2022. nov 21.

A történelmi kupadöntő siker jelentette a csúcsot

írta: surprisezola
A történelmi kupadöntő siker jelentette a csúcsot

A jobbára másodosztályú csapatnak számító Club Desportivo das Aves áttörése akkor jött el, mikor 2017-ben negyedszerre jutott fel az élvonalba, de a sikerkorszakuk pár szezon után el is múlt.

thumb2-fc-aves-4k-grunge-primeira-liga-soccer.jpg

Az 1930 novemberében alapított gárdának egészen 1985 nyaráig kellett várnia ahhoz, hogy először eljusson az élvonalbeli magasságokig. Ehhez az kellett, hogy a harmadosztályból indulva két szezon alatt két feljutást is bezsebeljenek. A 16 csapatos elsőosztályban ekkor az utolsó 4 helyet esett ki és az Aves csupán a tizenharmadik, kiesést jelentő pozícióban végzett. Hiába gyűjtöttek ugyanannyi (22) pontot és volt jobb a gólkülönbségük (7 góllal), mint az előttük lévő, még éppen csak bennmaradási pozícióban végző Marítino, mivel a piros-fehérek eggyel kevesebb győzelmet tudtak felmutatni, így ők búcsúztak.

Az ezredfordulóig kellett várniuk ahhoz, hogy ismét feljussanak. A harmadik helyen végezve jutottak vissza a Pacos de Ferreira és a Beira-Mar (róluk már volt írva) társaságában, de ekkor is csak átszállójegyet váltottak, mivel az akkor már 18 csapattá váló elsőosztályban csupán 22 pontot tudtak összekaparni. Hiába menesztették december elején Professor Neca-t és nevezték ki, az akkor még a menedzseri pályája elején járó Carlos Carvalhal-t, csodát ő sem tudott tenni. A bennmaradáshoz 14 pont, és lényegesen jobb gólkülönbség kellett volna.

33_aves_99_00_1.jpgEz a 2000-ben feljutást ünneplő csapat. Forrás: gloriasdopassado.blogspot.com

A kiesést követően csupán 5 évig kellett a másodosztályban szerepelniük. A 2005/06-os szezonra ismét Neca vette át a csapat irányítását és a Beira-Mar-al karöltve visszajutottak, és harmadszorra is az élvonalra készülhettek. Azonban az élvonalban ezúttal sem termett sok babér, bár ezúttal a menedzsert hagyták dolgozni a szezon végéig. Az utolsó fordulóban a Porto otthonában kellett volna nyerniük, de a hazaiaknak is fontos volt a győzelem, mivel a bajnoki címért küzdöttek. Végül a bajnokcsapat 4:1-re nyert, a Beira-Mar ikszelt és a Vitória is győztesen távozott a Naval otthonából, így a két újonc búcsúzhatott az élvonaltól.

2_19.pngA 2006/07-es szezon alsóháza. Nem sokon múlott a bennmaradás.

Tíz év kellett ahhoz (közben Neca még 2013 februárjában visszatért és a szezon végéig ő irányított), hogy negyedszerre is elérjék az élvonalt. Az akkori szezonra (2016/17) Ivo Vieira került a csapat élére. A játékosként csak a CD Nacional-t szolgáló egykori középpályást február közepén menesztették és a helyére kinevezett José Mota-val 8 győzelmet és 4 döntetlen értek el a hátralévő 14 fordulóban, aminek köszönhetően végül simán elérték a második helyet és a Portimonense-vel feljutottak. Abban a bajnokságban 15 ponttal végeztek a harmadik helyen végző Uniao da Madeira előtt. Azt azért tegyük hozzá, hogy a kieső Viseu és a Madeira között csupán 12 pont volt a különbség.

A feljutás után már nem Mota irányította a gárdát, aki lemondott a szezon végén és Tunéziába ment, hogy onnan januárban ismét visszatérjen a csapathoz (érkezése Neca távozását is jelentette, aki 2017 októberétől a gárda segédedzője volt) és bejutassa a gárdát történelme első kupadöntőjébe, ahol a Sporting CP volt az ellenfél. A döntő hőse a két gólt szerző Alexandre Guedes lett, aki a szezon végén távozott és jelenleg Japánban légióskodik, de januártól már a szabadúszók táborát fogja erősíteni.

Ekkor a bajnokságban a 13. helyen végeztek, 4 pontra a kiesőzónától, de hiába a kupagyőzelem, nem szereztek engedélyt az európai versenyekre. Értesülések szerint a megadott határidőn belül nem regisztráltak a Portugál Labdarúgó Szövetségnél, hogy megszerezzék a szükséges licencet az UEFA versenyeire. Egyszerűen kicsúsztak a határidőből. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a csapat lemaradt az EL csoportköréről. 

A kupadöntőt követő évben még egyszer megmenekültek a kieséstől, de a következő szezonra (2019/2020) már az anyagi gondok is megjelentek a klub életében és a csapat simán, mindössze 17 pontot szerezve búcsúzott az élvonaltól. Ekkorra már a fizetések is elmaradtak a gárdánál, három külföldi kluboknak is tartoztak (37 500 euróról volt szó), és átigazolási eltiltást is kaptak a FIFA-tól, amit ugyan azzal kerültek meg, hogy egy új entitást alapítottak, Clube Desportivo das Aves 1930 néven. Az adósságok 17,1 millió euróra rúgtak, amit 110 hitelező között osztottak fel.

Az újraindulást a portói kerületi 2. osztályban kezdték meg, amit azonnal meg is nyertek és a legutóbbi szezonban a portói kerületi első osztályban (1. Divisao) a másodhelyen végeztek, ami osztályozót jelentett, de azt elbukták (tabella: itt). A mostani szezonban is Divisao Honra 4. csoportjában szerepelnek.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá