2023. jan 16.

Potter nélkül nincs varázslat

írta: surprisezola
Potter nélkül nincs varázslat

2. rész

Amíg Potter karrierje egy jobban ívelt felfelé, addig exklubja rálépett a süllyedés útjára.

54.jpg

A 2018-as bajnokságban tizenegy fordulót követően csupán a 7. helyen álltak, 17 ponttal és 9-el lemaradva az első helyen lévő Hammarby-val szemben. Potter csapata a tizenegyedik fordulóban, több mint 6000 néző előtt 2:0-ra legyőzte a BK Hacken-t, majd nem egész másfél héttel később elfogadta a Swansea City ajánlatát. Helyét a szintén fiatal angol, Ian Burchnall (aki Potter jóbarátja) vette át, aki előbb átmenetileg irányította a gárdát, de később véglegesítve lett és a hatodik helyig kormányozta a gárdát. Közben Potter a 10. helyig vezette a Swansea-t a másodosztályban, az FA kupában pedig a negyeddöntőig meneteltek. Ez elég volt ahhoz, hogy a Premier ligában szereplő Brighton ajánlatot tegyen, amit elfogadott.

5000.jpg

Ian Burchnall-al már az első szezonjában akadozott a svéd csapat gépezete. Persze tegyük hozzá, hogy így is mindössze 1 ponttal maradtak el a klubrekordtól. Ekkor már előfordult, hogy zsinórban háromszor, illetve négyszer is vesztesen hagyták el a pályát, de a 2019-es évre az eredmények lényegesen gyengébbek lettek. Becsúszott egy nyolcmeccses nyeretlenségi széria, de Ian-t mégsem állították fel a kispadtól. A klubnak ekkor már ez volt a legkisebb gondja, mivel Kindberg ellen nyomozás folyt pénzügyi csalás vádjával.

A szezon végére még egy hét meccses vereség sorozat, illetve ezzel együtt egy 12 meccsig nyúló nyeretlenségi időszak is összejött. A gárda pedig mindössze 25 pontot volt képes összegyűjteni, ami csupán arra volt elég, hogy két ponttal a bennmaradási osztályozó előtt végezzenek. Amíg Potter Brighton-ja 41 pontot szerezve klubrekordot döntött az élvonalba és a 15. helyen végeztek, addig a svéd csapatnál kezdtek a gondok kicsúcsosodni.

nevtelen_30.pngIan Burchnall köszöni meg a szurkolók támogatását.

Kétezer-tizenkilenc novemberében Kindberg-et letartóztatták, súlyos pénzügyi bűncselekmények vádjával. Az észak-svédországi Angermanland bíróság szerint, a vezérigazgató több millió koronát juttatott az adófizetők pénzéből a klubba, amelyben további két ember (Hakan Nilsson-t kettő, Mikael Carlqvist-el kettő és fél évre ítélték. Utóbbi a gárda elnöke volt) és összesen három cég volt érintett. Az időközben vezérigazgatóvá előlépett Kindberg 2014 és 2018 között a városi tanács tagja is volt. A köztes időszakban elkövetett adócsalás és vesztegetésért három évre ítélték, de ő fellebbezett, noha csak három év és 500 000 eurós pénzbüntetést kapott. A fellebbezését követően további vádakkal is szembe kellett néznie. Kindberg állítása szerint egy Peep nevű építőipari cégnek állítottak ki hamis számlákat, és az innen kapott pénzeket továbbította a klubba, szponzori megállapodás címszó alatt.

Burchall mindezek ellenére próbált derekasan helyt állni a csapattal, amit a szurkolók annyira értékeltek benne, hogy amikor 2020 nyarán, személyes okokra hivatkozva lemondott, a szurkolói klub egy búcsú bulit rendezett számára, így megköszönve mindazt, amit a klubért tett. Helyét a svéd-iráni edző, Amir Azrafshan vett át, akivel szintén sikerült bennmaradni.

4d685801-e46a-41bb-999a-4f7e3ac4956f.jpgAmir Azrafshan

A bökkenő csupán annyi volt, hogy Amir-nak még nem volt meg a szükséges engedélye ahhoz, hogy az élvonalban dolgozzon, ezért papíron ő asszisztensedzőnek, vezetőedzőnek pedig segédje, Pero Kapcevic lett kinevezve. Eközben Potter vígan benntartotta a Brighton-t, Burchnall pedig a Notts County-nál dolgozott. Onnan vezetett az útja jelenlegi állomáshelyére, a Liga One újoncaként szereplő Forest Green Rovers-hez.

A 2021-es idényben nem csak a csapat, de az eredmények is gyengültek és az Östersunds FK csont nélkül kizúgott az élvonalból. A szezon közben hiába menesztették Amir-t és nevezték ki Per Joar Hansen-t, a Norvég válogatott, ex-asszisztens edzője sem tudott csodát tenni a szétesett csapatnál. A másodosztályba került gárda tovább folytatta a szenvedését és csupán jobb gólkülönbségének köszönhette, hogy a bennmaradási osztályozóra mentette a szezonját. Ebben a bajnokságban újra szembenézhettek a már említett Södra IF és AFC Eskilstuna-val is. Végül az osztályozót sikeresen abszolválták.

Közben a 2022/23-as szezonban Potter a hatodik forduló után elfogadta a Chelsea ajánlatát, Burchnall pedig a Forest Green-t próbálja benntartani a Liga One-ban. A gárda élén jelenleg Magnus Powell áll, a sportigazgató pozíciót pedig a török-svéd Adil Kizil tölti be.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá