2022. ápr 19.

Amatőr mélységekben – FC Gueugnon

írta: surprisezola
Amatőr mélységekben – FC Gueugnon

A klub amint feljutott az élvonalba, nem csak, hogy rögtön ki is esett, de egészen az amatőr szintig süllyedt.

0.png

A Gueugnon, ahogy több eddigi írásnál is megfigyelhettük, szintén egy helyi gyárnak köszönheti a létrejöttét. Az 1940-ben létrehozott klub az Association Sportive Gueugnonnaise és a Le Foch egyesüléséből jött létre, miután a két futballbarát egy csoportja baráti beszélgetést folytatott a háború előtt elkövetett hibákról, és arra a következtetésre jutottak, hogy az "egységben az erő" kijelentés a sportban és az életben is egyaránt megmaradjon. Később a két gárda titkárai is találkoztak az egyesülést illetően, de végül a játékosok megegyezése kellett, hogy megalakuljon az új klub, amely – mivel erős támogatást kapott a helyi acélműtől – a kovácsok (Les Forgerons) becenevet is megkapta.

Az induláshoz át is vették az arany-kék színkombinációt, és az akkor még újnak számító Jean-Laville stadiont, amelyet még 1939. július 14-én, Paul Faure államminiszter és Saone et Loire, parlamenti képviselő úr avatott fel. Gueugnon akkori polgármestere, Alexandre Buisson vette át az elnöki pozíciót és a tiszteletbeli elnök, Paul Vannier lett.

1_26.jpg

Mire 1970-et írtunk, a gárda eljutott a másodosztályig, amelyben amatőr, félprofi és profi klubok is szerepet kaptak. Négy évvel később Casimir Nowotarski került a gárda élére, aki a 12 évig tartó regnálása alatt a másodosztályban bajnoki címet is ünnepelhetett, de ehhez fel kellett volna vennie a klubnak a profi státuszt, amire akkor még nem került sor (nem is voltak olyan helyzetben, hogy ezt megtegyék), ezért maradtak a második vonalban.

Azonban az 1980-as években az acélválság arra kényszerítette a klubot, hogy felvegye a profi státuszt, majd a kilencvenes évektől az aranykorukat is átélhettél: először a Coupe de France elődöntőjébe jutottak 1991-ben, ezt követően az 1994/95-ös szezonban feljutó helyen végeztek, és mivel addigra már a pénzügyi helyzetük is megengedte, így felkerültek az élvonalba. Ami persze azt is jelentette, hogy 25 év után hagyták el a másodosztályt. Ez egyébként - mármint, hogy ennyi időt eltöltenek egy adott osztályban - rekordnak számított.

2_11.pngÁttörés

Az élvonaltól egy szezon után búcsúztak, de a másodosztályban a következő években jól szerepeltek. 2000-ben a Gueugnon azzal sokkolta a francia futball-szurkolókat, hogy megnyerte a Coupe de la Ligue trófeát, miután a döntőben 2:0-ra legyőzték a PSG-t (KATTINTS). A győzelem nem csak európai kvalifikációt jelentett, hanem a tényt, hogy a gárda lett az első másodosztályú csapat, amely megnyerte a francia kupát. Azonban a sikert drasztikus következmények követték.

A győzelem természetesen kaput nyitott a gárda jobb képességű labdarúgóinak, köztük Sylvian Distin-nek is, akit az angol focit régebbtől követőknek ismerős lehet. A következő szezonra a csapat az UEFA kupában is kipróbálhatta magát, de a görög Iraklis rögtön az első körben búcsúztatta a francia csapatot.

Ezután ugyan 2003-ig még jól szerepeltek a második vonalban, de ezt követően az eredmények elkezdtek romlani és a 2007/2008-as szezon végén a gárda simán kiesett a Nemzetibe és innentől kezdve csak süllyedett lefelé. A 2009/10-es szezonban az egykori francia válogatott, Tony Vairelles érkezett a klubhoz, aki játékosként és főbefektetőként is próbálta talpra állítani a csapatot. 2009 októberében az apja lett a sárga-kékek elnöke, de az érkezésük nem hozott pozitív változást és végül csak az utolsó pillanatban megúszták a kiesést, az addigra már jócskán lefiatalított kerettel. A pénzügyi hiány eközben egyre jobban csak nőtt, ami elérte a 800 000 €-t.

3_29.jpgTony Vairelles hiába küzdött, csak a bennmaradást sikerült kivívniuk.

2011 áprilisában a mâconi kereskedelmi bíróság felszámolta a Gueugnon-t, miközben a bajnokság még nem ért véget. Tony hiába kérte a helyi önkormányzatot, nem tudott elintézni jelentős támogatást. Mindezt úgy, hogy ő maga 25 000€-val támogatta meg a csapatot, de ez így is édes kevés volt a szezonbeli költségvetéshez. Tony végül távozott és bár próbajátékokon is szerepelt más kluboknál, 2011-ben őt és testvéreit előzetes letartóztatásban tartották, miután egy Nancy-ban található diszkóban lövöldöztek. 2012. márciusában próbaidőre bocsátották, de idén is lesz tárgyalása, mert a kidobó kezét eltalálta, akinek lelki problémái vannak és a karja még mindig fáj.

Eközben a csapatnak jöhetett a hatodik osztály és vele együtt az átalakulás. Jelenleg az ötödosztályban szerepelnek.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá