2022. júl 09.

Szlovákia legöregebb klubjának megmentése

írta: surprisezola
Szlovákia legöregebb klubjának megmentése

A Szlovákiában található 1. FC Tatran Presov (magyarul: Eperjes) a történelme során a szlovák nemzeti bajnoki címet is bezsebelhette – ráadásul kétszer is –, azonban a 2010-es évektől kezdődően szép lassan lecsúsztak és meg sem álltak a harmadosztályig.

61619620_1057156351140105_8859316285129883648_n.jpg

Az első hivatalos mérkőzésükre Eperjesen került sor, 1898. május 25-én. A helyiek két budapesti klubot, az Óbudai Tornaegyletet és a Budapesti Torna Club-ot látták vendégül. Az egész kezdeményezés mögött Pethe Ferenc (szlovákul: Frantisek Pethe), tornatanár állt, aki a barátaival készítette el a padokat és a kellékeket a vendégeknek. A mérkőzésre a Kameneci katonai pályán került sor. Aznap alakult meg az eperjesi futball klub (Eperjesi Torna és Vívó Egyesület), amely a későbbiekben Szlovákia legrégebbi csapata lett. Kezdetben, a magyar bajnokságban, azon belül is a Vidéki bajnokság sk. Északi csoportjában szerepeltek, amit első nekifutásra meg is nyertek. Az 1920-ban Presovi Torna és Vívó Egylet névre váltó klub az újonnan alapított Csehszlovákia részévé vált, majd később elindultak a csehszlovák ligákban.

szlovakia.gif

Az első fellángolás 1964-ben kezdődött náluk, mikor a 3. helyen végeztek a Csehszlovák ligában, majd a következő évben másodikak, az azt követő évben pedig kiesőhelyen végeztek. Ez a tendencia az 1972/73-as szezonban is bekövetkezett, amikor ismét másodikak lettek és a következő bajnoki évadban újra búcsúzni kényszerültek. Ekkor a második hely mellé még egy kupagyőzelem is összejött a csapatnak. A nyolcvanas években a sikerek sem kerülték el a gárdát és 1980-ban szlovák nemzeti bajnok, következő évben Mitro kupa győztes (Csepelt előzték meg), 1985-ben kupadöntő és '90-ben 2. hely a szlovák bajnokságában. A kilencvenes években is jutott némi siker: 92-ben csehszlovák kupadöntőbe jutás, de ugyanabban az évben szlovák kupagyőzelem, majd ’94-ben és ’97-ben 2. hely a szlovák élvonalban, de 2002-ben beköszöntött a kiesés.

Még az 1994/95-ös szezonban az Európa liga elődjének számító Európai kupagyőztesek kupájában előbb a Bangor FC-n, majd a Dundee United-en is túljutottak, de a spanyol Zaragoza már túl nagy falat volt számukra.

2006-ban visszajutottak az élvonalba és bár 2008-ban a szlovák bajnokság csúcsára értek, innen már szép fokozatosan lefelé vezetett az útjuk és 2013-ban búcsúztak az élvonaltól. Ugyan 2016-ban visszajutottak, de csak két évig bírták az élvonalban. A következő évben a másodosztálytól is búcsúztak és jelenleg is a harmadosztályban vitézkednek. Amikor 2019-ben kiestek a harmadik vonalba, nem csak ez volt az egyetlen gondjuk.

Az eperjesiek tulajdonosa, Miroslav Remeta sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, hogy nem focirajongó, de a klubot anyagilag támogatta, ugyanakkor a sport.sk-nak elismerte, hogy egy éven keresztül küzd „normális működését károsító különféle hatások” miatt. Továbbá kijelentette, hogy kezd elege lenni, és ha nem kapja meg a szükséges biztosítékokat sem a várostól, sem egy új stadion építésével kapcsolatban, akkor a támogatása nélkül megszűnhet a klub. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy az Inter Bratislava, az Artmedia Petrzalka és az 1. FC Kosice (utóbbi klubról a későbbi írások során lesz szó) sorsára jutna a gárda.

miroslavremeta.jpgMiroslav Remeta

Arra a kérdésre, hogy látja a klubot a kiesés után, a következőképpen nyilatkozott Remeta:

„Mint egy kudarc és egy rossz szezon. A klub szervezetében igyekeztünk mindent megtenni, hogy a Tatran Presov ne essen ki. A többi a játékosokon múlott. De többet kell mondanom, mert ennek mélyebb oka van.”

Remeta célja az volt, hogy a csapatot helyi gyerekekkel tölti fel, amiről még az előző kiesést követően döntöttek el, ugyanakkor lelkiismeret furdalása volt Branislav Prielozny miatt, aki a társa volt a klubnál. Branislav távozása után a 4 SPORT nevű céggel szerződést kötöttek, melynek célja az volt, hogy az utánpótlás nevelésük profibb legyen, és csak azokat akarták elengedni, akik menni akartak, vagy lejárt a szerződésük.

271227235_1768067403382326_9144538724776306583_n.jpg

Az első kiesést követően az azonnali visszajutás volt a cél, de fél év után úgy értesült, hogy a csapat stagnál, az edzéseket figyelmen kívül hagyják és volt, hogy a szakszervezetek által alkotott csoport többen focizott, mint a labdarúgók, legalább Remeta így értesült. Ez ügyben Anton Misovec-ot, a csapat akkori edzőjét hibáztatta, aki hagyta, hogy a csapata így működjön az ősszel. Továbbá elmondta, hogy voltak olyan játékosok, akik nagy fizetéssel lettek a klubhoz csábítva, továbbá az új stadionra is 3 éve vár, ezen felül az ifiknél sem jó a helyzet, mert bár a 15 éven aluliak vezették a bajnokságot, a többi csapat a tabella alsó felében, vagy a kieséstől menekülgetett.

„Elképzeltem, hogy a klub elnökeként pénzt küldök, és ők (akiket a nyilatkozatában kritizált – szerk.) intéznek mindent a klubban. Csak a szezon elején vagy a végén eljövök, fényképezkedek a játékosokkal, kinyomtatok párat és akkor számomra vége is. Így képzeltem el. Ez számomra a futball.”

– vélekedett az elnök.

dd2f28dc-b808-4d08-a2a5-b0b5ab2028df_1.jpg

2020-ban úgy tűnt, hogy magát a mentőövet a város fogja dobni, de Remeta elmondta, hogy nem ismeri a város tervét a klubbal kapcsolatban és hiába akarta jelképesen 1€-ért eladni a klubot, senkit se mutatott be neki a község, mint lehetséges érdeklődőt. A közel 20 éves tevékenysége alatt az elnök körülbelül 20 millió eurót fektetett be a csapatba és az akadémiába. Volt arról is szó, hogy 2021 júniusában az Eperjesi városi tanács megvásárolja a klubot 331 940 €-ért, de az ügy végére októberben tettek pontot.

Ekkor már Lubos Michel, egykori szlovák bíró is bekapcsolódott, aki a várossal folytatott tárgyalások során úgy döntött, beszáll a klubba és ő lesz az új elnöke a gárdának. Ennek oka a lokálpatriotizmusban keresendő, mivel Lubos pont Eperjesen kezdte a bírói karrierjét, továbbá pár éve már a városban él. Lubos mellett egy másik ismert személy, Stanislav Sesták is csatlakozott a projekthez, aki alelnök, sportigazgató és vezetőedző lett a klubnál, valamint a gárda egykori játékosa Martin Jakubko is csatlakozott, mint igazgatósági tag.

stanislav-sestak-a-lubos-michel.jpgSesták és Lubos Michel

Bár a stadion megépítése nem kezdődött el, de a tervek szerint 2023 májusára kéne elkészülnie. Az aréna 6500 férőhelyes lenne, de addig is a gárdának máshol kell lejátszania a hazai mérkőzésüket. A kezdeti szezonális költségvetés 400 000 euróban határozták meg. A város ugyanakkor képtelen hosszabb távon finanszírozni a klubot, ha a felnőtt csapat osztályt lépne, de amíg nem találnak érdeklődőket a csapatnak, addig minden tőlük telhetőt megtesznek. Már pedig az osztálylépésre sor került és a gárda végül benevezett a szlovák másodosztályba. A hírek ugyan arról szóltak, hogy nem lesz a városban új pálya építve, most mégis úgy tűnik, hogy lesz.

dsc8612.JPG

Lubos Michel elmondta, hogy minél több magánpénzt szeretnének a klubba pumpálni, de előtte valamit fel kell ajánlaniuk a szponzoroknak. Két vonalat határoztak meg ez ügyben. Az első, az utánpótlásnevelés, a másik, hogy a felnőtt csapat minél feljebb kerüljön. Utóbbi már meg is van. A nyáron személyi módosítás is történt: Marek Petrus lett a csapat új vezetőedzője, aki 2015 és 2018 között az eperjesiek U19-es csapatát is irányította, de később dolgozott a szlovák U19-es válogatottnál is. Továbbá az ősszel egy ideiglenes otthonban fogják játszani a hazai meccsüket.

image4.jpgÍme az új pálya vizualizálása.

 Mostani eredményei az eperjesieknek: KATTINTS

Szólj hozzá