2022. nov 18.

A cukorgyártók históriája

írta: surprisezola
A cukorgyártók históriája

A Gorodeya a történelme során a fehérorosz élvonalig is eljutott, de ott meg is állt.

thumb2-fc-gorodeya-4k-silk-texture-logo-belarusian-football-club.jpg

Még 2002-ben a Gorodeya cukorgyár úgy döntött, hogy létrehoznak egy futballcsapatot, amely képviseli a vállalatot és a falut a minszki regionális bajnokságban. Mivel a főszponzor értelemszerűen a cukorgyár volt, így a szurkolók a csapat játékosait „cukorgyártóknak” nevezte el. A debütáló szezonjukban a hatodikak lettek a 11 csapatos bajnoki küzdelemben. 2004-ben az első trófeát is bezsebelték – a Minszk Régió kupát. Erre az évre tűzték ki a futballklub megalapítását, és 2007-ben már Gorodeya néven szerepeltek.

Még abban az évben debütáltak a Minszk megyei labdarúgó bajnokságban, valamint a kupában. A következő évben már a harmadosztályt jelentő Second ligában kerültek, mivel az akkor még fiatalos gárda megnyerte a megyei küzdelmeket, és 2010-ben már a harmadosztályt is sikeresen abszolválták, ami azt jelentette, hogy 2011-ben debütálhatnak a másodosztályt jelentő First ligában. A futballon kívül a futsalban is alkottak, miután 2008-ban megnyerték az országos kupát és a bajnokságban az ezüstérmet.

3757.jpg

A csapat pályája, amit 2016-ban fejeztek be és 1625 férőhelyes. Emellett automata gyepöntözőt, elektronikus kijelzőt és természetes gyepet tartalmazott.

Fehéroroszországban akkor még úgy nézett ki a másodosztály, hogy az első helyezett automatikusan feljut, míg a második helyen végzett az élvonal utolsó előtti helyezettjével játszik egy oda-vissza osztályozós mérkőzést. A Gorodeya ekkor még csak a 3. lett és 10 pontra volt lemaradva az osztályozós helytől. Ugyan a következő évben már elérték a Play-Off-ot, de akkor még a FC Torpedo BelAZ túl nagy falatnak bizonyult. 2013-ban sem jött el az áttörés, mert akkor a Dnepr Mogilev bizonyult jobbnak. 2014-ben csupán a hatodik helyen végeztek, majd a 2015-ben, mikor már az első három helyezett feljutott, a második helyet elkapva feljutottak. A feljutáshoz kellett Sergey Yaromko kinevezése is, aki 2014. május közepétől ült le a kispadra.

800px-.jpgYaromko

A kezdeti lépéseket még Andrey Mikolaevich-el tették meg, akit 2012-ben Oleg Kozmenok követett a kispadon (Mikolaevich lett a segédedzője), aki 2013 januárjában Andrey Kipra-nak adta át a stafétát. Kipra távozása és a csapat hullámzó teljesítménye kellett végül ahhoz, hogy Yaromko-t nevezzék ki.

A debütáló évükben már 16 csapatos volt az élvonal, ahol a 9. helyen végeztek és a következő években is stabil középcsapat benyomását, keltették. 2019-ben már annyira jól nem szerepelt a csapat, aminek következtében Yaromko lemondott és Oleg Radushko került a helyére. Az új edző érkezése felrázta a csapatot, akik klubrekordot jelentő hetedik helyen zártak az élvonalban. A 2020-as szezonban a gárda csak gyengélkedett, és - ahogy az ilyenkor lenni szokott sok csapat esetében – a pénzügyi problémák is megjelentek. A játékosok, a stábtagok és az egyéb alkalmazottak több hónapig nem kaptak fizetést, ami eléggé le is vitte a csapatmorált. Még abban az évben, jóformán egy kezdőnyi játékos el is hagyta a léket kapott hajót.

6-9-2021-08.jpg

2021 telén letartóztatták a cukorgyár igazgatóját, aki előtte futballrajongó volt és bőkezűen költött a csapatra, de az új üzemvezetés világosan kijelentette, hogy őket nem érdekli a futball, és mivel a gyár már veszteséggel működött, így nincs többletpénzük, amivel finanszírozni tudnák a csapat fenntartását. A gárdának ugyan 2021 elején még volt egy szezon előtti edzőtábora Törökországban, de februárban a csapat megszűnt. 

Íme egy 2020-as hazai mérkőzésük: 

Hogy mi lett az eddigi edzőkkel?

  • Mikolaevich a Gorodeya elhagyása után, még 2016-ban, a harmadosztályban szereplő Neman Stolbtsy-t irányította. 2016. december. 21-én, mindössze 44 évesen elhunyt.
  • Oleg Kuzmenok a Gorodeya után a Torpedo Zhodino, majd a Fehérorosz válogatott asszisztensedzője is volt. 2019 decemberétől az indonéz TR-Kabo, másnéven a Persikabo 1973-ban dolgozik asszisztensedzőként.
  • Kipra a Soligorsk U19 vezetőedzője, majd a FK Baranovichi segéd-, később a vezetőedzője lett. 2021 januárjától a FK Malorita edzője, de még 2022. februárjában visszatért a Baranovichi-hez segédedzőként.
  • Yaromko a távozását követő másnapon a Fehérorosz U21 élére került, ahonnan 2020. decemberében távozott. Azóta nincs csapata.
  • Radushko jelenleg a Fehérorosz válogatott asszisztensedzője.
Szólj hozzá