2022. júl 14.

Kiesés a klub századik évében

írta: surprisezola
Kiesés a klub századik évében

A szlovákiai Bártfán kereken 100 éve, 1922-ben alapítottak klubot, hogy aztán évtizedekkel később az első osztályt is megjárva, végül a harmadosztályig csússzanak vissza.

100_partiz_n_bj.jpg

1922. február. 12-én a városházának 33-as száma alatt megalapították a kék-piros klubot, amely kezdetben a BSC Bardejov (teljes nevén: Bardejovsky sportovní club Bardejov) nevet kapta. A felívelésre hetven évet kellett várniuk, de addig is főleg a másod- és a harmadosztály küzdelmei jelentették a kihívásokat. Közben többször is nevet változtattak (meg alakult több csapat is a városban, de valamelyikek meg is szűntek), de az említett időszakban több ismert labdarúgó is megfordult itt. A teljesség igénye nélkül ilyen volt például:

  • Jozef Bomba: 13-szoros Csehszlovák válogatott. Tagja volt az 1962-ben VB-n szerepelt válogatottnak, de nem lépett pályára.

  • Ján Chavko: egykori klubnevelés, aki 1946-ban távozott a csapattól és a pályafutása során szerepelt a Reggina, a Palermo, a Como, a Barcelona, a Metz és az FC Zürich csapatában. Később edzőként is tevékenykedett, majd az utolsó életéveit a szülővárosában élte le.

  • Anton Flesár: Szintén klubnevelés, aki kétszeres csehszlováknak mondhatja magát. A kapus szintén a klubnevelések táborát erősíti. Pályafutása során a Kassai csapattal a Közép-Európai kupában is szerepelhetett.

  • Bohumil Andrejko: A Mityo becenévre hallgató egykori csatár szintén klubnevelés, aki később edző is. Többek között a szlovák U21-es válogatott asszisztense is volt, három évig. Játékosként a csehszlovák U23-as nemzeti csapatig jutott.

  • Mikulás Komanicky: Szintén klubnevelés volt. Az egykori jobbhátvéd és jobboldali középpályán is bevethető játékos szintén az U23-as válogatottig jutott, de 10 évig az Eperjesi csapatot erősítette. Később ő is edző lett és két időszakban is irányíthatta a bártfai csapatot.

  • Marián Ľalík: Pályafutása során megfordult Csehországban, Görögországban és Törökországban. Az egykori jobb középpályás háromszoros bajnoknak vallhatja magát.

  • Marián Kurty: 2002-ben a szlovák U19-es válogatottal EB bronzot szerzett. Egészségügyi okok miatt hamar befejezte a profi pályafutását. Jelenleg a klub alkalmazásában áll. 

3768575.jpegBohumil Andrejko (jobbra)

Még 1966-ban a bártfai városi stadion megnyitotta a kaput, ami csupán 3040 néző befogadására volt alkalmas, és amelynek felújítására egészen 2012-ig kellett várni. Abban az évben a szlovák kupa döntőjét is ott rendezték meg, amit a Zsolna 3:2-re meg is nyert a FK Senica (magyarul Szenice) ellen. 2015-ben másfél millió eurót költöttek a stadion újboli rekonstrukciójára. Ekkor már lebontották az atlétikai ovális pályát és a pálya már csak a futballra használható. 2017 márciusában ért véget a munkálat.

Az említett felívelés az 1992/93-ban következett be. Az akkor már a harmadosztály felsőházi csapatává váló piros-kék megnyerték a keleti harmadosztályt. Az egykori eperjesi, és a bártfán visszavonuló csatár, Jozef Bubenko-t még 1992 nyarán nevezték ki. Tyč és Ľalík 9 góllal a csapat házi gólkirályai lettek és az átlag nézőszám 2000 volt, ami a bajnokság 1/6-ot tette ki. A következő szezonban a másodosztály várt rájuk, de azt is sikeresen abszolválták, és három ponttal megelőzték a második helyen végző, azóta a negyedosztályig süllyedő Lévai csapatot (róluk majd a távolabbi jövőben lesz szó).

imestsk_tadion_bardejov_tribuna12.jpg

A szlovák élvonalba került gárda kezdésként a 8. helyen végzett. Már ekkor is úgy nézett ki a bajnokság, hogy a tizenkét csapatos bajnokságban először lejátsszák a 22 fordulót, majd az első hat a bajnoki címért egy külön csoportban, az utolsó hat egy másik csoportban, a bennmaradásért játssza a további csoport meccseket. A bennmaradási csoport élén végző gárdában Jozef Urblík 11 gólig jutott. Nála többször csak négy játékos tudott betalálni a bajnokságban.

Az 1995/96-os szezonban egyet javítva, a hatodik helyen végeztek, immáron Urblík nélkül. Gyakorlatilag ez volt a klub legjobb helyezése a történelme során. Az átlagnézőszámuk ekkor már 5826 volt, ami a második legnagyobb volt a bajnokságban (csak a Nagyszombatnak volt több, 6795). Ekkor már Bubenko dobbantott, aki az Inter Bratislava edzője lett. Ugyan a bajnokság végére a hetedik helyet elcsípték, de az akkori főszponzor végül kiszállt és csak idő kérdése volt, hogy mikor kap léket a csapat.

ab7d71d8-3125-49a6-836b-a9d4a14cf716.jpg

Két évvel később, az 1998/99-es szezonban, mindössze 7 pontot szerezve estek ki az élvonalból. Az addigra 16 csapatossá duzzadó elsőosztály bennmaradásához még 17 pont kellett volna. Azonban a másodosztályban sem maradtak sokáig, mert két évvel később onnan is kizúgtak. 2005-ben nevet változtattak és MKF Bardejov néven folytatták, de hiába az akkor megjelent új szponzor, a következő évben (2006-ban) már a negyedosztályra hangolódhattak.

2010-ig kellett várniuk, mire visszajutottak a harmadosztályban, és két évvel később már a másodosztály várt rájuk, ahonnan a legutóbbi, 2021/2022-es szezonban búcsúztak. Itt tart most a bártfai csapat, amely elsősorban az utánpótlásban szereplő játékosokra kíván építeni, hogy azokat később értékesíteni tudják, ahogy tették azt eddig is. 

FACEBOOK elérhetőségük: KATTINTS

Érdemes megnézni a Facebook posztjukat, mivel nem rég ünnepelték a klub születésnapját.

Tabella: ITT

Szólj hozzá