2022. aug 05.

Nagy zuhanás osztrák módra

írta: surprisezola
Nagy zuhanás osztrák módra

Adi Hütter vezetésével a SV Grödig 2013-ban megnyerte a másodosztályt és történelme során először az élvonalba került.

sv-grodig-wappen-mit-farben_abseits.jpg

Magát a klubot 1948. március. 20-án, német ajkú menekültek hozták létre, akik az úgynevezett Schwabenlager Grödig-ben telepített táborban éltek. Az 1949/50-es szezonban, az akkor még Union Sportklub Grödig-nek nevezett egyesület csatlakozott a Salzburgi Labdarúgó Szövetséghez, ahol hosszú évtizedeket töltött. Az évtizedek alatt egyszer már megéltek egy komolyabb lecsúszást, de a sikerkorszakukra egészen 2002-ig kellett várniuk. Ekkor kapcsolódott be Anton Haas vállalkozó és fia, Christian Haas a futballklub életébe.

Előbbi mint elnök, utóbbi mint igazgatóként dolgozott a kék-fehér alakulatnál. Az apa-fia párosnak nem volt ismeretlen a gárda, hiszen a szülővárosuk futballklubjáról volt szó. Érkezésükkor azt a célt tűzték ki, hogy lépésről lépésre vigyék feljebb az egyesületet. Négy szezon alatt össze is hoztak 3 bajnoki címet. A 2005/06-os szezonban például úgy tűnt, hogy a bajnoki címről lecsúsznak, de az utolsó körben előzni tudtak, ezzel a gárda ismét a harmadik vonalban találta magát, ahol 1980-ban szerepeltek utoljára. A feljutást követően Edi Glieder, egykori osztrák válogatott vette át a csapat irányítását.

253px-haasch.jpgChristian Haas

A Regionális liga Nyugati csoportjában újoncként a hatodikak lettek, de a következő szezonban (2007/08) innen is bajnokként mehettek feljebb, de ezt már Heimo Pfeifenberger irányításával érték el, aki a szezon előtt érkezett a csapathoz. Heimo azonban sokáig nem maradhatott a kispadon, mert az őszi szezon vége előtt két héttel menesztették, mivel a Grödig csupán 1 pontra volt a kiesőzónától, de hiába érkezett Miroslav Bojceski, a csapat egykori középpályás nem tudott csodát tenni és kiestek. Nem is maradhatott a kispadon és a helyére ismét Heimo-t ültették le. Ezúttal már hagyták a régi-új mestert dolgozni, aki előbb visszavitte a gárdát a másodosztályban, majd a következő két szezonban a középmezőnyben végeztek (közben Anton Haas tiszteletbeli elnök lett a klubnál). Ezt követően döntött úgy a vezetőség, hogy kinevezik Adi Hütter-t a kispadra.

full.jpgHaas és Heimo

Hütter érkezése előtt a másodosztályba csúszott SCR Altach edzője volt, aki három nekifutásra se tudta visszavinni a gárdát az élvonalba, ezért távoznia kellett. Mivel leendő klubja ellen már párszor megmérkőzött, így volt némi rálátása a csapat keretét illetően. Ezt a tudását annyira jól kamatoztatta, hogy 10 pontot verve az ex-klubjára, rögtön meg is szerezte a bajnoki címet, ami azt is jelentette, hogy a Grödig történelme során először fog szerepelni az élvonalban.

A kék-fehérek úgy vágtak neki az élvonalnak (2013/14-es szezon), hogy a keret értékét tekintve csak a Wiener Neustadt-ot (azóta ők is elsüllyedtek) előznék meg. Ennek ellenére nagy szenzációt okozva a 3. helyen végeztek, ami EL szereplést jelentett. Persze tegyük hozzá, hogy ezt a bravúrt mínusz 3-as gólkülönbséggel érték el, de ez akkor aligha érdekelt bárkit is. A bravúros eredmény meghozta Hütter-nek az áttörést, akit a bajnok Salzburg el is vitt. Innentől kezdve a menedzser karrierje felfelé ívelt, a Grödig meg szép lassan elindult a lejtőn.

4_31.jpgIkonikus kép: itt Hütter még a Grödig edzőjeként nyilatkozik, mögötte a Salzburg edzője, Roger Schmidt sétál el. A szezon után Schmidt a Bundesliga felé vette az irányt és a helyét Hütter vette át.

A koncepció Hütter távozása után is az volt, hogy egy fiatal, tehetséges edző üljön a kispadra, így került a képbe Michael Baur, akivel az EL szereplést is megkezdhették. Ugyan a szerb Cukaricki-n túljutottak, de a moldáv Zimbru Chisinau már túl nagy falat volt és a hazai pályán elszenvedett 1:2 után hiába nyertek idegenben 1:0-ra, az idegenben lőtt góloknak köszönhetően a moldávok jutottak tovább. A 2014/15-ös bajnokság már komolyabb nehézségeket is hozott az EL selejtező kiesése után. A bajnokság végén csak a 8-ikok lettek és hiába menesztették Baur-t, a következő szezonban kiestek az élvonalból, mindezt úgy, hogy féltávnál még a hatodik helyen álltak, de hét év után, a német Scholz felmondta az együttműködést a Grödig-el és Haas-nak új szponzort kellett találnia. Ami nem sikerült, így három év után, 2016-ban búcsúzhattak az élvonaltól.

Ekkor Haas is levonta a tanulságot és látva a tartósan alacsony nézőszámot és a potenciális szponzorok érdeklődésének hiányát, lemondta a másodosztály licencét és a regionális ligába jelentkeztek, ahol napjainkban is szerepelnek. 2020 nyarától ismét Heimo Pfeifenberger-nek hívják a csapat vezetőedzőjét.

TABELLA: KATTINTS

Szólj hozzá