2022. dec 23.

A nagy lendületet nagy eltűnés követett

írta: surprisezola
A nagy lendületet nagy eltűnés követett

Az 1995-ben élvonalba került FK Amica Wronki 1998-tól zsinórban háromszor a Lengyel kupát, kétszer pedig a Lengyel Szuperkupát is elhódította, végül pedig az UEFA kupa csoportkörébe is belekóstolhatott, de ennél messzebb már nem jutottak.

dba33ddd6f00f8b80c802c2dbe7bf158.png

A Lengyelországban található Wronki-ban az Amica cég - egy fehéráru gyártó vállalat volt, ami hűtőket, sütőket, bojlereket, és különféle háztartási gépeket gyártott – egy futballcsapatot akart volna létrehozni a városban. Az egyre jobban növekvő cég profitnak köszönhetően, a stabil anyagi háttér adott is volt. Végül két klub egyesülése, a Blekitni Wronki és a LZS Czarni Wromet Wróblewo (ez Wronki-tól 5 km-re található, egy kis falu csapata volt) egyesülésével létre is jött az Amica Wronki.

Az egész onnan indult, hogy az LZS a futball liga rendszer legalacsonyabb szintjén működött 1947 óta, és a helyi fiatalokból alkotott csapat az állam támogatását is élvezte, de amikor az országban bekövetkezett a rendszerszintű változás, az a klubra negatív hatással volt és támogatásra szorultak. A gárda akkori elnöke, Wieslaw Chojna úgy döntött, hogy be kell fejezni a működést, mivel arra sem volt pénzük, hogy az idegenbeli mérkőzésekre elutazzanak. Ezt a helyzetet el is újságolta az egyik barátjának, aki nagyon jó kapcsolatot ápolt az Amica cég vezetőivel. Ez a barát végül segített Chojna-nak.

nevtelen_27.pngWronki nincs is messze Poznan-tól

„Akkor életemben először használtam futballkapcsolatokat. Már nem voltam névtelen Marian Kuston (a Wielkopolska Labdarúgó Szövetség akkori elnöke) és a poznani OZPN több jelentős embere előtt, akik nagy megértést tanúsítottak és gyorsan cselekedtek.

 

Azonnal átköltöztették a klubot a több száz fős faluból a Wielkopolska (ez Lengyelország középső-nyugati területét jelenti) fővárosa által rendezett játékokra. Az útvonalak most a határon túlra, a környező városokba vezettek. A legtávolabbi versenyző 20 km-re volt. Ezért a hatékony manőverért kineveztek a feketék menedzserének.”

– emlékezett vissza Ryszard Forbrich, aki az egyesülést vezette, kezdetben mint csapatmenedzser, később pedig mint klubmenedzser.

Egy kérdés azonban még adott volt: meg kellett találni a megfelelő pályát a hazai mérkőzések lebonyolítására. A Wróblewoi pálya nem volt erre alkalmas, de volt egy nagy stadion a közeli Wronki-ban, amelyet a kék csapat (tehát a Blekitni Wronki) használt. Ez az ötlet tűnt kézenfekvőnek, azonban ennek a kék csapat drukkerei nem örültek.

cropped-akt-fotoc-796.png

„Az alakuló ülés előestéjén a Blekitni szurkolói azzal fenyegetőztek, hogy hosszában és keresztben felszántják a pályát, hogy hatékonyan megakadályozzák ennek a beteges ötletnek a megvalósulását, ahogy ők nevezték.

 

Így egész este a stadiont kellett figyelnünk, mert Wronkiban és a környékén sosem volt hiány forrófejűekből.”

– nyilatkozta Forbrich. Szerencsére semmi ilyesmi nem történt.

A klub elnöki székét, Stanislaw Grynhoff foglalta el. Az igazgatóság tagja volt a gyár akkori vezérigazgatója, Wojciech Kaszynski is, de minden szervezési kérdéssel az ötletgazdának, Forbrich-nak kellett foglalkoznia. A csapat pedig 1992 nyarán elindulhatott a negyedik vonaltól, ahonnan három év alatt 3 feljutást is ünnepelhettek, és 1995 nyarán már az élvonalra hangolódhattak. A többnyire a középmezőnyben, vagy a tabella első felében végző gárda 1998-tól a kupákat is elkezdte szállítani:

  • 1998-ban: Az Amica 5:3-re legyőzi az Aluminum Konin (mai nevén KS Górnik Konin) csapatát a Lengyel kupadöntőben. A Lengyel Szuperkupa döntőjében pedig 1:0-ra veri az LKS Lódz csapatát.

  • 1999-ben: Szintén bejut mind a két döntőbe. A kupadöntőben a GKS Belchatów-ot, a Szuperkupában a Wisla Kraków-ot győzi le. Mindkét mérkőzésen 1:0-s végeredmény született.

  • 2000-ben: Ezúttal csak a Lengyel kupa döntőjébe kerültek, ahol oda-visszavágós meccsen végül 5:2-es összesítéssel legyőzik a Wisla Kraków-ot.

2000_06_06_wis_a_krakow_amica_wronki_21.jpgA 2000-ben játszott Wisla Krakow elleni döntő hangulata.

özben a kupagyőzelmeknek hála az UEFA kupa küzdelmeiben is betekintést nyerhettek. Az 1998/99-es szezonban csak két kört bírtak menni, a következő szezonban szintén ugyanennyit, a 2000/01-es szezonban a harmadik körben kapott Hertha állította meg őket, a 2002/03-as szezonban pedig szintén a harmadik körben véreztek el, akkor a Málaga győzte le őket. Az áttörés a 2004/05-ös szezonban következett be, amikor előbb a Honvédot 11-esekkel kiejtették, majd a lett Ventspils-t legyőzve bejutottak a csoportkörbe, de a Glasgow Rangers, Grazer AK, Alkmaar és az Auxerre alkotta kvartett ellen még csak 1 pontot sem sikerült szerezniük.

A 2004/05-ös szezon végén az Amica csak a hatodik helyen végzett, ami nem ért újbóli UEFA kupaindulást, és hiába végzett a negyedik helyen a következő bajnoki szezonban, végül vissza kellett lépnie a bajnokságból és csak a harmadik ligában indultak el, ahol a 16 csapatos bajnokságban csak a 10. helyen végeztek. Még 2005. decemberében az Amica akkori elnöke, Jacek Rutkowski és a Lech Poznan elnöke, Radoslaw Majchrzak előzetes megállapodást írtak alá, amelyben rögzítették, hogy a felek a 2005/06-os szezon után egyesülnek és KKS Lech Poznan néven folytatják a szereplésüket. A 2006/07-es szezonban az Amica tulajdonában volt egy harmadik vonalban szereplő csapata – amely korábban a tartalék csapatot jelentette –, amelyet továbbra is üzemeltetett. 

A harmadosztályú klub egy szezon után megszűnt, és 2007. augusztus. 3-án ismét létrejött a Blekitni Wronki. A régi-új klub hívei egyébként nem tekintik hivatalos utódnak az Amica-t, amelyet csak egy „epizódnak titulálnak” a Blekitni történelmében. A gárda jelenleg az ötödosztályban szerénykedik.

Még 2008-ban korrupciós botrány tört ki a lengyel futballban, amelyben körülbelül 29 csapat volt érintett, de a főgyanúsított maga Ryszard Forbrich volt, aki az első három osztály mérkőzéseinek szervezésével és megvásárlásával vádoltak. Kérdésessé vált az 1998-ban megrendezett kupadöntő is, amelyet 5:3-ra megnyert az Amica és ez máig fájó pont a Górnik drukkereinek, ugyanis a csapatuk volt magasan a találkozó esélyese. A mérkőzés után az akkori játékvezetőt 3 hónapra fel is függesztett a szövetség, mivel feltűnően az Amica-nak fújt. Ezt a mérkőzést a botrány kirobbanása után nem vizsgálták, de 2022 nyarán Ryszard-ra összesen 6 éves börtönbüntetést szabtak ki.

Szólj hozzá