2022. okt 27.

Újjászületés a legmélyebb szinttől

írta: surprisezola
Újjászületés a legmélyebb szinttől

Mikor az FC Wettingen történelme során harmadszor jutott fel az élvonalba, az UEFA kupa 2. selejtező köréig is eljutottak. Később innen vezetett az útjuk a purgatórium felé.

nevtelen_20.png

Az 1931-ben alapított svájci klub az első évtizedeit az alacsonyabb osztályokban töltötte, míg nem 1969-ben bejutottak a National League B-be, ami a másodosztályt jelentette. Innen rögtön fel is jutottak bajnokként, de ekkor még nem tudták tartósan megvetni a lábukat az A ligában, mert rögtön búcsúzniuk is kellett. Az akkor még 14 csapat alkotta élvonalban csupán 15 pontot, 6 győzelmet és mindössze 3 döntetlent tudtak összekaparni. A kiesés után eléggé hullámzóra sikeredett a második vonal, és volt, mikor a harmadosztályba is szerepelniük kellett. 1982-ig kellett várni, mire újra az élvonalra hangolódhattak.

2_18.pngAz 1982/83-as szezon végeredménye. Forrás: wikipédia

A következő években a nyolcadik és a tizenkettedik hely között ingáztak. Ugyan az 1986/87-es szezonban búcsúztak, de bajnokként egyből vissza is tértek az élvonalba, hogy aztán újoncként az UEFA kupába is kipróbálhassák magukat. Az első körben az ír Dundalk-ot oda vissza legyőzték. Ezután jöhetett a Napoli, Gianfranco Zola-val és Diego Maradona-val az élen. A hazai 0:0 után, Olaszországban 2:1-re kikaptak. A mai napig ez volt az utolsó szereplésük az európai porondon. Gyakorlatilag ez volt a csúcspont a klub életében.

A következő két szezonban már a kiesés elkerülése volt a cél, és 1992-ben, simán az utolsó helyen zártak. Az 1992/93-as, másodosztályú szezonban is a kiesés elkerülése volt a cél, de ekkor már az anyagi gondok kicsúcsosodtak és jöhetett a felbomlás, majd az újjáalakulás. A gárda a legmélyebbről, az 5. liga néven létező kilencedik osztályból indult újra. 2012-ben visszaváltoztatták a nevüket és újra FC Wettingen néven szerepeltek tovább.

Ami a jelent illeti: jelenleg a hatodosztályt jelentő 2. ligában szerepelnek, egy eléggé fiatalos csapattal, ráadásul több mint egy tucat ificsapattal is rendelkeznek.

Magyar vonatkozás: Dikk János (született: 1949. július. 24) az 1969/70-es szezonban játszott a csapatban. Az egykori hátvéd 24 meccsen szerepelt a klub színeiben.

Facebook oldaluk: KATTINTS

Szólj hozzá