2022. júl 21.

Az EL döntőtől a megszűnésig

írta: surprisezola
Az EL döntőtől a megszűnésig

Az EL döntő 73. percében Carlos Bacca gólt szerzett, amire a Dnipro-nak már nem volt válasza. Ez a gól jelentette végül a Sevilla győzelmét, az ukránoknak pedig a csúcsot és az onnan kezdődő lejtőt.

soccer-fc-dnipro-dnipropetrovsk-wallpaper-preview.jpg

Még mielőtt 1991. augusztus 24-én Ukrajna kilépett volna a Szovjetúnióból, klubjai a szovjet bajnokságokban szerepeltek. Nem volt ez másképp az 1918-ban alapított Dnipro-val sem, akik a nyolcvanas években, szinte mindent, amit csak lehetett hazai szinten, begyűjtöttek: élvonalbeli bajnoki címet kétszer, két-két bronz- ezüstérem, szovjetkupát és a szovjet szuperkupát is a vitrinjükbe zárhatták. Ukrajna létrejötte után már kevesebb siker érte a világoskék-fehéreket, de a bajnokságban kétszer a második, hétszer pedig a harmadik helyen végeztek. Emellett háromszor az ukrán kupadöntőbe is bejutottak.

Még 2010. október. 1-én a klub kinevezte a Spurs és a Real Madrid egykori menedzserét, Juande Ramos-t, aki négy éves szerződést írt alá, és akivel a következő években rendre a negyedik helyen végeztek. A 2013/14-es szezonban már a másodikok lettek, de ekkor a spanyol mester távozott. A sajtónak ugyan azt kommunikálta le, hogy a családja vonakodik hosszabb ideig Ukrajnában maradni, de mint később kiderült, valójában azért hagyta el a csapatot, mert nem kapta meg a szerződésében szereplő bérét. A tartozást végül bírósági ügyre vitte. Helyét az egykor ukrán válogatottat is irányító, Myron Markevych vette át.

350054_gallery.jpgJuande Ramos

A bajnoki második hely BL selejtezőt ért, de a Köbenhavn-on nem tudtak továbblépni, ugyanakkor így jöhetett az EL szereplés és a Hajduk Split legyőzése, ami csoportkört jelentett. Az F csoportba az Inter, a Qarabag és a francia Saint-Étienne várt rájuk és a hat meccsen megszerzett 7 pont elég volt ahhoz, hogy az olaszok mögött továbbjussanak a csoportból. A döntőig az Olympiakos-t, az Ajax-t, a Club Brugge-t és a Napoli-t kellett legyőzniük, de a fináléban (klubtörténelme során először játszottak európai döntőt) az Unai Emery vezette Sevilla ellen 3:2-re kikaptak. Mindez hatalmas teljesítménynek lehet elkönyvelni amellett is, hogy a csapat a hazai meccseit, a mintegy 400 km-re található Kijev-ben játszotta, mivel a saját pályájukon a kelet-ukrajnai konfliktus miatt nem léphettek pályára.

A távozó spanyol edző időközben megnyerte a Dnipro elleni bírósági tárgyalást, és mivel a gárdának már ekkor tartozásai voltak, a Dnipro-t az UEFA a következő három szezonra kizárta a nemzetközi porondról. Így hiába végeztek a 2015/16-os bajnokságban a harmadik helyen – a döntő óta egy átalakult csapattal –, nem indulhattak el az európai selejtezőkön.

A szezon végén a Dnipro ukrán oligarcha elnöke, Ihor Kolomoyskyi (aki jelenleg Zelinsky mögött áll) elismerte, hogy a klubnak nehézségei vannak, de a megszűnés nem merült fel. Természetesen a kizárás és az átigazolási tiltás azzal járt, hogy a gárda (játékosokat és szakmai stábot is tekintve) jelentősen átalakult. A meghatározó játékosok elhagyták a csapatot és – anyagi hiány tekintetében – a pótlásukat nem sikerült megoldani, ráadásul az elnök 2016 októberétől leállította a finanszírozást, ami azt jelentette, hogy a játékosok és személyzet hónapokig nem kapott fizetést.

dnipro_sm_header.jpg

A pontokat tekintve (37) bennmaradtak volna, de a pontlevonások miatt csupán 13 ponttal zárták a szezont. Összesen 24 pontot vesztettek a bajnokság során. Juande Ramos-on kívül még három asszisztensének (Juan Ramon Lopez Muniz edzőnek, Marcos Alvarez erőnléti edzőnek és Pedro Jara kapusedzőnek) is tartoztak. Az edzőknek fejenként 450 000 eurót kellett volna kifizetniük, de még ott voltak a játékosok felé is az elmaradások. A világ 1941. leggazdagabb emberének finanszírozása nélkül a kiesést követően a harmadosztályba lettek száműzve. Közben 2017. júliusában bejelentették az SC Dnipro-1 létrejöttét, akik első nekifutásra megnyerték a harmadosztályt, míg az ide száműzött Dnipro csupán a középmezőnyben végzett.

2018. júniusában a FIFA ismét úgy döntött, hogy a klubnak tovább kell zuhannia és az Amatőr ligákba száműzte őket. A következő évben jó néhány játékos, és stábtag az SC-hez csatlakozott. A Dnipro végül 2019-ben megszűnt létezni és hiába vette át az SC az infrastruktúráját, és akadémiáját, eddig még nem ismerték el hivatalosan a Dnipro utódjának.

sc_dnipro-1.png

Szólj hozzá