2022. dec 16.

Hiába az élvonalbeli feljutás, ha az edzőt nem marasztalják!

írta: surprisezola
Hiába az élvonalbeli feljutás, ha az edzőt nem marasztalják!

A Xerez áttörése akkor következett be, mikor az anyagi gondok közepette Esteban Vigo először huszáros hajrával benntartotta, majd a következő szezonban feljutatta a gárdát az élvonalba.

1566806277_073795_1566806320_noticia_normal_recorte1.jpg

 

A kezdetek

A Gibraltártól északnyugatra, Andalúzia autonóm közösségének Cádiz tartományában található Jerez de la Fronterában, már 19. század második felében kapcsolatba kerültek a labdarúgással. Ez a kapcsolat a Jerez és az Egyesült Királyság közötti sherry (fehér szőlőből készült bort) exportja miatt létre. 1907-ben Sir Thomas Spencer Reimann, a William & Humbert Pincészet angol dolgozója alapította a Sociedad Jerez Foot-Ball Club-ot (fehér szerelésük volt), aminek az elnöke, játékosa és csapatkapitánya is lett. Ez volt az első olyan labdarúgó csapat, amelyre egyértelmű utalások vannak.

where-is-jerez-de-la-frontera-located-what-country-is-jerez-de-la-frontera-in-jerez-de-la-frontera-map-800x445.jpg

Következő évben a Fortuna Foot-Ball Club, később Sociedad Jerez névre váltottak (sárga-fekete csíkokkal) is létrejött, 1912-ben a Jerez Balompié (kék és skarlát csíkos szerelés), 1913-ban pedig az Espana-Mundo Nuevo FC (piros-fehér csíkok) is létrejött Jerezben. A csapatok úgymond szaporodása ellenére a Sociedad Jerez volt a város legfontosabb csapata, amely 1914-ben egyesült a Fortuna F.C.-vel, de 1917-ben a klub eltűnt. De a szurkolói bázis csak egyre jobban nőtt, akik elmentek egy másik pályára játszani, azonban az 1920’-as években bevezetett professzionalizmus a klub ellen volt, amely képtelen volt megtartani a csúcsjátékosait, így újra eltűnt. 1932 decemberében az egykori Jerez F.C. ismét létrejön, amelyet a régi szurkolók alkották és 1933 decemberében, Xerez Football Club néven hivatalosan legalizáltak.

placa_fundacion_xerez_cd_img_20180918_195753_990.jpg

A Xerez lendületet is vett és néhány év múlva már a harmadosztályban szerepel, ahonnan 1936-ban feljutott a második vonalba és évekig ott is szerepelt, közben kétszer is a Király Kupa negyeddöntőjéig jutottak, de mindkétszer a Real Madrid állította meg a gárdát. 1942-ben a Club Deportivo Jerez is létrejött, amely a Xerez fiókcsapataként működött. Mindkét gárda közös stadionban szerepelt, majd az 1945/46-os szezonban a bennmaradási osztályozót elszúrta a Xerez, amely így búcsúzni kényszerült a második vonaltól. Azonban nem csak a kiesés, de a felhalmozott adósságok is gondot jelentettek a gárda életében, amely 1946. augusztus 26-án megszűnt létezni. Közben az igazgatóságot átszervezték és a C. D. Jerez, immáron, mint független csapat, szerepelt tovább.

 

Újjászületés, majd az első aranykor

1947. szeptember 24-ét írtunk, amikor is Jerez Club Deportivo néven újjáalapították a klubot, és amely a hatvanas évekig ezen a néven is szerepelt. 1949-ben hagyták el a regionális mélységeket, és négy évvel később, 1953 nyarán már másodosztályra hangolódhattak. Ekkora tehető a gárda első aranykora, amelyben öt egymást követő szezonban is a másodosztályban tudtak szerepelni. Ekkor olyan játékosok szerepeltek, mint például Rafa Verdú, aki Real Madrid nevelésként érkezett a gárdához 1953-ben és egészen 1957-ig szolgálta a csapatot. A csapat színeiben 94 meccsen 8 gólt szerzett, majd az 1990-es években a gárda igazgatójaként is tevékenykedett, később pedig a gárda tiszteletbeli elnöke is lett.

fe2nu7fx0aewe8m.jpgRafael Verdú Fernández (1927. december. 23  – 2022. október. 12)

A kiesését követően hiába számított a Xerez kiemelkedőnek a harmadosztályban, a visszajutásra 1967-ig várni kellett, de akkor csak átszállójegyet váltotta a másodosztályba, de ugyanez volt a helyzet az 1971/72-es szezonban is.

 

A második aranykor

Ugyan 1982-ben ismét feljutottak a másodosztályba, de akkor is csak egy szezon bírtak ki és a bajnokság végén újra búcsúzni kényszerültek. A második áttörés 1986 nyarán következett be, amikor egy újabb öt évet tudtak lehúzni a második vonalban. Ekkor történt meg az a tény, amikor leszerződtették az első fekete játékost – az Ecuadori Ermen ’la Pantera’ Benítez személyében, aki két gólt szerzett az 1986/87-es szezonban, majd haza igazolt előző klubjába, az El Nacional-hoz. Végül a gárda 1991 nyarán ismét búcsúzni kényszerült a másodosztálytól. A kilencvenes években – leszámítva az 1997/98-as szezont – a harmadosztályban szerepeltek.

 

Harmadik aranykor

A kilencvenes években – leszámítva az 1997/98-as szezont, amikor a másodosztályban egy szezont lehúztak – stabil harmadosztályú gárda volt a Xerez, Még 1997-ben, Luis Oliver lett a gárda új elnöke, akinek az irányítása alatt a csapat 2001 nyarán feljutott a másodosztályba. Újoncként már a 2001/02-es szezonban is közel voltak ahhoz, hogy az élvonalba kerüljenek, de Oliver a bajnokság közben Oliver eladta a klubot Gil Silgado-nak, hogy a Cartagonova Fútbal Club többségi részvénycsomagját megvehesse.

Azonban a gárda bizonytalan anyagi helyzetbe sodródott és ez a pályára is kihatott – a Bernd Schuster irányította gárda a 34. és a 41. forduló között csupán 4 pontot tudott összekaparni, aminek következtében végül csak a negyedik helyen zártak. A következő évek az edző és elnök cserékről szóltak, a klub pedig 2008 nyarára már közel került a kieséshez, de 2007 novemberében Esteban Vigo került a gárda élére, aki tavaszra összerakta a csapatot, és márciustól, egészen a szezon végéig mindössze egyszer hagyták el vesztesen a pályát. Végül a huszáros hajrá megtette a magáét, és a gárda bennmaradt.

schuster-partidos-entrenador-xerez-cd_1553255616_135188849_667x375.jpgBernd Schuster-el közel volt a feljutás

 

Hiába a feljutás, ha végül jöhetett a lecsúszás

A 2008/09-es szezonra a gárda alaposan átalakult. A főleg kölcsön- és szabadúszó játékosokból összerakott keretet végül Vigo feljuttatta az élvonalba. Azonban a vezetőség nem hosszabbított a sikerkováccsal, és az Osasuna fiatal edzőjét, José Ángel Ziganda-t ültették le a kispadra. Vigo a Hércules edzője lett, akiket szintén feljuttatott. Vigo ügynöke egy későbbi interjúban elmondta, hogy a „Xerez nem közelíti meg azt a minimális javaslatot, amit tettek, és ez jóval alatta marad az edző más javaslataival szemben.”

1246399265_740215_0000000001_noticia_grande.jpgVigo a Hércules-hez ment, hogy őket is felvigye az élvonalba, így ő lett az első olyan menedzser, aki két éven belül kétszer is sikeresen abszolvált a spanyol másodosztályt.

Ziganda sokáig nem húzta a kispadon a főleg kölcsönjátékosokkal megerősített csapatnál, mert januárban felállították a posztjáról és a helyét először átmenetileg a klublegenda, Antonio Poyatos vette át (akinek a gólja 1986 nyarán feljutást jelentett a gárdának), akivel egy gólnélküli döntetlen össze is jött, majd Néstor Gorosito vehette át a csapatot, aki csodát már nem tudott tenni és a Xerez az utolsó helyen végezve végül ki is esett az élvonalból. Érdekesség: még 2010 tavaszán a Videoton-nál játszott a Xerez felkészüli mérkőzést (Bővebben a meccsről: KATTINTS).

A kiesést követően csődfelügyelők vették át az irányítást, és új sportigazgatója, illetve edzője lett a csapatnak. Végül a nagy bizonytalanság közepette 2011. februárjában megalakult az új igazgatóság, de visszajutni már nem tudott a csapat, mivel csak a 8. helyen végeztek. 2021 elején kiderült, a klub közel 29 000 millió eurónyi adósságot halmozott fel, és az eredmények egyre rosszabbak lettek. A 2012/13-as szezonra két régi ismerős is visszatért: Esteban Vigo és az egykori edző, Miguel Ángel Rondán, mint sportigazgató, akik hosszút távú szerződést írtak alá, az éppen csak bennmaradó gárdával. Ekkor már nem hogy csodát, de valamire való eredményeket sem tudtak produkálni a sérülésekkel is sújtott gárdával, így végül ők is lapátra kerültek.

1367666337_0.jpgCarlos Ríos

2013. feburárjában a Xerez a megszűnés szélére került, mivel az államkincstár felé is lógott 2 millió euróval. Közben a kinevezett Carlos Ríos is menesztve lett a gyenge eredmények miatt, a csapat pedig végül simán az utolsó helyen futott be. 2013. júniusában megszületett a Xerez Deportivo Fútbol Club, amely a nehéz helyzetbe került Xerez CD-t akarta leváltani. A népszavazást követően az új gárda a negyedik vonalban kezdte meg a működését. Az anyaklub közben a harmadik vonalból is kizúgott. Augusztusban a csapat megállapodást köt a korábbi játékosokkal és edzőkkel, akik felé összesen 200 000 eurós tartozásuk volt. Erre azért volt szükség, mert ha a megszabott határidőig ezt a klub nem teljesítette volna, a szövetség blokkolta volna a klub jogait.

A 2014/15-ös szezonban már az andalúziai bajnokságban szerepelnek, és a csapat keretét főleg ifisták alkották. A szezon végén több ificsapatot is megszüntettek a Xerez-nél, majd 2015. július 6-án éjjel bejelentik, hogy a 2013-ban létrejött Xerez Deportivo Fútbol Club-al egyesülnek (legalábbis nem teljesen, mert a Xerez Deportivo a mai napig él és létezik a negyedosztályban). Decemberben kiderült, hogy 10,27 millió eurónyi tartozásuk van az állam által közzétett „társadalombiztosítást nem teljesítők” listáján. Végül a 2016/17-es szezonban a harmadik helyen végezve feljut a gárda a negyedik vonalba. 2017 októberében az Energy csoport elhagyja a gárdát és a részvényeinek többség az üzletemberek egy csoportjának kezébe kerül, köztük Luis Oliver kezébe is. De a klubnál ezúttal sem tudtak fizetni, így a jobban teljesítő játékosok elhagyták a csapatot. A gárda ebben a bajnokságban (2017/18) éppen csak bennmarad a negyedik vonal 10. csoportjában.

nevtelen_25.png

A következő szezon (2018/2019) januárjában a klub bejelenti, hogy kilép a bírósági felszámolás alól és a csapat végül a 10. helyen végez. A következő szezonkezdéskor (2019/20) a játékosokkal szemben ismét tartozott a klub, ami végül az első bajnoki meccsük elhalasztását jelentette, de Luis Oliver és az Atlético de Madrid hozzájárulásával a következő héten rendezték a 130 000 eurós tartozásukat a játékosok felé, de az elmaradott meccs miatt mínusz 3 pontról indult a gárda.

2021 elején, amikor a csapat az első helyen állt, menesztették Joaquín Poveda-t és ismét Vigo-t ültették le a padra, de néhány hónappal később őt is felállították, mert nem tudta feljuttatni a klubot. A Xerez jelenleg az ötödik vonal 10. csoportjában szerepel.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá