2022. okt 11.

Egy rövid Minszki történet

írta: surprisezola
Egy rövid Minszki történet

Az 1992-ben alapított klub amilyen nagy lendülettel kezdte el a működését, olyan nagy sebességgel rá is ült arra a bizonyos csúszdára, ahonnan már nem volt visszaút.

4011068279_a837f3d10c_n.jpg

A kezdetben még Dinamo-2 Minszk néven létrejövő klubot azzal a céllal hozták létre, hogy a Dinamo Minszk tartalékcsapataként működjön. Az anyaklubnak egyébként előtte is volt tartalékcsapata, a Dinamo-d Minszk, amely a Szovjetunió felbomlása (1991 vége) előtt a Szovjet Tartalékok Top ligában szerepelt. A kommunista állam megszűnésével utódállamok jöttek létre, és vele együtt a saját országos labdarúgó bajnokságok is létrejöttek. Nem volt ez másképp Fehéroroszországban sem, ahol következőképpen nézett ki a saját labdarúgó rendszerük: Premier liga (elsőosztály), First liga (másodosztály) és Second liga (harmadosztály).

Az újonnan létrejött klub a First ligában indult el, és az akkori 16 csapatos bajnokságban még nem volt oda-visszavágós forduló, csak egyszer találkoztak a klubok egymással. A Dinamo-2 rögtön az első helyen végzett és a mögötte lévő, ugyanannyi pontot szerző, de lényegesen gyengébb gólaránnyal rendelkező Shinnik Bobruisk-al Play-Off-ozniuk kellett, amit a minszkiek 3:0-al sikeresen abszolváltak. A szezon során szerzett 54 gólból Ruslan Lukin 16-ot, Pyotr Kachura 15-öt és Yuri Shukanov 14-et vállalt. A feljutás érdekében a Dinamo-2 levált a szülőklubtól és önálló csapattá változott. Az 1992/93-as szezonra FC Belarus Minszkre, majd ’93-ban FC Dinamo-93 Minszkre változtatták a nevüket.

2_39.jpgRögtön bajnoki címmel nyitottak

Az immáron önálló klub az elsőosztályban is remekelt. Kezdésnek egy harmadik (1992/93), majd egy második hely (1993/94-es szezon) is összejött. A következő, 1994/95-ös szezon jelentette az áttörést, ahol nem csak a 3. helyet, de a Fehérorosz kupát is megszerezték, miután a tizenegyeseket követően 7:6-ra legyőzték a Torpedo Mogilev-et (akik később szintén elsüllyedtek - róluk majd a távolabbi jövőben lesz említés). A kupasiker UEFA kupaselejtezőt jelentett, de a Molde túl nagy falatnak bizonyult és 3:2-vel a norvégok mentek tovább.

Az 1995-ös év második felében szintén egy körös bajnokságot rendeztek, mivel ekkor kezdtek átállni a tavasz-őszi bajnoki rendszerre. Ekkor ismét egy harmadik helyet hoztak össze és a kupában egészen az elődöntőig meneteltek. A dobogó legalsó foka újabb UEFA selejtezőt jelentett, és bár a Tiligul Tiraspol (egy másik elsüllyedt csapat) nem jelentett gondot, a Helsingborg már igen, így ez a selejtező sorozat nem tartott sokáig a minszki gárdának.

Ezután egy negyedik, majd egy ötödik helyezés következett a bajnokság, és bár 1997-ben még tudtak egy utolsó nagyot dobni azzal, hogy bejutottak a fehérorosz kupadöntőbe és az UEFA Intertoto csoportjába, de előbbi esetében a Belshina Bobruisk 2:0-re győzni tudott, utóbbi esetében pedig csak a második hely jött össze, ami nem ért továbbjutást.

nevtelen_17.png

A gond 1998-ban következett be, miután a klubnak elfogyott a pénze és a bajnokság első fele után (4 győzelemmel, 6 döntetlennel és 5 vereséggel) kilépett a bajnokságból és megszűnt létezni. 

Érdekességképpen, a további Minszki tartalékcsapatokról:

  • 2000-ben ismét létrehoztak a Dinamo Miszk-nek egy tartalék csapatot, de az véglegesen 2012-ben megszűnt. 
  • Az 1993-ban létrejövő Dinamo-Juni Minszk pályafutása 2004-ig tartott.
  • A még 1989-ben létrejött FC Bereza 2010-ben lett a Minszkiek tartalékegyüttese. Ezzel megmenekülve az anyagi gondoktól. Az FC Bereza-2010 névre váltó gárda 2016 elején feloszlott.
Szólj hozzá