2022. nov 07.

Egy rövid Tallinni történet

írta: surprisezola
Egy rövid Tallinni történet

Az 1980-ban alapított klub ott volt, mikor 1992-ben létrejött az észt élvonalnak számító Meistriliiga, de az 1993/94-es szezonban szembekerültek az Észt Labdarúgó Szövetséggel.

34514.png

Mire az alapítástól eljutnánk az ominózus bajnokságig, a gárda addigra négy névváltoztatáson is átment. Mikor 1992-ben létrejött a Meistriliiga, az akkor még Vigri Tallinn néven szereplő csapat szintén helyett kapott, ugyanis már az előző szezonban is az élvonalban szerepeltek. A nyugati és keleti csoportra osztott bajnokság úgy nézett ki, hogy 8-8 csapat szerepelt mindkét csoportban és az első 4 helyezett jutott tovább a bajnoki tornára. Az akkor még 1 körös bajnoki tornára bejutó Vigri, kezdésként az 5. helyen zárt, majd a 12 csapatosra változó bajnokságban ismét az ötödik helyen landoltak. Így érkeztünk el az említett 1993/94-es bajnokságig.

A Tevalte Talinn névre váltó klub közel volt ahhoz, hogy megszerezze a bajnoki címet, de az Észt Labdarúgó Szövetség eltiltotta a klubot a mérkőzések befolyásolásának vádjával. A bajnokság ezután a Norma és a Flora közötti rájátszásban dőlt el. A Norma, a Tevalte száműzetése miatti tiltakozásul a második csapatát állította ki, és 5:2-re elvesztette a bajnoki döntőt. Soha nem tudták bizonyítani a mérkőzések eredménytelenségével kapcsolatos vádakat, így a FIFA döntés lehetővé tette Tevalte számára, hogy az 1995/96-os szezonban ismét pályára léphessen, de ekkor már csak az ötödik vonalban jelentkezhettek újra.

2_17.pngAz 1993/94-es bajnokság

Ezt követően a klubot az AS Marlekor megvásárolta, ez egy olyan cég volt, amely megvásárolta és privatizálta Tallinn bútor- és furnérgyárát, és átkeresztelték a klubot Tevalte-Marlekor névre, egy évvel később a Tevalte törölve lett a klub nevéből. Az 1995/96-os szezonban a klub végül KSK Vigri Tallinn néven indult a negyedosztályban. A klub két egymást követő feljutással próbált visszakapaszkodni, és 1998-ban majdnem feljutott az élvonalba, de a rájátszásban 2-0-s összesítéssel kikapott a JK Eesti Põlevkivi Jõhvi ellen.

2000-ben újra megvásárolták a klubot, az új tulajdonosok hatására Maarduba költöztek és MK Maardu-ra változott a nevük.

Szólj hozzá