2023. már 12.

Fényévekre a Bundesliga 2-től

írta: surprisezola
Fényévekre a Bundesliga 2-től

A mindössze 17 000 lakost számláló Bürstadt-ban a csúcsfoci a hetvenes években következett be, amikor a gárda egészen a másodosztályig tornázta fel magát, de bő négy évtizeddel később az aranyévek csillogása megszűnt.

1_30.jpg

A kezdetek

A Németországi Hessen tartomány déli részén található Bürstadt-ban, 1901. február. 1-én, SC 1910 Bürstadt néven alapítottak klubot, és 1919. augusztus. 23-án VfR Bürstadt-ra keresztelték. A kezdeti években – ahogy az ilyenkor természetesen lenni szokott – az alsóbb ligákban játszottak. A Bürstadt csak az 1932/33-as szezonban szerepelt, az akkor még elsőrangú Main/Hesse kerületi bajnokságban, de mindössze 3 ponttal lemaradt az 1933-ban bevezetett Gauliga Südwest kvalifikációjáról. 1942-ben ismét felcsillant a remény az osztálylépésre, de a feljutási kör hat meccséből mindössze csak egyet tudtak megnyerni, így alulmaradtak. A második világháború után a város összes bürstadt-i sportegyesülete feloszlott, és megalakult egy helyi klub, az SG Bürstadt, amely hamarosan visszavette a régi egyesület nevét. 1967-ben a VfR kiesett a déli csoportbajnokságba. Ezt követően kezdődött el a Lothar Buchmann-korszak.

2_22.png

A Buchmann-korszak

Az előző évben érkező balszélső támadó kezdetben játékosként, majd edzőként szolgálta a klubot, és a kiesést követően azonnal visszavezette a gárdát a Hessenligába. Ekkor indult meg a gárda felfelé. Az 1971/72-es szezonban a gárda a bajnokságot uralta és a zsinórban elért kilenc győzelemmel megerősítették az igényüket az első helyre, amelyet a szezon során be is zsebeltek és feljutottak a Regionalliga Süd-be, és kezdésként a 18 csapatos Süd-ben a 13. helyet szerezték meg. 1973-ban a VfR lett azon kevés német klubot egyike, amely eladta a névjogát egy külső szponzornak. Így lett a csapat neve OLI Bürstadt.

3.gif

A következő évben is csak a tabella alsó felében szerénykedtek, így nem tudták magukat kvalifikálni az újonnan alakult másodosztályba. 1974/75-ben a VfR bekerült a német amatőr bajnokság döntőjébe, ahol a „boszorkány” becenévre hallgató Karl-Heinz Vogt mesterhármasával 3:0-ra legyőzték a Victoria Hamburg-ot.

„Ez a siker és a klubban uralkodó családias légkör a legjobb futball élményeim közé tartozik, főleg, hogy a Victoria Hamburg elleni 3:0-ra megnyert amatőr döntőben mindhárom gólt én szereztem.”

– nyilatkozta 2022 júniusában Vogt a magazin-forum.de oldalnak.

4_32.jpgVogt napjainkban

Az akkori győztes csapat a következőképpen állt fel: Manfred Neuwinger – Rudolf Geier – Bernd Walz, Ludwig Reinhardt, Klaus Gleim (csapatkapitány) – Reinhard Grimm, Jürgen Groh, Kurt Köhle – Ramon Berndroth (84. Guido Stetter), Karl-Heinz Vogt, Erich Schmield.

1976-ban ismét bejutottak a döntőbe, de a SV Holzwickede ellen már nem jött össze a győzelem és a Bürstadt vesztét Rolf Weltmann, 92. percben szerzett gólja okozta. Ezt követően Vogt és Buchmann is távozott. Előbbi az FC 08 Homburg játékosa lett (egy szezon után visszavonult), utóbbi a Darmstadt kispadjára üt le, ahonnan később többek között a Stuttgart és a Frankfurt csapatáig is eljuthatott. A távozó mester az Eintracht-al 1981-ben német kupát nyert. A két fontos láncszem távozása (ne felejtsük el, hogy Vogt több mint 100 gólt szerzett a gárda színeiben) sem törte meg a gárda lendületét, akik az első helyen végeztek a Hessenliga 1976/77-es szezonjában, így felkerültek a másodosztályba.

Bundesliga 2-es szereplések

Ekkor a Bundesliga 2-t két 20 csapatos csoport, Észak és Dél alkotta. A Bürstadt újoncként csupán 18. helyet szerezte meg, ami kiesést jelentett. Hiába szerzett Hans-Otto Jordan 18 gólt, ez is kevés volt a bennmaradáshoz. Kilenc pont hiányzott a bennmaradó, azóta szintén elsüllyedt KSV Baunatal-al szemben. Ebben a bajnokságban olyan csapatok ellen szerepelhettek, mint a Nürnberg, az Augsburg, a Karlsruher és a Darmstadt. De azért így is sikerült egy szép skalpot gyűjteniük: 1978. április 22-én 9:0-ra verték idegenben az FK Pirmasens-t, ami a mai napig a legnagyobb arányú idegenbeli győzelem a Bundesliga 2-ben.

A kiesést követően azonnal visszajutottak és második nekifutásra már a 14. helyet csípték el. Mindössze 7 pontra voltak a kiesőzónától. A következő, 1980/81-es bajnokságban egy helyet javítva, a 13. pozícióban végeztek, de a szezon végén licencproblémájuk volt, így búcsúzniuk kellett a másodosztálytól. Ekkor volt a Bundesliga törekvése, hogy a másodosztályt egy csoporttá alakítsa át.

175006519.jpg

Egyre távolabb a másodosztálytól

Az 1981/82-es szezonban nem sikerült az azonnali visszajutás. Ekkor a második helyen végeztek. Hans-Ott Jordan a maga 32 góljával gólkirály lett, de az osztályozót elszúrták. A következő nyáron ugyan az első helyen végeztek, de az OLI csődöt jelentett, így a másodosztály helyett az amatőr státusszal kellett barátkozniuk.

6_28.jpgA sikerkorszak diagrammja. Forrás: national-football-teams.com

Az 1990-es évek elején már az Amatőr Oberliga Hessen-ből (harmadik vonal) is búcsúzniuk kellett a gyenge eredmények miatt. Az 1993/94-es szezontól az Oberliga Hessen (negyedik vonal) és a Landesliga Hessen-Süd (ötödik vonal) között ingáztak, majd 2002-ben, adófizetési kötelezettségek miatt önként vállalták a süllyedést és a hatodik vonalban indultak el. Ekkor következett be a reverzió: Bürstadt városa megvásárolta a klubhelységet, de a gárda a szezon végén újabb két osztályt lépett lejjebb. 2008-ban a társadalombiztosítási hatóságok is keresetet nyújtottak be az egyesület ellen, emiatt ismét csődöt jelentettek és a 2008/09-es szezont már a kilencedik osztályban kezdhették meg.

ground_buerstadt_visitenkarte_99-00_vfr.jpg

Innen második helyezettként sikerült visszajutniuk, majd 2011-ban a körzet bajnokaként feljutottak a hetedik vonalba. 2013-ban ismét léptek egy szintet feljebb, de a hatodik vonalba már nem voltak képesek elindulni az anyagi gondok miatt, így önként léptek vissza két osztállyal lejjebb. 2017-ben Klaus Gassert személyében új elnöke lett a klubnak. 

Napjainkban

Ötvenkét év házasság után, 2018-ban Vogt megözvegyült. Öt unokája van, a fia (Klaus, 54 éves) és a lánya (Anke 52 éves) a közvetlen szomszédságában építkezett, így a fiával együtt nézheti a Bundesliga meccseit. Elmondása szerint meccsre már nem jár a pirotechnika és a nézőtéri agresszió miatt.

Eközben a Bürstadt-nál 2019-ben lebontották a szimbolikus régi lelátót, hogy a tervek szerint megépülhessen a 32 000 négyzetméternyi sportkampus. Jelenleg a gárda a kilencedik vonalban szerepel. 

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá