2022. ápr 16.

Az Évian újjáépülése

írta: surprisezola
Az Évian újjáépülése

Az Évian 2013-ban bejutott a francia kupa döntőjébe, de ott vereséget szenvedett, és mint később kiderült, ez volt a gárda csúcspontja. Onnantól kezdve pedig várt rájuk a süllyedés.

19579.jpg

Kétezer-háromban, az FC Gaillard (1924-ben alapított) és az FC Ville-la-Grand (1928-ban alapított) egyesülésének eredményeként létrejött a Football Croix-de-Savoie 74. Az új klub a Championnat National 2-ben indult el, ami a negyedosztályt jelentette. A negyedik vonalat akkor 4 csoport alkotta és mindegyik csoport első helyezettje jutott fel. A Pascal Dupraz által vezetett Croix kezdésnek rögtön 3-ik lett, de mivel az előtte lévő Lyon B és Metz B nem juthatott fel, így első szezonjukban máris feljutást ünnepelhettek. A harmadosztálytól két szezon után búcsúztak, majd negyedosztályban rögtön második lettek. Dupraz a kiesést követően sportigazgató lett a csapatnál.

Így érkeztünk el a 2007/2008 szezon elejére, amikor is a Croix-de-Savoie 74 és az Olympique Thonon Chablais egyesülésével létrejött az Olympique Croix-de-Savoie 74. Míg az előző klub Gaillard településéhez kötődött, az új egyesület a közeli Thonon községbe költözött, mivel a gaillardi pályát még 2005 augusztusában, alkalmatlannak ítélték a nemzeti osztályok küzdelmeire. Természetesen Dupraz ismét átvehette a csapat irányítását. Az egyesülés ismét feljutást ért, de ezúttal már bajnokként és a negyedosztály csoportgyőzteseit tekintve a legtöbb pontot (108) gyűjtve.

nevtelen_2.jpgNagyot ment a Croix

A harmadosztályban elért 5. hely után ismét nevet változtattak és 2009 nyarától Évian Thonon Gaillard FC néven folytatták. Franck Riboud-ot ekkor nevezték ki a futballklub tiszteletbeli elnökévé, aki azzal a céllal pumpált pénzt a klubba, hogy fejlessze az egyesület utánpótlás rendszerét és feljussanak a másodosztályba. Dupraz ismét sportigazgató lett és a csapatot Stéphane Paille vette át, akivel hiába álltak az első helyen, január közepén menesztettek.

„Az elmúlt nyolc mérkőzés eredményeinek romlása és a vezetőséggel fennálló nézeteltérések vezettek ehhez a döntéshez.”

–áll a klub közleményében.

Paille helyét a később a Videoton-nál megbukó Bernard Casoni vette át, akivel két év alatt két feljutást is ünnepelhettek és a 2011 nyarán már az elsőosztályra hangolódhattak. 2012. január. 2-án, mikor Bernard lemondott a posztjáról, az Évian csupán 4 pontra volt a kiesőzónától. Ekkor jött Pablo Correa, aki a 9. helyre navigálta a gárdát, de a következő 2012/13-as szezonban csupán 4 bajnoki meccsen irányíthatta a gárdát, mert ismét Dupraz lett a vezetőedző. Újboli kinevezésekor a gárdának 1 pontja volt, de a szezon végére a 16. helyen végeztek 40 ponttal és egészen a Francia kupadöntőig meneteltek. Gyakorlatilag ez volt az a momentum, mikor az Évian ráült arra a bizonyos csúszdára.

A következő szezonban még összejött egy 14. hely, de a 2014/15-ös szezonban kiestek. Dupraz ekkor távozott végleg a klubtól és az Évian egy évvel, az élvonalbeli kiesésüket követően a másodosztályból is búcsúzni kényszerült. Végül nem csak, hogy a másodosztálytól búcsúztak, de a csőd is beköszöntött és a klub felszámolás alá került. 2016. december 6-án a Thonon-les-Bains-i kereskedelmi bíróság kimondta a klub felszámolását. A sportjogok ezután átkerülnek az új Thonon Évian Savoie Football Club egyesülethez, és a Regional 2-ben kezdték meg az újjáépülést, ami a hetedosztályt jelentette. Két egymást követő feljutásnak köszönhetően az Évian jelenleg az ötödosztályban szerepel.

Facebook oldaluk: KATT

Tabella: KATT

Szólj hozzá