2022. sze 30.

A Knights gyengélkedése és búcsúzása

írta: surprisezola
A Knights gyengélkedése és búcsúzása

A gárda ott volt aközött a 8 klub között, amely 2004-ben létrehozta az új ausztrál élvonalbeli bajnokságot.

mp_504x498_matte_f8f8f8_t-pad_600x600_f8f8f8.jpg

A New Zealand Knights 2004-ben jött létre - ez azt is jelentette, hogy ők lettek az első profi csapat Új-Zélandon - , miután a jogelődnek számító Football Kingz FC megszűnt. Az 1999-ben alapított Kingz még abban az évben csatlakozott az Ausztrál Nemzeti Labdarúgó Ligához, de egyik szezonban sem érték el a rájátszást. Eredetileg a „Kings” megnevezést használták, de miután jogi fenyegetést kaptak a Sydney Kings kosárlabda klub-tól, Kingz-re váltották a nevüket.

Eközben 2004-ben újjáalakult az ausztrál élvonal és onnantól kezdve már "A" liga néven futott a bajnokság. A Knights-é alakuló klub is az A liga alapító csapatainak egyike lett. Az egykori Új-Zélandi szövetségi kapitány, John Adshead-et nevezték ki a gárda edzőjének és a csapatkapitányi karszalagot Danny Hay kapta meg.

78031eeaac06ba6a8c261d82c2374d1c.jpgJohn Adshead

Az első szezonjukban simán az utolsó lettek a 8 csapatos élvonalban, és a 21 forduló alatt csupán 1 győzelmet és 3 döntetlent tudtak felmutatni, a főleg hazaiakra és angolokra építő gárda. 2006 májusában az angol Paul Nevin érkezett a csapat élére, mivel John a rossz szezon rajtot követően lemondott. Paul már akkor is klubnál dolgozott, mikor még John volt az edző, igaz, akkor még ügyvezető menedzserként tevékenykedett.

Azt tegyük hozzá, hogy az eredményeket tekintve, John lett minden idők legrosszabbul teljesítő menedzsere az ausztrál élvonalban!

Kétezer-hat októberében az aucklandi North Harbour stadionban nagyon alacsony volt a látogatottság a bajnoki meccseken, és a sorozatos gyenge eredmények miatt olyan pletykák kezdtek el terjedni, hogy az Ausztrál Labdarúgó Szövetség visszavonja a csapat licencét és inkább egy új csapatnak ítéli azt oda, amely a 2007/08-as szezonban indulhat el.

nevtelen_4.jpgNevin napjainkban a Premier ligában edzősködik.

Még 2006 novemberében Nevin-t menesztették a gyenge eredmények miatt. Az időzítéssel azért is volt gond, mert az átigazolási időszak végéhez kezdtek közelíteni. Még az év decemberében ismét felmerült a licencmegvonás, mivel az eredmények és a látogatottság továbbra sem javult a klubnál. Közben Nevin helyét átmenetileg Barry Simmonds, majd az egykori új-zélandi válogatott, Ricki Herbert vette át.

December 14-én a Szövetség be is jelentette, hogy visszavonják a gárda licencét, amely addigra már pénzügyi és adminisztratív gondokkal is küszködött. Gyakorlatilag január végére a klub feloszlott és 2007. március. 19-én a Wellington Phoenix-et választották a Knights utódjának.

wellington_phoenix_qbe_header.jpgA Knights a North Harbour stadionban játszotta a meccseit, amelyet az Új-Zélandi válogatott is használ.

A NZ Knights edzői napjainkban:

  • John Adshead: rákfélelem és a NZ Knights-nél elért gyenge eredmények miatt a visszavonulás mellett döntött.
  • Paul Nevin: távozása után az Aspire Academy-nál edzősködött majd főelemző lett a Chris Hughton féle Norwich-nál. Később Chris-t a Brighton-hoz is követte. A Brighton-i munka mellett az Angol válogatott asszisztens edzője is lett. Jelenleg a West Ham-nél és a válogatottnál végez asszisztens edzői feladatot.
  • Barry Simmonds: A 2014/15-ös szezonban a Norwich City-nél dolgozott, ahol toborzási igazgatóként tevékenykedett. Később, hasonló posztot töltött be a Fulham-nél és a Crystal Palace FC-nél. Utóbbi két klubnál ismerkedett össze Roy Hodgson-nal, aki anno az angol válogatottnál is számított Barry munkájára.
  • Rickie Herbert: a Knights megszünése után, durván 6 évig irányíthatta a Wellington Phoenix-et, Ezt követően a NorthEast United, a Pápa Új Guineai U23-as csapat és a Maldív szigeteki válogatottat is irányíthatta. Ezt követően három és fél évig az FC Cambridge technikai igazgatója volt. Távozását követően a Hamilton Wanderers-et irányíthatta. Legutóbbi csapata a Fiji szigeteki BA FC volt, ahol 2020 márciusában dolgozott.
Szólj hozzá