2022. aug 19.

Amikor véget ér a projekt – a Luzenac AP

írta: surprisezola
Amikor véget ér a projekt – a Luzenac AP

A legtöbb klub esetében a süllyedés akkor következett be, amint véget ért az aranykoruk és a lecsúszást már nem tudták megakadályozni. Azonban kivétel, mint ebben az esetben is van, ugyanis a piros-kék csapatot pont akkor kapta el a végzet, amikor szintet szerettek volna ugorni.

640luzenac.jpg

Magát a klubot 1936-ban, a Dél-Franciaországi Luzenac-ban hozták létre, ami akkor mindössze egy 543 lelket számláló falucska volt. A labdarúgócsapat megalapítását követően, hosszú évtizedekig csak alacsonyabb osztályú mérkőzéseket láthatott a falu apraja-nagyja, azon belül is kizárólag amatőr szintűt. Ez a helyzet egészen addig állt fent, amíg 2007-ben kinevezték Christophe Pélissier-t a csapat élére. Az akkor még csak alacsonyabb ligás tapasztalatokkal rendelkező trénerrel két év után, 2009-ben megnyerték a negyedosztály C csoportját, és a klub történelme során először készülhetett a harmadosztályra. A következő évek a bennmaradásról szóltak, míg nem 2012-ben, az egykori francia válogatott kapus, Fabian Barthez a gárda tiszteletbeli elnöke lett.

1410376037522_image_galleryimage_google_map_jpg.jpg

Az egykori válogatott kapus az után került a képbe, hogy előző évben, egy bizonyos Jerome Ducros megvásárolta a klubot, azzal a céllal, hogy sikereket hozzon a régióba. Barthez (mint klubigazgató) feladata volt a játékosok kiválasztása. Az ő személye vonzotta azokat a labdarúgókat, akik a Ligue 1-ben, vagy a Ligue 2-ben szerepeltek, de épp parkolópályára voltak téve. Így került a csapathoz Quentin Westberg és Nicolas Dieuze, akik a keret fontos láncszemeivé váltak, de ekkor érkezett Andé Dona Ndoh is, aki a gólszerzésért felelt. Ugyan a 2012/13-as szezon is a bennmaradásról szólt, de a következő szezonra ismét erősítettek Barthez-ék. Ekkor érkezett Julien Outrebon is a gárdához, aki szintén fontos láncszemmé lépett elő.

1410376010913_wps_1_france_s_fabien_barthes_l.jpgBarthez intézkedik. Forrás: dailymail.co.uk

A 2013/14-es szezonra összeállt a csapat. Ndoh a maga 22 góljával simán gólkirály lett (mögötte Gaetan Laborde csak 14 góllal zárt). A gárda végig a dobogós helyek valamelyik állt, majd az utolsó fordulóban, ki-ki meccsen fogadhatták az US Orléans-t. A tét az első hely volt és bár a vendégek háromszor is vezettek a mérkőzés folyamán, a piros-kékeknek mindig sikerült kiegyenlíteniük. Azonban a 3:3-as döntetlen nem volt elég a hazaiaknak, hogy bajnokok lehessenek, de a második hely is feljutást jelentett és készülhettek a másodosztályra. Azaz csak készülhettek volna arra, hogy megírják a saját tündérmeséjüket, mert a Francia Labdarúgó Szövetség közbe szólt.

A klubnál végig abban a reményben voltak, hogy ők lesznek a Ligue 2 történelmének legkisebb csapata, de mivel a stadionjuk messze nem volt megfelelő a második vonal küzdelmeire, ezért végül kénytelenek voltak elengedni a játékosokat és a szakmai stábot. Barthez a Get French Football című lapnak elmondta, hogy a felvétel megtagadása a projektük végét jelenti és nem akarnak olyan játékosokkal benevezni az ötödosztályba (mivel ugye a projektből kiszálltak, így a pénz is ugrott), akikkel elérték a Ligue 2-t. Ducros és Barthez hiába ment el személyesen a szövetséghez, nem sikerült megegyezniük, ezért a távozás mellett döntöttek.

1410376016099_wps_2_luzenac_ground_jpg.jpgMindössze 400 férőhelyes volt a Luzenac stadionja

A keret feltöltése az utánpótlásban szereplő játékosokkal lett megoldva és a gárda végül elindult a hetedik vonalba, ahonnan azonnal feljutott, de hiába jutott fel két év alatt az ötödosztályba, azonnal ki is estek és jelenleg is a hatodosztályban szerepelnek.

De vajon mi lett az említett láncszemekkel?

  • Christophe Pélissier: Az Amiens SC-hez ment a kizárást követően, tehát ő maradt a harmadik vonalban, legalább is átmenetileg, mert két év után feljutott a gárdával, majd újoncként a Ligue 2-t is megnyerve egészen az élvonalig jutottak. A 2018/19-es szezon végén távozott, hogy átvehesse a Lorient csapatát.
  • Quentin Westberg: A kezdőkapus egy norvég kitérőt követően megjárta a Tours és az Auxerre csapatát, mielőtt a Toronto-hoz csatlakozott volna.
  • Nicolas Dieuze: Karrierje zenitjén érkezett a gárdához és a kizárás után visszavonult.
  • Andé Dona Ndoh: A Chamois Niort-hoz igazolt, akik akkor már a másodosztályban szerepeltek. 2019-ben ugyan az AS Nancy-hoz igazolt, de két évvel később visszatért a Niort-hoz segédedzőként.

Facebook: KATTINTS

Szólj hozzá