2022. okt 14.

Száműzve a harmadosztályba

írta: surprisezola
Száműzve a harmadosztályba

A Vitória Setubal sosem szerzett bajnoki aranyat a hazája bajnokságában, de volt időszak mikor rendszeresen kipróbálták magukat az európai porondon.

thumb2-vitoria-setubal-fc-portuguese-football-club-4k-vitoria-logo-material-design.jpg

Az 1910 novemberében alapított Vitória Futebol Clube is alapító tagja volt az 1934-ben létrejött portugál élvonalnak. Az akkor még csak 8 csapatból álló bajnokságban kezdésként az ötödik helyen végeztek. Csak a miheztartás végett: a bajnok a Porto, a második a Sporting, a harmadik a Benfica lett – napjainkig is ez a hármas versenyzik a hazai bajnoki címért és csak két alkalommal fordult elő, hogy nem az említett trió valamelyike zsebelte be az aranyérmet.

Első nekifutásra csupán 3 szezont bírtak ki az élvonalban, és hat évet kellett várniuk ahhoz, hogy ismét az elsőosztályra készülhessenek. De ekkora már stabil élvonalbeli együttessé váltak, és ha a következő évtizedek során ki is estek, egy-két szezon után vissza is jutottak. Az első áttörés a ’60-as években következett be, amikor többször is az Európa kupákban szerepelhettek. Odahaza 1965-ben és ’67-ben is megnyerték a portugál kupát (1966-ban a Braga nyerte a döntőt a zöld-fehérekkel szemben). Előbbi esetében a Benfica-t, utóbbin hosszabbítás után az Académia de Coimbra-t győzték le.

A következő években a tabella első felében végeztek és közben továbbra is az európai porondon szerepeltek, de legtovább csak az elődöntőig voltak képesek eljutni. Mikor 1976-ban az Intertoto csoportkörében szerepeltek, még nem gondolhatták, hogy a következő nemzetközi mérkőzésükig – jóformán – az ezredfordulóig kell várniuk. Addigra már a zöld-fehérek a középmezőnyig léptek vissza, egészen 1986-ig, amikor is már többször kiesett az élvonaltól.

Érdekesség, hogy 1987 nyarán csatlakozott a klubhoz Szentes Lázár, aki 1 év után a portugál Louletano, majd a következő évben a Quarteirense csapatát erősítette. Utóbbinál vonult vissza 1990-ben. Napjainkban a Kisvárdánál dolgozik az ifiosztály igazgatójaként, de ugyanazon a nyáron - tehát 1987-ben - csatlakozott a gárdához, és védett két évet a Vasas egykori kiváló kapusa, Mészáros Ferenc (Bubu), aki a Vitóriától vonult vissza 1989-ben. 

Ugyan 1999-ben az UEFA kupában is szerepelhettek a portugálok, de a Róma 7:1-es összesítéssel búcsúztatta a portugálokat.

Jó pár évvel később, 2005-ben ismét bejutottak a portugál kupadöntőbe, ahol újra legyőzték a Benfica-t, és bár a következő évben elbukták a döntőt, de 2007-ben, 11-eseket követően a Sporting ellen is behúzták a finálét.  Bár ez UEFA kupaselejtezőt jelentett, de 2006-ban a Sampdoria, 2007-ben és 2009-ben a Heerenveen győzte le a portugálokat, mindjárt az első körben. Ezt követően a gárda a soron következő bajnokságokban már a kiesés ellen menekült.

festejos-da-taca-min.jpgA 2005-ös kupagyőzelem pillanatképe

A 2019/20-as bajnokságban ugyan 1 ponttal megelőzték a Portimonense csapatát a kiesés ellen vívott harcban, de a pénzügyi gondok ekkor már pár éve jelen voltak a csapat háza táján. A gárda még megünnepelte az utolsó fordulóban a bennmaradást, de a Liga nem fogadta a nevezésüket a következő szezonra. A közlemény szerint a szadinói klub nem tudta igazolni, hogy nincs tartozásuk más sportegyesületekkel szemben, illetve nem tartozik játékosoknak, edzőknek és alkalmazottaknak, de az adóhatósággal szemben is voltak elmaradásaik.

Már 2015-től a klub a Speciális Revitalizációs Folyamat (röviden: PER) árnyékában élt. A PER célja, hogy a gazdaságilag nehéz helyzetbe került, vagy fizetésképtelenség előtt áll. Ugyanakkor a bajba került társaságok tudjanak még tárgyalni a hitelezőkkel, egy olyan megállapodás megkötéséről, amely a vállalkozások újjáélesztését eredményezi.

setubal4academica0.jpgA 2015/16-os csapat pillanatképe. Ekkor még épp csak benn tudtak maradni az elsőosztályban.

Mire eljutottunk volna 2020. augusztusáig, a gárda addigra 24 millió eurós tartozást halmozott össze. Csak az államnak 5,4 millióval lógott (többek között 3,4-el az adóhatóságnak, 1,8-el a társadalombiztosítás felé). A beszállítóknak és az egyéb hitelezőknek közel eggyel, de a bankok és a hitelkezelők felé összesen 17,6 millióval tartoztak. Se többletjövedelme vagy vagyontárgya nem volt a gárdának, így beleegyeztek, hogy bizonyos pénzeszközöket átengednek a jövőbeni vagyonértékesítéshez, ezzel is oldva a hitelezők kifizetését. A kizárást követően a csapat a harmadosztályba került és azóta is onnan próbál visszajutni.

Tabella: ITT

Szólj hozzá