2023. jan 06.

„Minden edző megroh*d Pápán”

írta: surprisezola
„Minden edző megroh*d Pápán”

A Lombard Pápa azt követően jutott fel az élvonalba, hogy a Bíró Péter által fémjelzett Lombard Kft Pápára került, ugyanis a tőke mellé élvonalbeli jogosultságot is hozott magával az új tulajdonos.

mzl_brtgeiuc.png

Amikor a futball-láz terjedni kezdett az egész világon, csak idő kérdése volt, hogy mikor éri el Pápát is. Már 1900-ból lehet találni írásos emlékeket egyesületbe tömörülő sportkedvelők tevékenységéről, de itt született az a Blum Zoltán, aki 1911-től 1927-ig a Ferencváros játékosa volt, később a gárda edzője. Az ő nevéhez fűződik a legendás 1931/32-es bajnoki cím, amit a zöld-fehérek 100%-os mérleggel nyertek meg. Ugyanakkor ahhoz, hogy Pápán létrejöjjön egy futballcsapat, szponzort kellett találni. A szponzort a Perutz testvérek személyében találták meg a focizni vágyó pápaiak.

A századfordulón komoly iparosítás volt a városban. 1899-ben, a magyar kormány és a Perutz Testvérek cég között megkezdődtek a tárgyalások egy pápai textilgyár alapításáról. A Perutz Testvérek a textilgyártásban főként az Osztrák-Magyar Monarchia cseh területein, több évtizedes sikeres múltra tekinthettek már vissza. A gyáralapítást 1901. március 10-én jegyezték be a veszprémi királyi Törvényszéknél. A textilgyár működése ugyan az I. világháború után teljesen leállt, de a '20-as évekre újra fellendült és 1927-re felvirágzott. 1928-ban PFC néven alakult labdarúgócsapat a textilgyáriak között. 1930-ban létrejött a Perutz-gyár sportegyesülete és a futballcsapata is. A Perutz néven játszó csapat 1935-re már a Dunántúli I. osztályban játszott, az 1940-es évek elején pedig már az NBII-ben.

perutz.jpg

A negyvenes években egyértelműen Beschoner Alajos volt a gárda legnagyobb alakja, akinek a vezetésével 1946-ben 4:2-re legyőzték Magyarország B válogatottját. Az egykori csatárt 1950 elején katonai szolgálatra híták be és így lett a Honvéd játékosa, de onnan – bajnoki címmel a zsebében – fél év után visszaigazolt Pápára. Ezenkívül 1947-ben meghívták a magyar főiskolai válogatottba, amellyel részt vett a párizsi főiskolai világbajnokságon és utána is a csapat tagja maradt. Annak a csapatnak, amelynek Sebes Gusztáv volt a szövetségi kapitánya, és olyan játékosok szerepeltek Alajos mellett, mint Lantos, Puskás, vagy Kocsis.

beschoner.png

Ezt követően a csapat neve többször is változott. A teljesség igénye nélkül: Vörös Lobogó, Pápai Textiles SE, Pápai Sportegyesület. A kilencvenes évekre a pápai labdarúgás a megyei szintig süllyedt. 1995 tavaszán, Mészáros Ferenc kezdeményezésére az Önkormányzat támogatásával megalakult – a Pápai SE lebdarúgó szakosztályból – a Pápai Egyesített Labdarúgó Club. Célként a megyei bajnokságot állapították meg, hosszabbtávon pedig a NB III-as tagság stabilizálását, majd a másodosztály elérését célozták meg. A városi sporttelep állagromlását is megállították, kialakították a szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

Első nekifutásra meg is nyerték a megyei bajnokságot és elkezdődött a korszerűtlen sportlétesítmény felújítása, átalakították az öltözőépületet és a fedett lelátót. A megyei bajnokságból felkerült gárda rögtön a második helyen végzett a harmadosztályban. 2000-ben a pápaiak ezt a bajnokságot is megnyerték. Abban a szezonban Hannich Péter, majd Csertői Aurél irányította a csapatot. A másodosztályban előbb Verebes József, majd ismét Csertői ült a kispadon.

birdseye_041.jpg

A PELC fejlődését tovább lendítette az a döntés, amely szerint a a stadion-rekonstrukciós program részeként a Sporttelep felújításához a polgári kormány 200 millió Ft-ot, míg Pápa Város Önkormányzata 100 millió Ft-ot biztosított (2002). A munkálatok során – a helyi Elekthermax SE közreműködésével – az NB/I B középcsapataként, a Vasas pályán játszották a hazai meccsüket. Az együttes mindössze fél év után, a Százhalombatta legyőzésével búcsúzott a szomszédos pályától. A csapat stadionja korszerű klubházzal, kiszolgáló létesítménnyel, fedett lelátóval rendelkezett. A sajtó munkatársainak adott volt a technikai feltétel. A megújult stadion a hagyományok iránti tiszteletből az alapító Perutz testvérek nevét vette fel.

perutz-stadion2.jpg

A 2003/04-es bajnokságban a Lombard FC Pápára költözött Szombathelyről, Bíró Péter tulajdonossal az élen. Ez az anyagi háttér megváltoztatta a csapat lehetőségeit. Az új befektető nem csak tőkét, de az elsőosztályú indulási jogot is magával hozta, ami azt jelentette, hogy a Pápa a Lombard Pápa TFC névre vált és az élvonalra hangolódhat 2004 nyarától. A csapat kerete részben a szombathelyi Haladás, részben a Siófoki Balaton FC volt játékosaiból állt össze. Az edző is a Haladástól jött, a Vasas egykori támadója, Tóth Bálint. Bár a szezon közben Tóth Bálintot Szentes Lázár váltotta, a pápaiak nem csak, hogy 4 ponttal megelőzték a kiesőhelyen végző Nyíregyházát, de Tomás Medved személyében a gólkirályt is (18 góllal) őt adták.

medved.jpg

A 2005/06-os szezonban az Intertotó kupába is kipróbálhatták magukat, de már Medved nélkül, aki Kínába igazolt. A keret nagy átalakuláson ment a nyár folyamán (több meghatározó játékos is távozott), de az Intertotó első körében sikerült kiejteniük, a napjainkban csak a másodosztályban szerénykedő grúz WIT Tbilisi-t. A grúzok kiejtésében a Viditől megszerzett Szabó Tibor kettő, Hercegfalvi Zoltán pedig egy góllal vette ki a részét.

A következő körben a svéd Göteborg ellen úgy kaptak ki 3:2-re, hogy a nyolcvanadik percig még 2:1-re vezettek Szabó, és a Honvédtól leigazolt Herczeg Miklós góljával. A svédek végül, az akkor még fiataloknak számító Markus Berg és Oscar Wendt góljával megtudták fordítani a mérkőzést. Érdekesség, hogy mindkét játékos később a svéd válogatottig is eljutott. A visszavágót a Göteborg, Berg utolsó percben szerzett góljával végül megnyerte, ami a svédeknek továbbjutást (a következő körben a Wolfsburg kiejtette őket), a pápaiaknak pedig az eddigi utolsó európai szereplésüket jelentette. Azonban a szezon végére nem csak Európától, de az élvonaltól is búcsúzhattak. Hiába érkezett a téli szünet alatt Szűcs Lajos a kapuba, a zambiai válogatott Misheck Lungu és a kanadai válogatott, Dave Simpson, nem tudták benntartani a csapatot.

6_7.png

Három év kellett ahhoz, hogy a Pápa visszajusson az élvonalban. A három másodosztályú szezonjuk alatt Zsivóczky Gyula, Zoran Kuntic, Kiprich Józseg, Urbán Flórián és Kovács László egymásnak adta át a kispadot, végül Véber György kinevezése, és a tavaszi menetelés – amelyen 15 meccsből 14-et megnyertek – is kevésnek tűnt, mert a Gyirmót egy ponttal megelőzte a csapatot, de mivel licencet nem kaptak, így a pápaiak visszajutottak az élvonalba. A feljutást követően a cél mindvégig a kiesés elkerülése volt.

Véber 2011. októberében távozott, de ő utána a régi edzők – Zsivóczky Gyula, Kovács László és Tóth Bálint – újra leülhettek a kispadra. Végül abban a 2014/15-ös szezonban estek ki, amikor több csapat sem kapott licencet a következő szezonra. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy még 2015. májusában az önkormányzat megszüntette az együttműködést a Lombard FC-vel, a fellépő gondok miatt. A kiesést követően a másodosztályra sem kaptak licencet, de az NBIII-at sem tudták vállalni, végül meg is szűntek, mivel Bíró Péter cége csődbe került.

Az új formáció Pápai Perutz FC néven jött létre, amely a megyei első osztályból próbált visszaevickélni. Gyömbér Gábor és Lipták Zoltán egykori nevelőegyesülete, a megmaradt utánpótlásának hála, meg tudott újulni és az MLSZ döntése alapján el is indulhattak a megye 1-ben. A 2017/18-as szezontól a harmadosztályban szerepeltek, de az elkövetkezendő években csak a középmezőnyben tudtak végezni.

224723222_213534604113115_1520977356707422749_n.png

Anyagi okok miatt a Pápai Perutz FC vezetősége úgy döntött, hogy a Veszprém megyei I. osztályba adja le a nevezését a 2022/23-as idényre. A gárda vezetőedzője, Weitner Ádám a Pécsi MFC edzője lett. Közben Pápa város önkormányzatának támogatásával a Pápai Perutz FC és a Pápai Egyesített Labdarúgó Club a pápai felnőtt labdarúgás újbóli felvirágoztatása érdekében, együttműködési megállapodást írt alá. A megyei bajnokságban induló csapat edzője Kun-Szabó Attila lett.

Facebook elérhetőségük: KATTINTS

Szólj hozzá