2022. júl 18.

Az élvonaltól a megszűnésig

írta: surprisezola
Az élvonaltól a megszűnésig

Az FC Tambov-ot csak 2013-ben alapították, de hat évvel később feljutottak az élvonalban. Azonban az első osztályú szereplésük tiszavirág életűre sikeredett.

tambov-cover.png

Már az FC előtt is volt csapata Tambov városának, de az 1960-ban alapított Spartak leggyakrabban csak a másodosztályban tengődött és 2014-ben csőd miatt fel is oszlott. Ekkor jött létre a FC Tambov, amely rögtön el is indult a harmadosztályban. Kezdésként az utolsó helyen végeztek, de nem estek ki, mert az előttük végző FC Gubkin megszűnt. A második eséllyel már éltek a tamboviak, akik szép fokozatosan elindultak felfelé és 2016-ban feljutottak az élvonalba.

A lendület itt is kitartott, mert 3 év után, 2019-ben ismét bajnokok lettek és készülhettek az első osztályra. Azonban mielőtt pályára léptek volna az orosz élvonalban, problémák adódtak. Mivel a gárda pályája nem felelt meg az első osztály követelményeinek és a felújítások se készültek el időben, ezért a Mordovia Arénába kellett megrendezniük a hazai mérkőzéseiket, ami autóval 395 km-re volt Tambovtól.

2_13.png
Jó kis túra várhatott a szurkolókra

Az első élvonalbeli szezonban épp csak bennmaradtak, köszönhetően a jobb gólkülönbségüknek, de mire a 2020/21-es bajnokság téli szünetéhez ért a klub, addigra rendkívül nehéz anyagi helyzetbe kerültek. A klubnál úgy látták, hogy a csapat nagy részét szabadon elengedik. Mindössze 3 játékos maradt az őszi csapatból, akik mellé szabadúszók és a bajnoki riválisoktól kölcsönadott játékosok érkeztek. Simán ki is estek (KATTINTS), de a 2021/22-es szezonra nem kértek a másodosztályba licencet. Persze a lehetőség ott volt, hogy a harmadosztályba még benevezhetnek.

2021. május. 19-én a klub vezérigazgatója, Olga Konovalova bejelentette, hogy felbontsák az összes játékos és edző szerződését, valamint a csőd miatt a gárda feloszlik.

Tambov városában jelenleg egy új klub, a Spartak Tambov található, amely az orosz harmadosztály kiírásában lép pályára. A Spartak-ot nevezhessük phőnix klubnak is, amely a másik megszűnt klubot, a Spartak történelmét próbálja megmenteni. Az első bajnoki fordulójukat már le is játszották az Avangard Kursk otthonában. Az orosz labdarúgókra építő Tambov 2:0-ra kikapott idegenben. Következő mérkőzésük vasárnap lesz, a Kvant Obninsk ellen hazai pályán.

294145093_5000948140015352_6528618824200209346_n.jpg

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá