2022. aug 10.

A klub, akire már senki se emlékszik – FC Locarno

írta: surprisezola
A klub, akire már senki se emlékszik – FC Locarno

Az 1906-ban alapított klub főleg az alacsonyabb osztályokban szerepelt, de párszor azért belekóstolhatott az élvonal küzdelmeibe. Azonban a kétezer-tízes években a végzet utolérte őket.

large_thumbnail.jpg

Az 1906. július. 1-én létrejövő gárdának egészen 1933-ig kellett várnia, mire elérte az élvonalbeli bajnokságot. Az akkor még 16 csapatos elsőosztályban előbb a 11., majd a 9. helyet (ekkor már csak 14 csapat alkotta a bajnokságot) csípték el, de 1936-ban, utolsó előtti helyezettként kizúgtak és egészen 1945-ig kellett várni, mire visszatornáz magukat az élvonalba.

A nyolcévnyi elsőosztályú szereplést nevezhetjük a csapat aranykorának, ahol a tizennégy csapatos bajnokság főleg a tabella második felében végeztek, de 1948-ban és 1949-ben is a hetedik helyen végeztek (közben a svájci kupadöntőig is eljutottak), ami máig a klub történelmének legjobb helyezése. A kiesésük után két évvel a másodosztályból is búcsúzniuk kellett és 1955-től egészen 1981-ig a harmadik vonalban vitézkedtek, míg nem feljutottak, majd 5 évvel később az élvonalat is elérték, de utolsó előttiként kiestek és az óta se jutottak az első osztályba.

31d057bf0f6898f320a004d7ed2fe2ad.jpgA pálya lelátója

Tizenkét év után a másodosztályból is búcsúztak, de 1 év után visszajutottak. 2002-ig szerepeltek a másodosztályba, mikor onnan is búcsúztak. Az 1. Liga néven futó harmadosztályban csak 3 évig kellett szerepelniük, majd ugyan visszajutottak a másodosztályba, onnan 2014-ben búcsúztak és a gárda ekkor ült fel arra a bizonyos csúszdára. A következő évben a harmadosztálytól, két évre rá a negyedik vonalból is búcsúztak. A négy éven belül elért három kiesés a költségvetést is átszabta, de mire 2018. január közepén csődöt jelentettek volna, addigra már az ötödosztályban kínlódtak. A csőd után a hatodik osztályból próbálnak visszakapaszkodni.

Több ismertebb labdarúgó volt a klub múltjában, akik itt megfordultak. Ilyen volt a 29-szeres finn válogatott, Pasi Rautiainen is, de játszott itt Kurt Niedermayer, az egykori német válogatott támadó, Oliver Neuville aki itt kapa meg élete első profi szerződését és a svájci válogatottban 64 meccsen 34 gólt szerző Kubilay Türkyilmaz is szerepelt itt.

Facebook elérhetőségük: KATT

Szólj hozzá