2022. aug 19.

„Senkinek sem kell fehérorosz futballklub”.

írta: surprisezola
„Senkinek sem kell fehérorosz futballklub”.

A 2000-es években mikor a gárda az aranykorát élte át, még az UEFA kupában is kipróbálhatta magát, többek között a Ferencváros és a szlovákiai Zsolna ellen. A zöld-fehérek ellen tovább is jutottak, de ahogy az már lenni szokott egy kisebb csapat életében, végül őket is elérte a süllyedés.

partizan_minsk.png

A klub jogelődjét 1947-ben, FK Traktor néven alapították a minszki traktorgyár munkásai és a következő két évben megnyerték a fehérorosz SZSZK területi bajnokságát, majd több mint 50 évig az alacsonyabb osztályokban sínylődtek. Közben 1992-ben nevet is váltottak, de ez sem segített rajtuk. A változásra 2002-ig kellett várni, amikor is a Traktor Minszk és a Trudovye Rezervy-RIPO Minszk egyesültek (FK MTZ-RIPA néven).

El is indultak a harmadosztályban, ahonnan két év alatt két feljutást is ünnepelhettek, ami azt jelentette, hogy 2004-ben már az élvonalra készülhettek. Még abban az évben, az orosz-litván üzletember, Vlagyimir Romanov került a klub élére, akinek a tulajdonában a litván FBK Kaunas és a skót Hearts is volt.

romanov595-1.jpgRomanov nevéhez fűződik az első litván magánbank megalapítása

Ekkor még úgy tűnt, hogy az új tulajdonosnak nagy tervei vannak, ugyanis Romanov cégének nem csak az volt a célja, hogy rekonstruálja Fehéroroszország második legnagyobb pályáját, a Traktar stadiont, hanem Minszk külvárosában lakónegyedeket építsen, de a további tervei között szerepelt egy bevásárlóközpont, fedett sportaréna, szálloda és parkoló kialakítása a stadion mellett. De azért Romanov szponzorálása se volt éppen tisztának nevezhető, ugyanis megállapodása volt a fehérorosz köztársasági elnökkel, Alexander Lukashenko-val. Mivel Romanov fontos szerepet töltött be Alexander 2009-es litvániai látogatásának megszervezésében, ezért a köztársasági elnök „cserébe” azt tanácsolta a litván üzletembereknek, hogy kizárólag Romanov-on keresztül fektessenek be Fehéroroszországba.

A klub áttörése 2005-ben be is következett, mikor a harmadik helyen zártak és megnyerték a kupát. Ez UEFA kupaselejtezőt ért, ahol a Fradit 3:2-es összesítéssel búcsúztatták, de a cseh Teplice ugyanekkora arányban kiejtette a gárdát. Ezt követően az Intertoto kupában is csak két körig jutottak, mert az FC Moszkva (amely később megszűnt) oda-vissza legyőzte a fehéroroszokat.

2_40.jpgHiába nyert a Fradi 2:1-re idegenben, ez kevés volt a továbbjutáshoz

A következő években számos kölcsönjátékos érkezett Romanov csapataiból. 2008-ban még sikerült újra megismételni a 2005-ös teljesítményt, amit 8 ponttal felül is múltak, de innentől kezdve már lefelé vezetett az útjuk. Az UEFA kupában se jutott sokkal több siker élményük, mert a Zsolna kiejtette őket, de a következő évben újra csak két körig jutottak. Ekkor az ukrán – azóta megszűnt – Metalurh Donetsk jelentette a végállomást.

2010-ben utolsóként búcsúztak az élvonalból (és váltottak FK Partizan Minszk névre), de hiába végeztek a második helyen a másodosztályban, az FC Vitebsk elleni osztályozót elbukták. 2012-ben a klubot irányító Romanov megvont mindenféle támogatást, mivel maga körül is problémái voltak – azt tudni lehet, hogy elvesztette a felsőbb vezetés bizalmát.

Ekkor a keret összes tagja átigazolási listára került és a pénzügyi gondok miatt csak az amatőr osztályba tudtak benevezni. Ahogy az lenni szokott, már a találgatások is felmerültek az elnök körül, akivel a városi tanács felbontotta a befektetési megállapodásokat, de a fő ok – ami a szakításhoz vezetett – az volt, hogy a stadion rekonstruálásához kapott pénzeket más-más projektekhez irányította át. Így jutott pénz a külvárosi lakónegyed megépítésére is.

misnk-14.jpg

Egyébként maga a klub volt az első abban, amely szervezett szurkolói csoportot tudott felmutatni Fehéroroszországban. Emellett a csapat szurkolói mindig is nyíltan kinyilvánították a rasszista és antifasiszta álláspontjaikat. A szurkolói csoport kiemelkedő tagja volt az anarchista Ihar Alinevics is, aki a politikai tevékenységei miatt van bebörtönözve. Amikor évekkel ezelőtt megkérdezték az FC Dinamo Minszk tulajdonosát, hogy mit gondol a Partizan-ról, csak ennyit mondott: „Senkinek sem kell fehérorosz futballklub”.

Annak ellenére, hogy a Partizan-é volt az egyik legnagyobb szurkolói csoport Fehéroroszországban, a klub helyzetén olyannyira nem tudtak segíteni, hogy 2014-ben megszűnt létezni. Persze tegyük hozzá, hogy a hatóságok se nézték jó szemmel a klubot, amely véleményük szerint problémás entitásokat mozgósított.

Egyébként itt játszott 2006 márciusa és 2008 áprilisa között az a Bojan Mamic, aki később a Ferencvárosban is szerepelt a 2009/10-es szezonban. 

pn-gto_o-08.jpg

Szólj hozzá