2022. sze 01.

Ahol a filmipar messze fontosabb, mint Zidane egykori klubja

írta: surprisezola
Ahol a filmipar messze fontosabb, mint Zidane egykori klubja

Cannes-ről mindenkinek a Riviéra, vagy a filmfesztivál jutna az eszébe, de az 1902-ben alapított AS Cannes is ott volt, mikor 1932-ben elindult a francia élvonal és kezdésként rögtön a bajnoki döntőig meneteltek.

asc_terrain-640xauto_0_1.png

Amíg nem jött létre az első hivatalos bajnokság, addig a hazai kupákban vitézkedtek és 1932-ben meg is nyerték azt.Az 1932/33-ban elindult első élvonalbeli szezonban, két 10 csapatos csoport volt, és a két csoportgyőztesre egy bajnoki döntő várt. A Cannes a „B” csoportban indult el, ahol csupán a második lett, de mivel az előttük végző FC Antibes-t vesztegetéssel vádolták meg, ezért ők készülhettek a döntőre az Olympique Lillois (a mai Lille OSC elődje) ellen, amit el is vesztettek 4:3-ra. Érdekességként tegyük hozzá, hogy mindkét csapatban volt magyar játékos. További érkekesség, hogy a Montpellier-nél 12 gólt szerző Zavadszky István (a bajnokság gólkirálya, Robert Mercier 15 góllal zárta a szezont) a fiatalon elhunyt válogatott labdarúgó, Zavadszky Gábor nagyapjának a testvére volt.

Ezt követően a gárda az 1948/49-es szezonig húzta az elsőosztályban, és ugyan 1965 nyarán visszatértek az élvonalba, de akkor egy szezon után újra búcsúzniuk kellett. Bő húsz évnek kellett eltelnie a következő feljutáshoz. Ekkor, a csapatnál visszavonuló – mindössze 33 éves – Luis Fernandez lett a vezetőedző, aki a fiatalokra építő támadófutballjával fel is jutott az élvonalba. Az újoncként szereplő Cannes-be ekkor már ott volt a fiatal Zinedine Zidane is, és az 1987/88-as szezonban a 12. helyen zártak. Zidane ekkor még egy érzékeny srác volt, aki képes volt megtámadni azokat a nézőket, akik őt, vagy a családját sértegették a származása miatt. Debütálására 1989. május 18-án került sor a Nantes elleni bajnokin.

A következő évek a középmezőnyről szóltak, de az 1990/91-es bajnokság végén az UEFA kupás helyet is elcsípték. Arra a szezonra már Amara Simba is a csapatot erősítette, aki bár csak kölcsönbe szerepelt a piros-fehéreknél, de a 10 bajnoki gólja nagyon kellett az európai porond eléréséhez. 1991-ben el is kezdték az európai selejtezőt, ahol első körben a portugál Salgueiros-t 11-esekkel legyőzték (a portugálok később elsüllyedtek, de róluk máskor teszünk említést), de a második körben kapott Dynamo Moszkva már túl nagy falatnak bizonyult. Nem elég, hogy a gárda hamar búcsúzott az UEFA kupa küzdelmeitől, de a szezon végén az élvonalból is kipottyantak.

Zidane ekkor távozott a Bordeaux-hoz, de a csapat magja megmaradt, ami visszajutást jelentett. A gólkirályt is a Cannes adta – Franck Priou-t, aki 21 góllal zárt, de Mickael Madar is szépen, 17 góllal zárta a másodosztályt. Ekkor már Patrick Vieira is ott volt a csapatban, és az újonc gárda rögtön az UEFA kupát érő helyet csípte el (de Fernandez ezt követően távozott) és első körben a Fenerbahce-t 9:1-es összesítéssel le is győzték.

Ugyan a második kör ismét a végállomást jelentette, de hazai fronton elcsípték a 9. helyet, ami az akkor alapított Intertoto kupa csoportkörét jelentette, de abból a csoportból csak a második helyen zártak. Végül 1998-ban kiestek az élvonalból és az óta se jutottak vissza. A 2000-es években is a fiatalokban látták a megoldást (ekkor nevelték ki Julien Faubert-et, aki később a West Ham-ben és a Real Madrid-ban is szerepelt), ugyanakkor ekkorra már az adósságok is megjelentek a klub életében. 2014. július. 1-én a Cannes-t hivatalosan is kizárták a professzionális labdarúgásból. Jelenleg az ötödosztályban szerepelnek.

Szólj hozzá