2022. dec 19.

Kétszer is elsüllyedt az Atlanti óceán partjánál található Olhanense

írta: surprisezola
Kétszer is elsüllyedt az Atlanti óceán partjánál található Olhanense

Az Olhanense két aranykort is átélt az élvonalba, de az első fénykort követően 24 évet kellett várnia, mire elindult az újjászületés útján. Vajon most is ennyit kell várniuk a következő szintlépésig?

olhanense.png

Kezdetek

Portugália délkeleti részén, az Algarve régióban található Olhão-ban, 1909-ben (hivatalosan csak 1912. április. 27-én lett elismerve), a fiatal futball szerelmeseinek egy csoportja, Armando Amáncio vezetésével megalapította a Sporting Clube Olhanense-t, amelynek az első kapitánya maga Armando lett. Kezdetben a Largo da Feira-ban játszottak, ami a Ria Formosa (szigetrendszer Olhao partjainál) és a mai általános iskolák között volt található. A klub bár kezdetben amatőr volt, de egyre jobban növekedett és az első világháború elején már a régió legerősebb csapatává vált.

A pálya vonalait és a kapuk felállítását a meccsnapokon oldották meg, de ezt a helyet a tavaszi árapály néha ellehetetlenítette, így rajta nem lehetett mindig mérkőzést rendezni. 1921-ben az Olhanense megkapta első játékterét, a „Campo da Cerca”-t, ami a Cerca D. Maria Ventura-ban volt található. Ezt az átszervezést már José és Manuel Marcolino vezette le, akik nem csak, hogy átszervezték a klubot, de az említett helyet a kereskedelmi létesítményük miatt bérelték. Ez a pálya már beljebb volt az óceán parttól és még az év novemberében itt játszották le az első meccsüket a Sporting Clube Farense ellen, amely 3:0-ra nyerni tudott. Másnap azonban az Olhao újra pályára lépett, de ekkor már 4:2-re nyerni tudott. Az ellenfél ezúttal a Vila Real de Santo António volt.

2gegb6y.jpg

Aranykorszak

A huszadik század közepére az Olhao nem csak, hogy a régió legjobb csapata lett, de 1924 nyarán bejutottak a Portugál Kupa döntőjébe, ahol a 4:2-re megverték a Teszler Ákos (róla bővebben: ITT) vezette FC Porto-t. 1925-ben, mikor a portugál válogatott az Olaszok ellen mérkőzött meg, az Olhanense volt a klub, amely a legtöbb játékost adta a nemzeti csapatba – Raul Figueiredo, José Carlos Delfim és Domingos das Neves.

Mikor 1934-ben létrejött a I. és II. országos liga, az Olhanense az utóbbiban indult el, amit ugyan az 1935/36-os szezonban meg is nyert, de ekkor még nem léphetett feljebb, mert nem volt benne a szabályzatban. Csak az 1940/41-es szezonban sikerült az áttörés, és a bajnoki címmel a zsebükben készülhettek az élvonalra. Első nekifutásra egy nyolcadik hellyel nyitottak, és a következő években a középmezőnyben végeztek a 12 csapatos, majd 1946-tól a 14 csapatos bajnokságban. 1945-ben ugyan bejutott az Olhanense a portugál kupadöntőbe, de ott 1:0-ra kikapott a Sporting-tól. Az első aranykorszak végét az 1950/51-es szezon jelentette, amikor az utolsó helyen végezve búcsúztak az élvonaltól.

19450701_sporting_olhanense_final_taca_portugal_corte_m_marques.jpgAz 1945-ös portugál kupadöntő pillanatképe: a vízszintes csíkos szerelésben a Sporting csapata volt.

Dekadencia

Tíz év és Cassiano mester kinevezése kellett ahhoz, hogy a gárda ismét az élvonalba kerüljön. A régi-új mester a klub játékosa volt, amikor az 1924-es fináléban 4:2-re verték a Portót, de később több alkalommal is leültették a gárda kispadjára. A mester főként a helyi fiatalokból rakta össze a csapatát, de még a feljutás évében Cassiano távozott és az olhao oroszlánjai mindössze 3 szezont bírtak ki az elsőosztályban. 1968-ban már odáig süllyedt a gárda, hogy a másodosztálytól is búcsúznia kellett.

Az 1969/70-es szezonban bajnokok lettek a harmadik vonalban, ezzel ők lettek az első olyan portugál klub, amely mindhárom a portugál osztály mindhárom osztályát megnyerte (Az 1924-es győzelemkor még nem volt hivatalos bajnokság, szóval a kupa jelentette az „élvonalbeli szintet”). A lendület a másodosztályban is kitartott és 1973 nyarán már újra az élvonalban szerepeltek, de ekkor csak mindössze két szezont tudtak ott lehúzni. Azonban 1980 nyarára már a másodosztálytól is búcsúzni kényszerültek, és jöhetett a harmadosztály, amit a szövetség később átszervezett.

sco_75-76_mario_furtado.jpgAz 1974/75-ös csapat, amely búcsúzott az élvonaltól.

Újjászületés, 2. Aranykorszak

Huszonnégy évet kellett várni, mire elérkezett a piros-fekete gárda a 2003/04-es szezonhoz, amikor is a harmadosztály Déli zónáját megnyerve végül elindultak felfelé és 2009 nyarára már a másodosztályból is feljebb tudtak lépni. Az akkor még fiatal menedzsernek számító Jorge Costa, meg is kapta a szezon végén a legjobb fiatal edzőnek járó díjat. Újoncként a 13. helyen végzett a gárda, de még a szezon végén Costa bejelentette, hogy elhagyja a gárdát, mivel új kihívást keres és a karrierje szempontjából jobbnak látja, ha tovább áll. A következő csapata a bajnoki rivális Académia lett, ahol még az év karácsonya előtt lemondott.

plantel200809.png

A helyére érkező mozambiqi Daúto Faquirá-val könnyebben bennmaradtak, de a következő, 2011/12-es szezonban, annak ellenére, hogy a 10. helyen álltak, lemondott és két évig nem volt csapata. Lemondása egy héttel az után történt, hogy a portugál kupában az akkor másodosztálybeli U.D. Oliveirense legyőzte a piros-feketéket.

Ekkor érkezett a menedzseri pályája elején járó Sérgio Conceicao (jelenleg az FC Porto-t irányítja), aki a klubrekordot jelentő 8. helyre vezette a csapatát, de a nyáron nézeteltérésbe keveredett a vezetőséggel, mivel elégedetlen volt az erősítésekkel, azzal szemben, amit a klubelnök, Isidoro Sousa ígért neki. Végül egy heves vitát követően – amely egyébként az edzésen tört ki, jó néhány szurkoló előtt – a kapusedzőt (Diamantino Figueiredo) leszámítva az egész stáb lemondott. Végül Sérgio és a stábja maradt, de januárban újra lemondott.

image_3.jpgEkkor még béke volt Sousa (balra) és Conceicao (jobbra) között.

Néhány napos Olhao-i tartózkodása után, több olyan helyzetnek is a szemtanúja voltam, amikor azt láttam, hogy egy nagyszerű edző van itt, aki lépéseket tesz a fényes jövő felé, és nem kétlem, hogy az még szebb lesz.

-nyilatkozta a napjainkban is a klub elnökeként tevékenykedő Sousa Conceicao-ról.

Még 2019-ben, Conceicao egy Vitória de Setúbal elleni meccs előtti sajtótájékoztatón emlékezett vissza az Olhanense-i időszakra, ahol elmondta, hogy a klub 5 havi bérrel csúszott a csapattal szemben és voltak játékosok, akik azért küzdöttek, hogy ételt tudjanak az asztalukra tenni. A nyilatkozatot látva az olhao-i klub sem maradt szó nélkül, melyben megemlítik, hogy a birtokukban lévő dokumentumok szerint mindössze két hónapot csúsztak a bérekkel és az edzőtől több tiszteletet várnak, ugyanis ők voltak azok, akik először bízták meg őt vezetőedzői feladattal. Conceicao – ahogy előtte Jorge Costa – szintén a bajnoki rivális Académia edzője lett, ahonnan a következő szezon végén távozott.

A második elsüllyedés

Conceicao távozása után nem sokkal egy újabb menedzser cserét alkalmazott a gárda, amely ekkor már épp, hogy csak bennmaradt, de a következő szezonban már nem úszta meg a kiesést. A másodosztályból három évvel később, 2017-ben szinte csont nélkül ki is zúgtak. Jelenleg – az átszervezések miatt – a negyedosztályt jelentő Campeonato de Portugal nevű bajnokságban szerepelnek. 2021 januárjában a jelenleg holland válogatottnál dolgozó Edgar Davids lett a gárda a menedzsere, de a szezon végén menesztették, mert a gárda nem tudta magát kvalifikálni a harmadosztályba.

copyright-proshots-10564741.jpgDavids ekkor még navigálhatta a csapatot.

Tabella: KATTINTS

Facebook oldaluk: KATT.

Szólj hozzá