2022. máj 22.

A Skenderbeu Korce története Európától a másodosztályig

írta: surprisezola
A Skenderbeu Korce története Európától a másodosztályig

Utolsó (2.) rész

A bundabotrány megjelenésével a 2010-es évek abszolút albán bajnoka a másodosztályba pottyant. Nézzük, hogy a botrány hogyan és miért érintette a gárdát.

img_1732-1.jpg

Az UEFA tízéves eltiltásra és egymillió eurós pénzbírságot szabott ki a Skenderbeu-ra. Ez minden idők leghosszabb eltiltását jelentette a hétszeres bajnok számára. 2016-ban már volt egy-egy éves eltiltás, amikor kiborult a bili és bejelentkezett az UEFA a csapatnál, mely szerint a csapat nem tiszta eszközökkel is élt. Az UEFA döntéshozói arra jutottak, hogy a fogadási csalás rendszerét pontosan megismerték és biztossá vált, hogy a Skënderbeu az elmúlt 6 évben folyamatosan részt vett a nemzeti és nemzetközi mérkőzések manipulálásában. Az ellenőrző szerv azt szűrte le, hogy legalább ennyi - 5 Bajnokok Ligája, 2 Európa Liga, 41 albán bajnoki és kupa, valamint 6 barátságos - mérkőzést manipulálták illegális fogadás céljából. A helyzet állítólag az után alakult ki, hogy 2010 januárjában Agim Zeqót kinevezték a Skenderbeu elnökévé. Ekkor a klub a kiesést kockáztatta. Túlélték, és a következő öt évben mindig megnyerték a bajnokságot. A jelentés szerint az első mérkőzésük amelybe „belenyúltak”, 2010 novemberében történt. A skandallum kirobbanásakor a Guardian megkeresésére Zeqo a következőket mondta:

Határozottan tagadom, hogy a KF Skenderbeu elnökeként betöltött hivatali időm során bármiféle egyezkedés történt volna. Készen állok arra, hogy nyíltan, nyilvánosan szembenézzek az ilyen vádakkal, szükség esetén bármely bírósággal is!

A 2016-ban megszellőztetett információ hatására (?) a 2017 tavaszán végződő bajnoki idényben a csapat nem lett bajnok, de 2018-ban ismét övéké lett a Kategoria Superiore címe. A 2016-ban letett bomba 2018 tavaszán robbant, de akkor hatalmasat. Ekkor az UEFA hatékonyan alkalmazta a Sportradar cég szolgáltatását, akik a sportokkal kapcsolatos adatok elemzésével foglalkoznak, így ők tudtak rávilágítani a rendkívül gyanús fogadásokra is. A bundagyanús meccsek közül a legismertebb az észak-ír Crusaders elleni visszavágó 2015. július 21-én. A Skenderbeu 4-1-re megnyerte a hazai meccset, a visszavágón pedig 2-1-re vezetett. Következett a jelentés szerint „néhány felháborítóan gyanús élő fogadás”, amely összesen „minimum több százezer dollárt” jelent; a Skenderbeu a mérkőzés ezen szakaszában csekély kockázatot vállalt, aztán mégis elveszítette a találkozót, az utolsó 10 percben kétszer is kapitulált.

A Crusaders kapusának, Sean O’Neillnek tweetje az alábbi volt (ez is a Sportbírósághoz benyújtott bizonyítékok között állt): 

„Ha a ma esti meccsünkkel kapcsolatban nem folyik UEFA-vizsgálat, akkor valami nincs rendben.” 

 Összehasonlításképpen néhány albán sportújságíró szembe állította ezt az 1985-ös Liverpool – Juventus BEK döntővel, amikor 39 szurkoló vesztette életét és 600 ember sérült meg a mérkőzés előtti összecsapásokban – akkor az angol klubok 5, a Liverpool 6 évre lett eltiltva az európai kupaeseményektől. Egyébként volt, hogy a Fenerbahçét 3 évre kizárták csalás miatt a török szuperligában, a Beşiktaşt 1 évre, míg a Steauát 5 évre ítélték el hasonlóan gyanús események miatt. A korcai klub több alkalommal fellebbezett az ítélet ellen. 2018-ban dobták az őket képviselő olasz ügyvédi irodát, amelyet a két évvel azelőtti elvesztett perben használtak és szerződtették a svájci "De PFYFER"-t. A cél az volt, hogy a 10 éves eltiltást 3-ra csökkentsék, illetve egyéb más célok is a szemük előtt lebegtek, amikor 300.000 euróért felbérelték ezt a céget.

skenderbeu552-470x313.jpg

A klub ügyvédei a svájci irodával együttműködve összeállították a dossziét, olyan tényeket és bizonyítékokat gyűjtöttek, amelyek a Sportdöntőbíróság meggyőzését szolgálják. A korçai klub meg volt győződve arról, hogy az ellenőrök érvei nem konkrét tényeken alapulnak, legyen szó akár játékosok, akár hivatalos személyek kihallgatásáról, hanem banki átutalásokon vagy megbízásokon, amelyek ebben a folyamatban előfordulhatnak. 2019-ben viszont a Sportdöntőbíróság helybenhagyta az UEFA döntését, amelyben Skënderbeu-t 10 év európai kupaszereplés megvonásra és 1 millió eurós pénzbüntetésre ítélte. A bíróság bejelentette, hogy a Skënderbeu felelős a mérkőzések eredményeinek manipulálásáért.

2020-ban újabb 75.000 eurót kellett befizetnie a klubnak a svájci szövetségi bíróságon perköltség gyanánt. A keresetek elutasítását azzal indokolták, hogy a Sportradar BFDS (Betting Fraud Control System) rendszeren alapuló jelentések bizonyítéknak minősülnek. Mivel azokat szakemberek készítették, és a fellebbezőnek el kellett utasítania a bemutatott tényeket, a négy mérkőzésre vonatkozóan, amelyeken Skënderbeutt „megvezették”. Ezek a Bajnokok Ligájában a Crusaders (3-2) és a Dinamo Zagreb (4-1), valamint az Európa Liga csoportjaiban a Sporting Lisszabon (5-1) és a Lokomotiv Moszkva (0-1) elleni találkozók. Nagy hatással volt a mérkőzések kimenetelére egy kínai fogadócég tevékenysége is, amelynek nevét titkolják.

Voltak részsikerek a bíróságon azért a klubbal kapcsolatban. Az egyik legfontosabb, hogy a Skenderbeu eredeti büntetése 10 évnyi minden európai kupakvalifikáció eltiltása és 1 millió eurós pénzbírság volt, ezt a határozatot a Sportdöntőbíróság 2019. július 12-én hagyta hatályban. A Panorama Sport utána járt a témának és azt hozta le, hogy a "10 évnyi minden európai kupakvalifikáció eltiltása" helyett az UEFA-büntetése "10 évre" változott. Nagy különbség van a kettő között, mert 10 európai versenyen való részvétel hiánya azt jelenti, hogy a Skenderbeunak minden évben biztosan oda kell érnie az európai kupákat érő helyre, hogy a büntetés letöltése után elismerjék teljes jogú résztvevőként. Gyakorlatilag ez egy halálos ítélet minden egyesületnek

download_1.png

Míg "egyszerűen" a 10 év büntetés azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell bebiztosítania a helyét az európai kupákban a szezon végén. A másik jelentős siker, amit a 2019-2020-as években értek el az az, hogy a Sportdöntőbírósági Tanács visszaadta a 2016-os bajnoki címet, amelyet korábban elvettek tőlük. A csapat amnesztiát kért 2021. március 2-án az UEFA 45. kongresszusán a fehéroroszországi Minszkben. Hogy mire alapozták azt, hogy bármi sikerük lehet egy ilyen fajsúlyú ügyben?

Arra, hogy jubileumi kongresszusi dátum volt és ilyenkor mérlegelni szoktak a döntéshozók bizonyos ítéleteket. Természetesen nem tekintett el az UEFA amellett, hogy 50-nél is több meccset bundáztak, így ez a taktikázás nem vált be. De volt még más is a tarsolyukban, hogy hogyan lehetne megúszni ezt a kellemetlen ügyet, ami bonyolultnak hangzik és lényegében az is. A „kulcs” pedig Ridvan Bode, korábbi albán pénzügyminiszter a tervben. De ő hogy jön most ide?

hqdefault.jpgRidvan Bode

Ridvan Bode (fent említettem is, hogy elnökségi tag) 2021. január 26-án feljelentette a genfi rendőrségen a két korábbi UEFA-ellenőrt, Carl Dhont és Miguel Lietard Fernendez Palaciost, akik a Skenderbeuról szóló jelentést készítették. Azt a jelentést, amelyet a fegyelmi és etikai testületek referenciaként vettek, majd az albán klub büntetését vonta maga után. A jelentésben Ridvan Bode is szerepelt érintettként. A volt pénzügyminiszter egy Skenderbeuhoz egykor nagyon közel álló üzletemberrel együtt pert indítottak és kártérítést kértek imázsuk megrongálása miatt.

A hírt 2021. január 27-én tette közzé a svájci média. (3 év múlva jutott ennek a két jómadárnak eszébe, hogy csorbult a jó hírnevük). Szóval ha a volt miniszter, Ridvan Bode nyeri meg a pert az egykori UEFA-ellenőrökkel szemben, imázsának rontásáért, akkor a Skënderbeu vélhetően újratárgyalást kérhet az ügyében... Így áll jelenleg a Skenderbeu helyzete. Egyben azonban egészen biztosak vagyunk. A helyzet amiben a klub van nem pokoljárás, csak kényszermegoldás. Amint eltelik az idő a klub visszatér az elitbe, hogy onnan folytassa, ahol abbahagyta. Az eladásokból, a nemzetközi szereplésből és a bundából összejött annyi a klubnál, amiből kényelmesen tudnak vegetálni pár évet, majd újra harcba szállni az európai kupahelyekért.

 

Szólj hozzá