2022. ápr 23.

Mindentől távol…

írta: surprisezola
Mindentől távol…

A Svájci La Chaux-de-Fonds városa nem sok embernek lehet ismerős. A Francia határ közelében lévő település nem is volt jelentős a történelem során. Azt azonban tudni lehet, hogy itt született Louis Chevrolet, későbbi cégalapító, és a városban lakott Lenin a svájci emigrációja során. Viszont a labdarúgás ide is beköszöntött és 1894-ben létrejött az FC La Chaux-de-Fonds.

news.jpg

Az említett évben a Keresztény Ifjúsági Unió (röviden: I’UCJG, vagy angol rövidítésben: YMCA) egy bizottságot nevezett ki, akik a város labdarúgásának kérdésével foglalkoztak. A bizottságot négyen, Paul Pettavel, Charles Nicolet, Charles Huguenin és Arnold Indermuhle alkotta. Az említett négyes 1894. július 4-én aláírta az FC La Chaux-de-Fonds születési anyakönyvét, ezzel létrehozva a város labdarúgó klubját. A következő években a Svájci Labdarúgó Bajnokság is kezdett létrejönni, amihez az FCC (nevezzük így röviden az FC La Chaux-de-Fonds-ot) 1900-ban csatlakozott. A Svájci Labdarúgó Szövetség az FCC-t 13. klubként vette fel. Az akkor még Svájci Serie A-nak vezetett első osztály két csoportból, Nyugati- és Keleti csoportból állt. Értelemszerűen a FCC a nyugatiban szerepelt, ahol az FC Bern, a Servette FC és a Neuchátel Xamax szerepelt. Az oda-visszavágós bajnokságban a újoncként rögtön a második helyen végeztek. Ekkor még a bajnoki cím úgy dőlt el, hogy a nyugat és a kelet bajnoka oda-visszavágós mérkőzést játszott.

2_6.png1901-ben a keleti csoportban szereplő Grasshoppers lett az ország bajnoka.

A klub 1904-ben elszakadt a Keresztény Uniótól és függetlenné vált. Még abban a szezonban (1904/05) a gárda megnyerte a Nyugati csoportot és jöhetett a „bajnoki döntő”, amit akkor már a 3 csoport (Nyugat, Közép és Kelet) győztese alkotott. A trió versengését végül a Grasshoppers nyerte meg. Ezt követően csak az 1916/17-es szezonban jutottak ismét a bajnoki döntőbe, de akkor sem sikerült a csúcsra érniük (az FC Winterthur nyert). A klub 1940-ben felavatta a pályáját, ami a „Parc des Sports” nevet viseli, amely jó alapnak szolgált a későbbi sikeres korszakhoz. Nyolc évvel később a Svájci kupát is megnyerték. A döntőben először 2:2-őt játszottak, az azóta szintén elsüllyedt FC Grenchen-el, ami újrajátszást jelentett. Ekkor már sokkal magabiztosabb volt az FCC, amely 4:0-ra nyert.

3_7.pngA svájci kupa.

A győzelmet követően még nem sokan gondolhatták, hogy ezzel a kupasikerrel megkezdődött az FCC aranykora. A következő kupagyőzelemre az 1950/51-es szezon végéig kellett várni, majd az 1953/54 és a rákövetkező 54/55-ös szezonban a duplázás (bajnoki cím és kupagyőzelem) is összejött a gárdának. Az 1963/64-es szezonig még két kupa sikert (’57 nyara és ’61 nyarán) tudott elérni az FCC. Az említett 63/64-es szezonban harmadszorra is bajnokok lettek, de ez már a klub hattyúdalát jelentette, amely a következő évtizedekben egyre lejjebb nézegethetett. Az első osztálytól az 1986/87-es szezonban búcsúztak végleg. Az akkor már 16 csapatot számláló élvonalban tök utolsóként, mindössze 6 pontot gyűjtve zúgtak ki. Ekkor jöhetett a másod- és harmadosztály, egészen 2009-ig, amikor is a csapatot adminisztratív problémák miatt egészen 2. Ligáig (hatodik osztálynak felel meg a megnevezés) sorolták vissza.

4_13.jpg

A hatodik vonaltól 2013-ban jutottak fel, de abban az évben a Neuchátel kupát is bezsebelték. Az ötödosztályból két szezon után feljebb léptek és azóta is a negyedosztályban vitézkednek. 

Tabella: KATTINTS

Youtube csatornájuk: KATTINTS

Szólj hozzá