2022. okt 06.

Tiszavirág életű volt Josip Ilicic első profi klubja

írta: surprisezola
Tiszavirág életű volt Josip Ilicic első profi klubja

A későbbi szlovén válogatott, Josip Ilicic 2007-ben csatlakozott az SC Bonifika-hoz, amelyet egy szezon után elhagyott, és később nagyszerű karriert futott be Olaszországban. De amíg neki nagy ívűre sikerült a karrierje, addig a volt együttese teljesen más utat járt be.

brand.gif

A 2004-ben alapított Sport Club Bonifika, a délnyugat szlovéniai Koper-ben jött létre. Kezdésként a negyedik vonalnak számító regionális ligában, azon belül is a Littoral (ez nyugat Szlovéniát foglalta magába) régiójában indultak el 2004 nyarán, amit első nekifutásra meg is nyertek. Az akkori 2004/05-ös szezonban összesen öt régió tartozott a regionális bajnokság alá. A Littoral-on kívül volt még a Ljubjana-i, a Styrian-i, a Pomurska-i és az Upper Carniolan-i (a 2012/13-as szezontól a Ptuj-i is csatlakozott ide). Ekkor a gárda vezetőedzője Vlado Badzim, az elnöke pedig Miladin Ostojic volt.

A 2005/06-os szezonban már a harmadik vonalban szerepeltek. Az akkori harmadosztály két csoportból, Nyugatból és Keletből állt, amelyekben 14-14 csapat szerepelt. A Bonifica értelemszerűen a nyugatiban indult el – ahol, mint az előző szezonjuk hasonlóan –, amit a szezon végére meg is nyertek. Érdekességképpen, hogy keletiben szereplő Mura 05 is ugyannyi pontot szerezve, 58 ponttal lett bajnok. Emellett ugyanannyi győzelemmel (18), döntetlennel (4) és vereséggel (4) zárt a két bajnok. Csupán a gólkülönbségük volt jobb a Bonifica-nál (63:17 és 54:23). A nyugati csoport hatodik helyén a MNK Izola végzett, de róluk majd a cikk végén lesz említve.

nevtelen_23.png2005/06

A mindössze 10 csapatos másodosztályban is remekül szerepeltek. Ebben a bajnokságban 27 fordulót rendeztek és az újonc Bonifika a második helyet csípte el, mindössze 3 ponttal lemaradva – azóta elsüllyedt, de róluk majd máskor – a Livar mögött. A dobogó második foka osztályozót jelentett az élvonal utolsó előtti helyezettje ellen, aki akkor az Interblock (újabb elsüllyedt csapat) együttese volt. Az első meccsen az élvonalbeli csapat 3:1-re nyert hazai környezetbe, így a visszavágón elért 1:1-es döntetlen azt jelentette, hogy a következő szezonra is a másodosztályba ragad a koperi együttes.

Pár érdekesség a 2006/07-es szlovén másodosztályról:

  • A gólkirály Dejan Bozicic és Dalibor Volas lett. Előbbi a Livar, utóbbi a Bonifika-t erősítette. Dalibor később, 2013 nyarától, egészen 2015. január elsejéig volt a Debrecen játékosa. A Lokinál 26 bajnokin 8 gólt (ebből hármat a Fradi ellen) és 2 gólpasszt jegyzett. A Magyar Kupában 4 meccsen 3 góllal és 1 gólpasszal zárt. A Ligakupában a Nyíregyháza ellen duplázni tudott.

  • A kelet bajnokaként felkerült Mura 05 csupán 1 ponra volt a kiesőzónától.

  • A Livar jelenleg a regionális ligában szerepel.

  • A Bonifika-Interblock meccsen csupán 700 néző volt jelent.

A 2007/08-as szezonban újra a második hely jött össze, ezúttal a Rudar Velenje mögött lemaradva 7 ponttal, ami ismét osztályozót jelentett. De ezúttal a Drava Ptuj mutatta fel a stop táblát, és az első meccsen, Marko Drevensek duplájával kétgólos előnnyel várhatta a Ptuj a visszavágót. A második meccsen a Bonifika hamar, már a harmadik percben gólt szerzett Miroslav Lecic révén (aki később vándormadár karriert futott), de ennél többre nem futotta, ami azt jelentette, hogy második próbálkozásra sem sikerül feljebb lépniük. Apró érdekesség, hogy ebben a szezonban került a csapathoz, az akkor csak 19 éves Josip Ilicic, aki 24 meccsen 3 gólt jegyzett. Tehetségére az Interblock-nál felfigyeltek, akik a szezon végén magukhoz csábították a játékost.

josip_ilii.jpgIlicic az Interblock mezében

2008 januárjában megszerezték a védelembe Boris Bjelkanovic-ot, aki később a Honvéd és a Putnok csapatában is megfordult, de ekkor erősítette a gárdát az a Sasa Jakomin is, aki egyszeres szlovén válogatottnak is elmondhatja magát.

Még a szezon közben, a Bonifika Izolába költözött, azzal a szándékkal, hogy az MNK Izolával fog egyesülni. A 2008/09-es szezon tavaszi időszakába újra költöztek. Akkor Sezenába mentek, de ott mindössze egy mérkőzés után visszaléptek a bajnokságtól. Mindössze 18 bajnoki fordulót tudtak csak lejátszani. Ebből tizet el is vesztettek és mindössze ötször tudták győztesen elhagyni a pályát. Persze az Izolai költözés után kiderült, a helyi stadion felkészületlen a mérkőzések megrendezésére – a lelátón üléseket cseréltek, bővíteni kellett a lelátót, és a lelátó kerítése düledezett. Megfelelő pályát nem sikerült találniuk, az amúgy is alacsony költségvetéssel működő klubnak, végül pedig megszűntek.

Szólj hozzá