2022. dec 30.

A burgonyabogarak útja a kezdetektől a regionális ligáig

írta: surprisezola
A burgonyabogarak útja a kezdetektől a regionális ligáig

Az Alemannia Aachen a történelme során főleg a másodosztályban vitézkedett, de a 2010-es évektől a dolgok rosszabbra fordultak.

dsc07526-920x613.jpg

A 19. század második felében a helyi angol munkások és üzletemberek a hagyományos lovassportok mellett a labdarúgást is behozták a Nyugat-Rajnai vidékre. A klubot 1900. december 16-án, tizennyolc középiskolás diákból álló csoport alapította. Tudván, hogy egy másik csapat már felvette az 1. FC Aachen nevet, az új klubot FC Alemannia névre keresztelték. Mivel a város közel van a belga és a holland határhoz, ezért gyakran találkoztak ezen országok klubjaival. Első meccsüket a belga Royal Dolhain FC ellen vívták, amely Belgium egyik legkorábbi klubjának számít. Az évek során baráti kapcsolat alakult ki az Aachen és a holland Roda JC között. Mindkét gárdának ugyanaz a klubszíne.

download_3.jpg

Az első világháború negatív hatással volt a burgonyabogarak becenévre hallgató egyesületnek. A háború előtt még 200 taggal rendelkeztek, de a konfliktus miatt ez a szám csupán 37-re redukálódott. Volt itt egybeolvadás is az Aachener Turnverein-el, de ez az egyesülés rövid életű volt és öt év után szétváltak.

Azonban a klub így is folyamatosan nőtt és fejlődött. 1928-ban saját stadiont építettek, de a Harmadik Birodalom létrejöttével újraszervezték a német labdarúgást. Ekkor az Alemannia több szezont is lehúzott a Gauliga Mittelrhein-ban. 1938-ban a divízió élén végeztek, és továbbjutottak az országos döntőbe. Ez annak ellenére történt, hogy az SV Beuel 06 tiltakozott, de mivel a klub túl későn ítélte oda a bajnokságot, így az Aachen maradhatott a nemzeti rájátszásban.

Apró érdekesség egyébként, hogy a korszak azon kevés sportklubjai közé tartozik, amely egy bebörtönzött zsidó tag szabadon bocsátását követelve, ezzel kihívást jelentett a náci rezsim zsidóktól való megtisztítására az ország sportszervezeteitől.

A második világháború és az elrendelt tilalmak után az Alemannia újjáalakult, és a másodosztályban kezdtek el játszani, ahonnan a következő évben visszatértek az elsőosztályt jelentő Oberliga West-be, de a pénzügyi gondok már ekkor megjelentek. A továbbiakban egy stabil, sima középcsapat benyomását keltették a másodosztályban. Ugyan 1953-ban még a német kupa fináléjáig is eljutottak, de ott 2:1-re kikaptak a Rot-Weiss Essen-től.

rot-weiss_essen_vs_alemannia_aachen_1953-05-01_svg.pngA döntő kezdőcsapatai

A Bundesliga 1963-as megalakulásakor a sárga-fekete alakulat a Regionalliga West (másodosztály) bajnokságában találta magát. 1965-ban egy újabb elbukott kupadöntő is összejött, ezúttal a Borussia Dortmund ellen. Az áttörés azonban az 1966/67-es szezonban következett be, amikor is a gárda bajnok lett a Nyugati csoportba. Innen még várt rájuk egy osztályozós csoport, de a második csoportban elsők lettek, ami feljutást jelentett.

Újoncként a középmezőny, majd egy második hely jött össze a Bayern München mögött, ami máig a klub legjobb helyezését jelenti. Azonban hiába a dobogó második foka, Michael Pfeiffer vezetőedző szerződését nem hosszabbították meg, aminek következtében a következő szezonban már csak árnyéka volt a csapat önmagának. A végig gyengén szereplő gárda végül ki is zúgott a szezon végére az élvonaltól, hogy aztán hosszú évekig a másodosztály középmezőnye (1974-ben a Bundesliga 2 is létrejött) jelentse a szintet számukra. 1990-ben a második vonalból is kiestek, és csak az 1998/99-es szezon végén bírtak visszajutni. Az akkori feljutást Werner Fuchs irányításával érték el. Már az utolsó fordulókban biztossá vált, hogy a gárda visszajut, de ekkor bekövetkezett a tragédia: Fuchs az erdőben sétált a csapattal, amikor összeomlott és szívroham következtében elhunyt.

w1492_h1067_x746_y533_werner_fuchs_alemannia_trainer-fff35b5d5fdef4e4.jpgWerner Fuchs (1948-1999)

A másodosztályban a középmezőnyben tengődtek, de 2004 nyarán bejutottak a német kupa döntőben, ahol a Thomas Schaaf vezette Werder Bremen 3:2-re nyerni tudott. De hiába kapott ki a csapat a fináléban, így is kijutott az európai porondra, ahol a selejtezőben az izlandi FH-ingar várt rájuk, de a párharc már az első mérkőzés után eldőlt. Szóval jöhetett a csoportkör.

 

A H csoportba került sárga-feketék a Sevilla, a Lille, a Zenit és az AEK Athén alkotta kvartett közé került, ahol a megszerzett 7 pont elég volt ahhoz, hogy tovább is jussanak. Az egyenes kieséses szakaszban már nem voltak ilyen szerencsések, mivel az AZ Alkmaar 2:1-es összesítéssel kiejtette a németeket.

Az európai menetelést egy hatodik, majd egy második hely követte a Bundesliga 2-ben. Utóbbi esetében a gárda feljutott az élvonalba, de ott csak átszállójegyet váltottak és a szezon végén ki is zúgtak. Ugyan a következő két bajnokságban a tabella első felében végeztek, de ezt követően az eredmények romlani kezdtek. A pénzügyi gondok újra felcsapták a fejüket, mivel a 2009. augusztus 12-én megnyílt új Tivoli stadion építésének felmerülő költségei lettek, és hiába a város garanciája, a csapat legjobbjait értékesíteni kellett, ami gyakorlatilag egyenes út volt a csúszás felé.

A későbbiekben hiába lett új elnöke, majd új edzője a gárdának, 2012 nyarán búcsúzni kényszerültek a másodosztályból. Egy évre rá, némi túlzással fogalmazva, csont nélkül kiestek a harmadik vonalból és az óta is a negyedosztályból próbálnak visszaevickélni – a pénzügyi gondjukkal együtt. Azonban még 2015-ben a szurkolók rekordot döntöttek. A Rot-Weiss Essen elleni februári rangadóra 30 000-en váltottak jegyet, ami rekordot jelentett a német negyedik vonalban.

aachen.jpg

Magyar játékosok is megfordultak itt: Az ötvenes években Burján József, Molnár László és Frivaldi József is szerepelt itt. A hatvanas évek végén Liebhaber Barnabás, 2010 nyarától 2011 júliusáig Stieber Zoltán szerepelt itt. De durván 4 évig itt futballozott a felvidéki származású, egykori szlovák válogatott, Németh Szilárd is.

Szólj hozzá