Vevey United indulója: KATTINTS

Az induló Facebook videója: KATT

Youtube csatornájuk: KATTINTS

Facebook elérhetőségük: KATTINTS

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá