2022. aug 30.

Hiába győzte le Dávid a két Góliátot

írta: surprisezola
Hiába győzte le Dávid a két Góliátot

Mindössze kétszer fordult elő, hogy a horvát élvonalat ne a Dinamo Zagreb – Hajduk Split kettős nyerje meg. Az említett két esetben a Rijeka és a NK Zagreb ért fel a bajnokság csúcsára. Utóbbi csapat azonban később elindult a lejtőn.

300387193_481054157361068_5566137375218866723_n.jpg

A klubot még 1903-ban alapítottak, amely az elsők között alakult meg Horvátországban. Mivel ekkor még nem igazán lehetett játszani klubok ellen, mert nem volt kivel, így az első „hivatalos” meccsükre 1904-ben került sor, mikor két csoportra osztották a keret játékosait. A következő évben az első nemzetközi mérkőzésüket is kipipálták, amikor a Magyar Atlétikai Club pályáján mérkőzhettek meg a Fradi ellen. A meccset a zöld-fehérek 11:1-re meg is nyerték. Ugyanakkor a sporttörténészek a kezdeteket 1908-hoz kötik a megalakulásukat, amikor HSK Zagreb néven létrejött az egyesület, de vannak, akik szerint más dátumok köthetően a kezdetekhez.

Mielőtt 1991-ben létrejött volna a független Horvátország, a NK Zagreb mindössze 16 szezont tudott lehúzni a jugoszláv élvonalban. Ebből az 1964/65-ös szezonjuk volt a legjobb. Akkor a hatodik helyet csípték el Gustav Lechner vezetésével. Persze ehhez kellett a liga legjobb csatárának számító Zlatko Dracic szereplése is. Ezen kívül háromszor az Inter-Cities Fairs kupában is kipróbálhatták magukat, hol két körnél tovább sosem jutottak. Azért egy hazai rekord ekkor összejött: 1973. július 19-én, az Eszék elleni meccset 64 128-an tekintették meg a helyszínen, ami horvát rekord!

11694057_448895118631710_3259918911176745823_n.jpgZlatko Dracic

Mivel az utolsó jugoszláv bajnokságban a második vonalban szerepeltek, jogot szereztek az élvonalbeli szerepléshez. Az első szezonokban a legjobb négy valamelyikén végeztek, majd később a középmezőny jelentette a bajnoki helyezéseket. Az áttörést Zlatko Kranjcar kinevezése jelentette, aki a 2001/2002-es szezonban a csúcsra vitte a csapatot. A gárdát erősítő, akkor még fiatalnak számító Ivica Olic a maga 21 találatával gólkirály lett. Admir Hasancic 14 gólja a góllövőlista harmadik helyére volt elég. Petar Krpan pedig 11 gólt szerzett.

„Támadásra hajlamosabb játékosaim voltak, ezért játszottunk olyan vonzóan”

-vélekedett Kranjcar, akivel a legtöbb gólt szerezték és a legkevesebbet kapták. A mesterrel a Hajduk-ot oda-vissza legyőzték, a Dinamo Zagreb ellen pedig 4 pontot hoztak el.

A szezon után Olic, Kranjcar és Krpan is dobbantott, de a gárdára várhatott a BL szereplés, ahol a Zalaegerszeget kapták. Az első mérkőzést Magyarországon 1:0-ra elvesztették, így hiába nyertek hazai környezetben 2:1-re, a magyar csapat játszhatott a Manchester United-el a következő körben.

 

 

A következő 2002/03-as szezonban a 12 csapatos élvonalban alsó- és felsőházi rájátszások voltak. Gyakorlatilag ez azt is jelentette, hogy az összes felsőházban végző csapat (hatan voltak) az európai porondra is kijut. Mivel a NK Zagreb a hatodik lett, így csak az Intertoto kupa várt rájuk, de már az első ellenfél, a szlovén Koper ellen búcsúzniuk is kellett. Ezt követően egészen 2007-ig kellett várniuk a következő Intertoto mérkőzésükre (ekkor már a fiatal Mario Mandzukic is a gárdát erősítette). Az előző szezonban elért harmadik helyüknek köszönhetően játszhattak az albán KF Vllaznia Shkoder ellen, de a párharc végén az albánok örülhettek. Ezt követően már nem szerepeltek a piros-fehérek az európai porondon, akiknek lassan hátra és nem előre kellett nézniük.

Azokban a szezonokban voltak gólgyárosai a csapatnak: 2006-2008-ig a gárda egykori nevelése, Krunoslav Lovrek volt az első számú gólfelelős, aki akkor játszott élete formájában és a két szezonja alatt 32 gólt szerzett 47 bajnoki alatt. Az ő távozása után Davor Vugrinec szállította a gólokat a következő évben, de távozása után Ivan Krstanovic-ra hárult ez a szerep, aki a 2010/11-es szezonban elért 19 góljával gólkirály is lett. Természetesen ezután ő is távozott, az akkor már alsóházivá avanzsálódó együttestől.

c08c076ab50e93523c99.jpgIvan Krstanovic

A 2011/12-es bajnokságban nem volt igazi góllövőjük, aki szállította volna a gólokat. A házi gólkirály a mindössze 5 gólt szerző Damir Sovsic lett. Ugyanakkor hiába érkezett a makedón válogatott Besart Abdulrahimi, és szerzett 12 gólt a következő szezonban, a gárda utolsóként kiesett az élvonalból. Egyébként ekkor erősítette a keretet a későbbi Mezőkövesdi játékos, a szlovák Jakub Vojtus.

Besart a kiesés után is a gárdánál maradott, de ekkor már Gabrijel Boban lett az elsőszámú gólfelelős, aki Lovrek-hez hasonlóan, szintén itt játszotta élete formáját. Boban 18 gólja is kellett ahhoz, hogy a gárda egyből visszajusson, de ekkor már a sikerek messze elkerülték a gárdát, akiknek nem volt már más céljuk, mint túlélni, mivel a pénzügyi gondok is kezdtek megjelenni. Csupán két szezon után, 2016-ban, szinte csont nélkül kizúgtak és jöhetett a lecsúszás.

pxl_290415_10539116.jpgGabrijel Boban

Az ominózus 2015/16-os szezonban a gondok kicsúcsosodtak. Az ötödik fordulóra a zágrábi játékosok sztrájkot hirdettek, az idegenbeli RNK Split elleni mérkőzés előtt, az elmaradt fizetések miatt. A gárda ekkor már eladósodott, a játékosok hat hónapja nem kaptak fizetést. A klub elnöke, Drazen Medic több ajánlatot is tett a játékosokért, hogy legalább stabilizálják valamennyire a helyzetet, de mindegyik javaslatát elutasították. A játékosok a Split elleni meccs előtt legalább a fizetésük egy részét szerették volna látni.

Az élvonaltól búcsúzó csapat ezt követően, három éven belül újabb két kiesést élhetett áll. 2018-ban már ott tartott a csapat, hogy az NK Jadran Porec ellen nem tudtak pályára lépni, mert nem volt engedéllyel rendelkező orvosuk a meccsen. Még abban az évben, a hazai pályát jelentő Kranjceviceva stadiont is elvesztették, mivel a új menedzseri szerződést a város illetékesei megtagadták. Így a 2018/19-es szezonban az 1000 férőhelyes, egyben edzőpályaként is funkcionáló ZAGREBello pálya lett a csapat új otthona.

15ef32b3b40459aac949.jpg

2021 március 1-én, 64 évesen Zlatko Kranjcar elhunyt.  Az ellenőrzések később fényt derítettek Medic szabálytalanságaira, akit három évre eltiltotta minden sportfeladattól, de továbbra is az elnök jelenti a „mindenest” a klubnál és bár a fiai is itt játszanak, a gárda veteránjai továbbra is azt kérték a várostól, tisztázzák, hogy milyen a klub pénzügyi helyzete, miért omlott össze és pontosan mik történtek az együttessel.

A klubnak egyébként ultracsoportja is van. A Bijeli Andeli (fehér angyalok) tagjai erősen baloldali, antifasiszta nézeteket vallanak.

Tabella: KATTINTS

zagreb.jpg

Szólj hozzá