2022. sze 16.

A csődbe ment kékek

írta: surprisezola
A csődbe ment kékek

A gárda 2003-ban újra profi státuszú lett, de tíz után beütött a krach.

large_thumbnail_1.jpg

Az 1913-ban alapított klub 1921-ben változtatta meg a nevét a jelenleg is használatos AGOVV-re. Első komolyabb sikere akkor volt, mikor 1938-ban bejutottak a KNVB kupa döntőjébe, majd mikor az 1941/42-es és az 1948/49-es szezonban a harmadik helyen végeztek az élvonalbeli osztályozón. Amikor 1954-ben, Hollandiában bevezették a profizmust, az AGOVV is azzá vált. A változás 1962-ben következett be, mikor a KNVB (Holland Királyi Labdarúgó Szövetség) három osztályból álló futballpiramist alakított ki. A gárda ekkor már az alsóbb régiókban szerepelt és 1971-ben kikerült a professzionális labdarúgásból, mivel a pénzügyi problémák is beköszöntöttek. A kilencvenes évek végéig kellett várni, mire eljutottak az amatőrizmus felső szintjére, de a bajnoki címre a 2001/02-es szezonban került sor, amikor Peter Bosz vezetésével megnyerték az amatőr bajnokságot.

agovv-uit_de_oude_doos_36.jpgNotts Couty – AGOVV meccs, 1949. augusztus. 29-én

Az első hely mellé névváltozás és profi státusz dukált, de Bosz ekkor dobbantott. A 2003/04-es szezonban, az akkor még fiatal Klaas-Jan Huntelaar-t vették kölcsön, hogy a másodosztályban segítse a gárdát. A támadó akkor még nem találta a góllövő cipőjét az élvonalban, így a másodosztályú lehetőség maga volt a megváltás, és ha már ott járt, köszönte szépen, 26 góllal gólkirály lett, így - a már távozó - Bosz után ő is elmondhatta, hogy jó választás volt a kékekhez jönni. Azonban bármennyire lett később szerencsés az említett kettős, a klub csak tengődött a másodosztályban, és ha el is jutottak az osztályozóig, onnan rögtön ki is szálltak. 2011-től már csak a bennmaradás lehetett a cél, azonban 2013 januárjában a kizárás sorsára jutottak.

esjwvn3xmaizs-n.jpgKlaas Jan Huntelaar

A gond ott kezdődött, hogy 2012-ben az AGOVV-nél azt tervezték, hogy építenek egy új stadiont, ami 6000 néző befogadására lesz alkalmas, de egy másik lehetőség is lógott a levegőben, ez pedig az volt, hogy Apeldoorn önkormányzata visszavásárolja a meglévő területet, amelyet még 1999-ben adtak el (a klubnak), majd a kékek bérelni fogja a helyet. De 2012 márciusában az AGOVV túl alacsonynak ítélte a kínált összeget. Volt szándékuk arról is, hogy a gárda profi részét leválasztják az amatőr ágról, hogy a Malkenschoten parkban egy új professzionális labdarúgóklub jöjjön létre, amelyben intenzív együttműködés alakult volna ki az apeldoorni amatőr labdarúgással. Azonban a jövőbeli tervekkel bizonytalanná váltak, mivel a klubnak 400 000 eurós adótartózása volt. 2012. december 11-én a bíróság 4 hetet adott a kékeknek, hogy benyújtsanak egy mentési tervet.

3_16.png

2013. január elején a KNVB először két pontot vett el a gárdától, másodszorra kizárták a bajnokságból. Január 8-án az AGOVV távollétében csődöt jelentett, pár nappal (január 11-én) később maga a klub is bejelentette a csődöt és 30 emberrel, köztük a játékosokkal is szerződést bontottak. A szurkolók ekkor egy újabb gyűjtést szerveztek, de csak 20 000 euró jött össze. A csőd miatt az amatőr ág is súlyos anyagi helyzetbe került, és persze a klubon belül is megvoltak a konfliktusok, ráadásul itt az önkormányzatnak is volt beleszólása a dolgokban. Irónikus, hogy ez pont a gárda 100. születésnapjára esett, de aligha volt az a legnagyobb problémájuk, hogy a szülinapi bulit el kellett halasztaniuk. Végül az amatőr ágat külső befektetők megmentették, így az folytathatta működését. Mivel a csőd miatt a Vitesse-vel való közös akadémiai működés is megszűnt, a klubnál drasztikusan lecsökkent az ifik taglétszáma.

Azóta az adósságok már 600 000-re rúgtak, de sikerült lecsökkenteni 420 000 euróra - legalábbis pár hónappal ezelőtt erről szóltak a jelentések. Emellett befejeződött a lelátó felújítása is. Jelenleg a nyolcadik vonalban szerepel a csapat.

Érdekesség: A jelenleg 84 éves, egykori csepeli nevelés, Lőrincz Tibor játszott itt. Az egykor szélső és középtámadó poszton is szereplő Lőrincz 1963 nyarától, 1965 nyaráig játszott itt. A holland csapat előtt a Csepelben, a Vasasban, a Frankfurt-ban, az Altona-ban, a Bayern München-ben és az Alkmaar-ban is szerepelt. Utóbbi csapattól került az AGOVV-hez, ahol két év után az FC St. Gallen, a SC Brühl SG és a Vaduz csapatában is játszott. 

Facebook oldala: KATT

Szólj hozzá