2022. dec 10.

Az FC Savit Mogilev rövid története

írta: surprisezola
Az FC Savit Mogilev rövid története

A gárda 2005-ben alakult és nagy lendülettel feljutottak az élvonalban, ahol végül szétestek.

59663.jpg

A klubot csupán 2005-ben hozták létre, és néha tévesen a ’Torpedo-Kadino Mogilev’ (róluk is lesz szó, várhatóan ebben a hónapban) utódjának is emlegetik, mivel ugyanabból a városból (Mogilev) származnak, mint a Torpedo, akik pont abban az évben szűntek meg, mikor a sárga-kékek létrejöttek. Ez azonban – leszámítva a közös várost – messze nem így van, mivel a csapatnak más tulajdonosa, irodája, klubcímere, neve és klubszíne volt. Tehát kijelenthető, hogy egy teljesen új csapatról van szó.

Kezdésként a fehérorosz harmadosztályban indultak el, ahol első nekifutásra a második helyen végeztek, ami még pont feljutást jelentett. A 32 bajnokin aratott 26 győzelem és 3 döntetlen mellé 114 szerzett gól is összejött, és csupán 19 gólt kaptak a szezon során. Mindössze 2 pontra voltak lemaradva a FC Belcard Grodno mögött. Mellékesen megjegyezve, hogy a Belcard végül 2012-ben megszűnt. Újoncként a Savid-nak a másodosztály sem jelentett gondot, amit bajnokként sikeresen abszolváltak, így jöhetett a fehérorosz élvonal.

00.png

A lendület azonban az elsőosztályban elfogyott. Az Aleksandr Sednev által irányított gárda (2006 januárjától volt a csapat edzője) csak szenvedett az élvonalban, végül a tizenhat csapatos bajnokságban mindössze 21 pontot gyűjtve az utolsó előtti helyen végeztek. Ekkor három kiesője volt az élvonalnak és a Savit bennmaradásához még tíz pont és lényegen jobb gólkülönbség kellett volna - a Savit -33-al, a még éppen bennmaradó Torpedo Zhodino -11-es gólaránnyal zárta a szezont. 

A főleg fehéroroszok alkotta keret a kiesést követően nem indultak már el bajnoki versenyeken. Utolsó mérkőzésükre 2008 szeptemberében került sor, mikor a kupában az FC Minszk otthonába látogattak és szenvedtek 2:0-s vereséget. Végül a menedzserek úgy döntöttek, hogy 2009-ben megszüntetik a klubot, mert nem volt jövedelmező számukra, hogy a városban két csapat is működjön. A másik az FC Dnepr Mogilev, amely jelenleg a másodosztályban vitézkedik. Közben Sednev 2009 januárjától már a Belshina kispadjára lett leültette, de később az fehérorosz U21-es válogatott segédedzője is lett. Jelenleg a kazah Ordabasy-t irányítja, de a szerződése december végén lejár.

fc_dnepr_mogilev_2020_logo.pngA Dnepr Mogilev logója

Egyébként sok külföldi szerepelt a gárdában:

  • Anton Ivanov: Az egykori orosz középhátvéd rutinosnak számított a Savit keretében és a fehérorosz elsőosztályt illetően. 2008 januárjában érkezett a szintén fehérorosz Vitebsk-től. A következő évben a kazahsztáni Aktobe csapatához ment, ahol egy évvel később visszavonult. A Savit-ban mindössze 5 meccs és 278 perc jutott neki.

  • Mohamed Seydou Dera: Az elefántcsontparti védekező középpályás Tunéziából érkezett a gárdához, ahol a szezon első feléig stabil kezdőjátékosnak számított. A gárda megszűnése után nem hagyta el az országot és előbb az SKVICH, majd a Neman Grodno-hoz vezetett az útja. Utóbbi csapatnál vonult vissza, 2010 augusztusában. 

  • Marcio: A brazil támadó a Dinamo Minszk-től érkezett kölcsönbe, de hiába számított stabil kezdőnek, mindössze 3 góllal és 1 gólpasszal tudta meghálálni a bizalmat. Végül visszatért a Minszk-hez, ahol nem számítottak rá, így elengedték. 2014 decemberében vonult vissza. Róla még azt is lehet tudni, hogy 2006 augusztusában a Minszk színeiben gólt szerzett (és adott 1 gólpasszt) az Artmedia Bratislava ellen, azonban a meccset végül a pozsonyiak nyerték meg 3:2-re.

  • Adriano: A szintén brazil irányító középpályás Marcio-val együtt lett kölcsönadva a Savit-hoz, de július közepére már nem számoltak vele. Végül a Minszk-nél sem számoltak a jelenleg 39 éves játékossal.

  • Yuriy Brovchenko: A jelenleg mindössze 34 éves ukrán jobbhátvéd szintén a Minszk-től érkezett kölcsönbe, de ő csak a nyáron érkezett meg a csapathoz. Ő a szezon végéig rendszeres kezdőnek számított, majd a megszűnés után 2010 nyarán hazatért Ukrajnába. 2022. márciusában viszont elhagyta az országot, hogy a cseh HFK Trebic játékosa lehessen. A Trebic jelenleg a negyedik vonalban szerepel.

  • Mykola Zbarakh: Az egykori ukrán kapus igazi vándormadárnak számított pályafutása során. A Savit-hoz a 2008-as szezon első felében érkezett, ahol 4 meccsen nyolc kapott góllal, és 1 kapott gól nélküli meccsel zárt. Végül tovább is állt. Jelenleg a Peremoga Dnipro kapusedzője.

  • Iulian Bursuc: az egykori moldáv válogatott irányító 2008 nyarán érkezett és 13 bajnokin 1 góllal és 2 gólpasszal zárt. A megszűnés után Üzbegisztánba igazolt, majd hazatért és 2021-ben visszavonult.

  • Ghenadie Pusca: a szintén moldáv válogatott játékos is 2008 nyarán érkezett és ő is 13 bajnokin jutott szóhoz. 1-1 góllal és gólpasszal zárta a szezont, majd hazaigazolt a moldáv Dacia-hoz, ahonnan 2009 nyarán visszavonult. 2020 nyarától a moldáv FC Milsami Orhei segédedzője.

További klubbal kapcsolatos érdekesség:

Itt játszott 2008 nyarától és szerzett kér gólt az egykori fehérorosz válogatott, Maksim Tsygalko. Érkezésekor már gyakori térdproblémái voltak, így 2010-ben vissza kellett vonulnia. Ő és testvére benne voltak a Championship Football Manager CM 2001/02-es játékában,ahol magas potenciállal rendelkező játékosnak számítottak. Visszavonulása után az építőiparban alapított egy céget (lakás és nyílászárók felújításával foglalkozott), ami nem a számításai szerint alakult - a háta és a lába nem bírta a nehéz munkát és komoly egészségügyi problémái is voltak. 2018-ban egy interjúban anyagi segítséget kért családja és a két gyermeke megélhetéséhez, ami miatt petícióit is indítottak a nevében.

"Amikor visszavonultam a futballtól, senki sem ajánlott fel munkát és senki sem hívott. Két gyermekem van, és az egyetlen dolog, amit szeretnék, az az, hogy legyen munkám, hogy helyt tudjak állni és jó apa legyek. Mond el a világnak, hogy segítségre van szükségem. Kérlek!"

Tsygalko 2020 december 25-én, mindössze 37 évesen elhunyt. Halálának oka máig ismeretlen.

https_s3-images_sportbible_com_s3_content_1d4a6f015fe8c75f96f1271e8d8749e2.jpg

 

Szólj hozzá