2022. jún 02.

A családi klub

írta: surprisezola
A családi klub

A két testvérpár, Bruno Luzi és Fulvio Luzi (akik olasz felmenőkkel is rendelkeznek) 1989-ben futballklubot akart alapítani. Az ötlethez apjuk, Walter Luzi is csatlakozott, akivel több városházát is felkerestek. A tervükbe végül Chambly városvezetése ment bele, akik még földet is adtak a család céljához. A városban ekkor már létezett egy bizonyos Club Olympique Chambly nevű csapat, de ők csak amolyan körzeti klub (Ligue de Paris) voltak.

1_12.png

A család ennek következtében meg is alapította az FC Chambly-t. A családi leosztás a következőképpen festett: Walter Luzi (apa) lett a klub elnöke, Fulvio Luzi került a csapat élére és a tőle 1 évvel fiatalabb Bruno Luzi a csapat játékosa lett. Alig, hogy 1989 júniusában létrejött a klub, a nyár vége felé máris elindultak az Oise kerületi amatőr bajnokságban (District de L’Oise), pontosabban a Division 5-ben. Ez a 13. osztályt jelentette a családi klubnak. Első nekifutásra a klub rögtön bajnoki címet ünnepelt, és az évek során egyre feljebb és feljebb lépkedett.

2_22.jpgPirossal jelölve Oise megyéje. Párizstól északra található.

A városi vezetésnek imponált, hogy végre olyan klub képviseli a települést, amely immáron nem csak nevében, de területét tekintve is a városhoz köthető. Menet közben a város is támogatta a csapatot. Előfordult, hogy a mezen lévő szponzor az egyik helyi étteremre utalt. A ’90-es évek második felére Bruno már egyre kevesebb szerepet kapott a pályán, mivel egyre többet tevékenykedett a klub ifiakadémiáján. Mire a klub a Division 1-be jutott, már utánpótláscsapatokat is képes volt felmutatni – mivel a Division 1-be való feljutáshoz ezt a kritériumot is tejesíteni kellett. 2001-ben Walter Luzi nyugdíjba vonult, aminek következtében fia, Fulvio Luzi lett az elnők és Bruno kapta meg a felnőtt csapat irányítását.

3_20.jpgWalter Luzi már otthonról figyelhette az eseményeket.

Bruno-val sem tört meg az FC Chambly lendülete és a Division 1-et megnyerték. 2002-ben már a kerületi bajnokságot (tehát a District de L’Oise-t) is maga mögött hagyhatta a gárda. Persze az egyre nagyobb előrelépegetéseknek megvoltak a maga követelményei is a szövetség részéről. Ekkor került a klubhoz a testvérpáros unokatestvére és gyerekkori barátjuk is, akik az ifiknél kaptak szerepet. Ennek köszönhetően Bruno 100%-ban a nagy csapatra koncentrálhatott. 2006-ban – pár osztályt előre lépve – a Chambly és a Pays de Telle akadémia egyesült, amivel tulajdonképpen a klubnak utánpótlásbázisa is lett, ezzel biztosítva a jövőt. Az egyesülés egyébként azt is jelentette, hogy 2016-ig Chambly Thelle néven szerepeltek.

4_21.jpgBalra Fulvio, jobbra Bruno. A testvérpáros egyre nagyobb álmokat dédelgethetett.

Noha nem minden évben volt feljutás, de így is sikerült mindig előrelépnie a klubnak. A 2011/12-es szezonban két kört is sikeresen abszolváltak a francia kupában (Coupe de France), ami akkor azt jelentette, hogy egyedül ők jutottak a legtovább az ötödosztályú csapatok közül. A menetelésnek végül az Auxerre vetett véget, akik a hosszabbításban végül legyőzték a Chambly-t. Erre már a francia lapok is felkapták a fejüket, és ami ilyenkor várható volt, Bruno-ért jöttek a különböző ajánlatok, de ő maradt a klubnál. 2014-re már megépült, a város közös projektjeként szolgáló Stade des Marais, ami 3000 férőhelyes lett. 2016-ban a Chambly-nak változatnia kellett a címeren, mivel az eléggé hasonlított az olasz Internazionale-hoz.

5_19.jpg

Pár évvel később Bruno a következőt nyilatkozta a címerváltoztatásról: „A bátyám és az apám nagy Inter rajongók, így akkor (1989 - szerk.) gyorsan ki is választották a színeket. A logónkat néhány évvel ezelőtt az Inter kérésére retusáltuk. Azt mondták nekünk: Örülünk, hogy a támogatóink vagytok, de változtassatok rajta.” Egyébként hasonló cipőben járt anno a szintén francia FC Martigues, akiknek ugyancsak változtatniuk kellett a címerükön. A 2017/18-as szezonban már a harmadosztályban vitézkedett a klub és a kupában egészen az elődöntőig meneteltek, ahol a bajnoki rivális Les Herbiers megállította a gárdát. A következő szezonban a csapat a harmadosztályból is feljutott, ahol a 10. helyet a kiesés követte.

2020. május 1-jén Bruno úgy döntött, hogy lemond, de hat nappal később megváltoztatta a döntését, mivel a szurkolók, a személyzet és a játékosok is szerették volna, ha továbbra is ő irányít. Bruno általában a 5-3-2-es hadrendet alkalmazza. Egyébként máig egyetlen olyan játékos van a klub kötelékében, akiért pénzt adtak ki – (400 000-et) Nikola Petkovic, akit az előző szezonban sérülés is hátráltatott, de 10 bajnokin így is pályára tudott lépni, ahol 3 gól és 1 gólpasszt jegyzett. A gárda a 2020/21-es szezonban kiesett a másodosztályból és a jelenlegi szezonban a harmadosztálytól is búcsúzott.

6_18.jpgIllusztráció arról a pillanatról, mikor a gárda feljutott a Ligue 2-be.

 

Szólj hozzá