2023. feb 23.

Túl nagy falat volt a Benfica farmcsapatának az élvonal

írta: surprisezola
Túl nagy falat volt a Benfica farmcsapatának az élvonal

Az FC Alverca 1998-ban a másodosztály harmadik helyén végzett és feljutott a portugál élvonalba. De az elsőosztály rövid időn belül túl nagy falatnak bizonyult, és jöhetett a lecsúszás.

fca_sad-site.jpg

Az 1939-ban alapított alverca-i klub sosem számított kiemelkedő csapatnak Portugáliában. A portugál labdarúgás alsóbb szintjein eltöltött évtizedek után, 1988 nyarán jutottak fel a másodosztályba, ahonnan csak tíz évvel később, 1998-ban érték el a feljutást jelentő harmadik helyet. Közben 1995 és 1997 között itt játszott a Benfica kölcsönjátékosaként Akwá, aki 78-szoros angolai válogatott lett a karrierje során. A nemzeti csapatban 39 gólt szerzett, ami máig rekord az Angolai válogatottnál.

Az áttöréshez az is kellett, hogy 1997-ben a kispadra kerüljön a Coimbra egykori ikonja, a menedzseri pályája alkonyán járó Mário Wilson. Asszisztense a Benfica-nál 15 évig szereplő, egykori 40-szeres portugál válogatott balhátvéd, António Veloso volt. Az akkori feljutó csapatban szerepelt a későbbi válogatott Maniche, de ez a szezon jelentette az áttörést a később szintén nagy karriert befutó, ugyancsak a válogatottig eljutó Deco-nak is. Ez persze annak volt köszönhető, hogy a gárda a Benfica fiókcsapataként működött, ami a két játékos érkezését jelentette.

image_4.jpgDeco

A feljutás után Deco a Salgueiros csapatához került, majd később innen vezetett az útja a Porto-hoz, majd a Barcelona-hoz. Az akkor még szélsőként játszó Maniche még maradhatott a Benfica-tól, és a pályán élhette át, ahogy újoncként az Alverca éppen csak bennmarad az élvonalban. Persze ehhez az is kellett, hogy Wilson-t tavasszal a szintén tapasztalt José Pratas Romao váltsa a csapat élén.

A következő, 1999/2000-es szezonra a gárda pénzügyileg is dobbantott egy nagyot azzal, hogy megszerezte 2,5 millióért a Benfica orosz válogatott kapusát, Sergey Ovchinnikov-ot. Végül a szezon végén a klubrekordot jelentő 11. hely jött össze, 41 ponttal. Gyakorlatilag ez volt a csúcsteljesítmény, mert ennél jobb eredményt az óta sem tudott elérni a csapat. A 2000/2001-es bajnokságra már Jesualdo Ferreira vette át a csapatot, akinek a 12. hely elérése elég volt ahhoz, hogy a Benfica kinevezze az edzőjének. Ebben a szezonban, kölcsönben szerepelt itt a későbbi portugál válogatott, Ricardo Carvalho. Innentől kezdve az alverca-i gárda elindult lefelé.

ejhhlihwwamfiuk.jpgManiche

A 2001/02-es bajnokságban csak gyengélkedett a csapat, amely még a nyáron klubrekordot jelentő 5 millió €-ért elengedte, az angolai válogatottba debütáló Mantorras-t, aki ezt követően durván 10 évig a Benfica játékosa volt. Eközben a klubon a januári edzőváltás sem segített, amely az utolsó helyen végezve kizúgott az élvonalból. Bennmaradásuk mindössze 5 ponton múlott. A kiesést követően egyből másodikak lettek, ami azonnali visszajutást jelentett és 2003 nyarán újra élvonalbeli csapatnak vallhatták magukat. A még 2002-ben kinevezett José Couceiro vezette csapat a visszajutást követően még 500 000 €-t is képes volt elkölteni a Portimonense fiatal támadójára, Alex Afonso-ra, aki csupán 5 góllal tudta meghálálni a bizalmat. Tegyük hozzá, hogy amikor ő betalálta, a gárda nem szenvedett vereséget.

A 2004-es kiesésük után már nem sok babár termett a csapat háza táján, akik a másodosztályban csupán a 13. helyet tudták elérni, végül anyagi okokra hivatkozva onnan is kiléptek és 2006-ig kellett várni, mire újra elindultak a Lisszabon II. osztályának kerületi bajnokságában, ahonnan 2008-ban feljutottak. 2011-ben már a Lisszaboni I. osztályt is sikeresen abszolválták. A 2017/18-as szezonig kellett várni, hogy az Alverca kerületi bajnokként visszajusson az országos szintre.

Érdekesség: Még 2019. október 17-én, a Taca de Portugal nevű kupameccsen 2:0-ra legyőzték a portugál Big Three-be (Benfica, Sporting és Porto tartozik ide) tartozó Sporting CP-t. Ezzel a hatalmas sikerrel az Alverca lett a második olyan harmadosztályú klub, amely a Big Three valamelyik tagját legyőzi – még 1948-ben az FC Tirsesne-nek jött össze ez a bravúr. A mérkőzés pikantériája volt, hogy a hazaiak kispadján a Sporting egykori nevelése, Vasco Matos ült. A következő körben azonban a Rio Ave egyetlen góllal kiejtette a csapatot. 2021. január 3-án, a Sporting ellen első gólt szerző Alex Apolinário-nak, az Almeirim FC elleni meccs 27. percében leállt a szíve. Többször próbálták újraéleszteni, kórházba is szállították, de négy nappal később, mindössze 24 évesen elhunyt.

A gárda jelenleg a harmadosztály B csoportjában szerepel.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá