2022. máj 19.

A másodosztályú Play-Off-tól a kizárásig

írta: surprisezola
A másodosztályú Play-Off-tól a kizárásig

Kétezerben a Real Murcia ismét feljutott a másodosztályba, ahonnan később kétszer feljebb, egyszer meg lejjebb léptek, de egy szezon után vissza is tértek a második vonalba. A 2013/14-es bajnoki évadban a negyedik helyen végeztek a Segunda División-ban, ami később vízválasztónak bizonyult a klub életében.

158139214_124392056355895_7133748194857512992_n.jpg

Az 1919-ben alapított gárda tíz évvel később már a harmadosztályban találta magát, ahonnan fel is jutott és újabb tíz évnyi szereplés után, 1940 nyarán már az első osztályra készülhetett. Az akkor még csak 12 csapat által alkotott élvonalban az utolsó helyen végezve kizúgtak (ebben a bajnokságban szerepelt a Hércules is, akikről már volt említve az oldalon). Három szezon után ugyan feljutottak, de három év után ismét búcsúztak az élvonaltól és ha fel is jutottak, egy-két szezon után ki is estek. Mire elérkeznénk a 2000-es évekhez, a gárda addigra már a harmadik vonalat is megjárta, sőt, az 1995/96-os szezonban a negyedosztályból kellett vissza jönniük. Közben 1999-ben létrejött az UCAM Murcia is, akik a regionális ligákból kezdtek felkapaszkodni.

Kétezerben nem volt egyszerű feljutni az Segunda División-ba. A négy csoport alkotta harmadosztály első négy helyezettje Play-Off-ba került, ahol A,B,C és D csoportok jöttek létre, ahová mindegyik alapcsoportból egy csapat került be és az említett osztályozós csoportból az első helyezett juthatott fel. A Murcia a Granada, a Burgos és a Mensajero hármas mellé került, és 1 ponttal megelőzve a Granada-t végül az első helyen zárva ismét a másodosztályra hangolódhattak.

1_18.pngA Granada-nak sokba került a Mensajero elleni döntetlen. Forrás: wikipedia

Ugyan 2003-ban és 2007-ben is elérték a feljutást, de nemcsak, hogy átszálló jegyet váltottak az élvonalba, hanem utóbbi esetében két évre rá már a harmadik vonalig süllyedtek, igaz onnan egyből vissza is jutottak és 2011-re ismét másodosztályú meccseket láthatott a hazai publikum. Még 2006-ban elkészült a stadionjuk is, ami 31 179 néző befogadására lett alkalmas. Ezzel a 16. legnagyobb stadion lettek Spanyolországban, és a legnagyobb a Murcia régióban. A visszajutást követő évek a kiesés elleni harcról és az edzőcserékről szóltak. 2013 nyarán Julio Velázquez-t nevezték ki a csapat élére, aki a klub anyagi lehetőségeihez mérten próbált erősíteni. 

A Betis-től megszerzett Castro, 41 kapott góllal zárta a 2013/14-es szezont, ami azt jelentette, hogy nála csak 4 kapus kapott kevesebb gólt a bajnokság során. A klubnevelés Kike García, ekkor játszotta élete szezonját. A 23 szerzett gólját, az akkor még az Alavés-nél játszó Borja Viguera tudta csak übereleni, két góllal. A védelembe érkezett Guillem Truyols és Álex Martínez kezdőjátékossá lépett elő, ahogy a középpályára megszerzett Iván Moreno - Albert Dorca is.

855x481_0911383211-ideal-adelante.jpgA szezon csapatába is bekerült Kike. Mellette csapattársa, Saúl Berjón is bekerült a kezdőbe. Forrás: laliga.com

A csapat a negyedik helyen végzett, mindezt úgy, hogy a megszűnés veszélye is ott lógott a levegőbe a tavaszi szezon során. Akkor hallani lehetett olyan híreket, mely szerint az adótartozás 1 millióra rúg, és további 10 milliót kellene még előteremteniük. Ekkor jutott fel az Eibar és a Deportivo (róluk is már volt írás), de mivel a Barcelona B lett a harmadik, így ő helyettük a hetedik helyen végzett Cordóba került a Play-Off-ba. A beugró zöld-fehérek pedig köszönték, és az elődöntőben túlléptek a Murcia-n, végül fel is jutottak az élvonalba, 42 évnyi böjt után. A szezon végeztével azonban a Murcia a kizárás sorsára jutott, mivel nem kapták meg a szükséges engedélyeket a szerepléshez, ami a kizárást jelentette (helyüket a legjobb kieső, Mirandés vette át).

A kizárást követően több száz ember vonult ki Murcia utcáira tiltakozni. A drukkerek szerint azért is kaphatott ilyen szigorú büntetést a szeretett klubjuk, mert az elnökük, Jesús Samper és a La Liga elnöke, Javier Tebas rossz viszonyba voltak egymással, ugyanakkor az 1998 óta regnáló klub elnököt is hibáztatták a kialakult helyzet miatt, mivel az elnök már nem akarta a klubot irányítani, de a tavalyi szezonban ő volt az, aki "döntően" szavazott a klub "állandósága" mellett. Voltak szurkolók, akik a liga székházához is mentek aznap, mikorra a döntést meghozták volna, de mint kiderült, a liga még délelőtt meghozta a döntést, így elkerülték a szurkolókat. 

742778.jpgForrás: Marca

Az AFE (spanyol futballisták szövetsége) is a murciai csapat mellé állt és még a játékosok sztrájkjával is fenyegetőzött. A klub a bírósághoz fordult, és az helyt adott a Murcia elővigyázatossági intézkedésének, ami megsemmisítette a kizárását, de a LaLiga több millió eurós garanciát nyújtó fellebbezése után, amit az elővigyázatossági határozatot kibocsátótól eltérő bírónál intéztek, végül megsemmisítette az elővigyázatossági intézkedését. Megerősítve, hogy a határidők és a hosszabbítások után ismételten nem fizettek adót az Államkincstárnak és a Társadalombiztosításnak. Mivel a döntést július végén hozták meg, addigra a keret elfogyott. 

A csapatot addigra már a gólfelelős, Kike García is elhagyta, akiért a Middlesbrough 2,25 milliót fizetett ki, plusz opcióként további 500 000 euró szerepelt, ha a gárda feljut az élvonalba. Amikor a Boro két év múlva feljutott az élvonalba, egy hosszabb pereskedés vette kezdetét, ugyanis nem akarták kifizetni az összeget, mivel a támadót addigra már eladták. Végül 2020 májusában megegyezett a két klub az összeg felében.

1590164022_552677_1590164154_noticia_normal_recorte1.jpgKike első szezonjában 10, a másodikban 4 gólt szerzett az angol másodosztályban. Forrás: AS

A harmadosztályba került gárda egy megújult csapattal vágott neki a visszajutásnak, és bár a következő években a második helyeken végeztek, a visszakerülés csak nem bírt összejönni. 2015. decemberében a klubelnök, Jesús Samper elhunyt. A helyzet a következő évekre sem oldódott meg. 2018-ban úgy próbáltak meg pénzhez jutni, hogy részvényeket árultak. A legolcsóbb részvénycsomagba 1,22 euróba, a legnagyobb csomag pedig 1000 euró és 40 centet jelentett. Ekkor történt, hogy az AS Roma angol nyelvű Twitter csatornája pár héttel ezelőtt elindított egy sorozatot, ami a "nap csapata" néven futott, amely valamilyen okból érdekes csapatokat vesz elő. Így került a képbe a Murcia november 20-án, azzal az üzenettel, hogy a kritikus helyzetben vannak és segítségre szorulnak.

Az egykor Puskás Ferenc (1975) és Kubala László (1986-1987) által irányított gárdának, 600 AS Roma szurkoló lett a részvényese két nappal később, akik összesen 10 000 eurót tettek le az asztalra. Rajtuk kívül a britek is . lévén, hogy angol nyelvű oldalról volt szó - lelkesen által az ügy mellé, akik 264 000 euróért vettek részvényt. 

726766_21542796965_large.jpg

Jelenleg mi a helyzet a városban a labdarúgással és magával a klubbal? 

  • Még 1999-ben létrejött a Ciudad de Murcia, ami 2007-ben megszűnt. Helyét az Atlético Ciudad vette át, de 3 év múlva ők is szétestek. Őt követte a Ciudad de Murcia, amely jelenleg az ötödosztályban szerepel.

  • Az írás elején említett UCAM szintén 1999-ben jött létre, akik jelenleg a harmadosztályban szerepelnek.

  • A 2013-ban alapított Racing Murcia jelenleg az ötödosztályban vitézkedik, amely azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 2020-ban az egykori válogatott Joleon Lescott-ot akarták leszerződtetni a spanyol kupa meccsére. Azonban ez végül nem jött össze. 2021 januárjában a Real Madrid egykori sztárja, Royston Drente csatlakozott a kerethez.

  • Real Murcia: Tavaly kiestek és jelenleg a negyedosztályban vannak.
Szólj hozzá