2022. jún 21.

Hiába a licencátvétel és az egyesülés

írta: surprisezola
Hiába a licencátvétel és az egyesülés

A gárdát egykoron a Fradi előző edzője, Peter Stöger is irányította.

1_17.png

Az egyesületet 1908-ban alapították bécsi diákok, kék-fehér klubszínnel, de az új klubba még beleolvadt az FC Graphia és a SC Edelweiß is - így jött létre a 1. Wiener Neustadter SC. Történelmük során 4x is megnyerték a másodosztályt, 1965-ben bejutottak az osztrák kupa döntőjébe, de ez volt a csúcs és 1967-ben búcsúztak az élvonaltól és egészen a regionális mélységekbe zuhantak. Mire 2008-hoz értünk, létrejött egy FC Magna nevű klub, amely a pénzügyi problémák miatt megszűnő SC Schwanenstadt licencét vette át a másodosztályban.

Az újonnan alakult csapat első elnöke a Magna International alapítója, a kanadai-osztrák kettős állampolgárú Frank Stronach lett. 2008 telén, mikor a gárda vezette a bajnokságot, az 1. Wiener Neustadter SC úgy döntött, hogy egyesül a Magna-val. Az újonnan létrehozott SC Magna Wiener Neustadt elnevezés a szezon végén lépett érvénybe. A csapat pedig hangolódhatott az élvonalra, mert bajnok lett.

2_37.jpgFrank Stronach a csapat pályáján

2009-től egészen 2015-ig szerepeltek az élvonalban - közben 2011-ben Frank távozott. A feljutáskor Peter Schöttel-el indultak el, azonban két szezon után jött Peter Stöger, később Heimo Pfeifenberger, de a kiesést az izlandi Helgi Kolvidsson-nal élték át. Három szezon kellett a másodosztályban, mire a gárda az osztályozóig eljutott, de a St. Pölten elleni Play-Off mérkőzéseket követően fellebbezést nyújtott be, mivel szerintük David Atanga, a pölteniek játékosa jogosulatlanul szerepelt, ugyanis a FIFA szabályai szerint a játékosokat három klubnál lehet regisztrálni egy szezon során, de csak kettőben játszhatnak.

Persze a pöltennél sem voltak adósak a válasszal és kidobták a stadionjukból a kék-fehéreket (a mostani stadionjuk építés alatt volt). Ezzel a lépéssel a Wiener elvesztette az élvonalbeli licencét és alternatív stadiont kellett volna keresniük. Végeredményben a Pölten maradhatott az élvonalban, a Wiener próbálkozhatott tovább. Egy év után a gárda ugyan nem esett ki és stabilan a tabella első felében végzett, de a szezon végén regionális mélységekbe zuhantak a licenc gondjaik miatt és azóta is ott szenvednek.

Tabella: KATTINTS

nv-arena_gepa.jpg

Szólj hozzá