2022. okt 24.

Megállt az ész(t)!

írta: surprisezola
Megállt az ész(t)!

Az észt Sillamae Kalev-nek két sikerkorszaka is volt, de utóbbiba később belerokkant.

jksillam_e2015.png

 

Ugyan a címerük és több oldal is az 1957-es dátumot jelöli meg, azonban vannak olyan források, amelyek a megalapításukat 1951-re teszik. Az biztos, hogy '57-ben szintet léptek az Észt SSR égisze alatt, bár rögtön ki is estek. Ezt a tendenciát 1968-ban ismét megismételték. Az 1973-as feljutásuk után már jöttek az eredmények – az 1979-es szezonban a klubrekordot jelentő harmadik helyet is elcsípték, de négyszer a negyedik helyen is végezni tudtak.

Jevgeni Petrovi vezetőedző navigálása alatt, az Észt SSR kupában zsinórban háromszor is a döntőbe kerültek, amit 1977-ben és 1978-ban meg is nyertek, majd a sikeres időszakuk után a gárda egy stabil középcsapattá vált a következő évtizedig. Közben 1989-ben ismét eljutottak a kupafináléig.

2_21.png

Amikor a Szovjetúnió 1992-ben felbomlott és létrejött a független Észtország, a klub a két csoporttá (nyugat és kelet) váló élvonalban indulhatott. Ekkor a bajnokság úgy festett, hogy a két 7-7 csapatos csoport első négy helyezettje a bajnoki tornára, a két utolsó harmadik pedig a kiesési tornába került. Mivel a Kalev az utóbbi helyezések egyikét csípte el, így várhatott rá az egykörös kiesés elleni harc, amit sikeresen abszolváltak. Bár a következő, 1992/93-as bajnokságban csupán az utolsó előtti, kiesést jelentő helyen végeztek, de mivel a Kohtle-Jarve Keemik felbomlott, a csapat kapott egy második esélyt az élvonalra.

De hiába ült le a következő szezonra a csapat egykori egyénisége, Vladimir Dubokin a kispadra, végül simán kizúgtak, mindezt úgy, hogy a Tallinna FC Tevaltele ellen elszenvedett 24:0-val országos rekordot döntöttek. A mérkőzés után még 4 forduló várt volna a csapatra, de a nagyarányú vereség után belátták, hogy sok értelme nincs már kínlódni, ezért visszaléptek a bajnokságtól és a negyedosztálytól kezdték el az építkezést.

Ezt követően hiába jutottak fel két szezonnal később a másodosztályba, onnan négy év múlva kizúgtak. Hét évig kellett várniuk arra, hogy ismét elinduljanak felfelé, és az élvonalba visszajutó Kalev-nek elég volt két év, hogy 2009-ben a második helyet csípjék el az élvonalba és kipróbálhassák magukat Európába. Az EL második fordulójában a fehérorosz Dinamo Minszk-et kapták, akik behúzták a Kalev-nek az oktatófilmet és összesítve 10:1-el tovább is mentek.

Kétezer-tizenháromban a harmadik helyen végeztek, ami ugyancsak EL-t ért, de ekkor már az első körben pályára kellett lépniük. A finn Honka ellen hosszabbítás után, több idegenben szerzett góllal mentek tovább, de ezúttal is a  második kör jelentette a végállomást, ahol a Krasnodar 9:0-s összesítéssel simán tovább ment. Ez persze nem törte meg a csapatot, akik a bajnokság második helyén végezve ismét ez EL első körére hangolódhattak. De hiába tért vissza a csapat gólzsákja, Evgeni Kabaev, a Hajduk Split ellen összesítve 7:3-al alul maradtak és máig ez volt az utolsó európai szereplésük. Ugyan a 2015/16-os szezon végén a kupadöntő újra összejött, de azt végül a hosszabbítás után elbukták és ekkor már elindultak lefelé.

A 2017-es bajnokságban ugyan bennmaradtak volna a pontokat tekintve, de ekkor már a pénzügyi gondokban úsztak, aminek következtében a licencüket megvonták és ismét a negyedosztály csapataival ismerkedhetnek.

Tabella: KATTINTS

Idei szezon eredményei: KATT

Szólj hozzá