2023. már 23.

A klub, amely hazai pályán legyőzte a Sampdoria-t

írta: surprisezola
A klub, amely hazai pályán legyőzte a Sampdoria-t

A gömöri csapat kétszer jutott fel a szlovák élvonalba, és amíg ott szerepelt, az Intertoto kupába is belekóstolhatott, ahol hazai pályán legyőzték a Sampdoria-t.

logo.png

A száz éve alapított klub először Rimaszombati Atlétikai Club néven jött létre, de az évtizedek alatt nem csak, hogy név-, de osztályváltásokat is átéltek. Az ő esetükben a lépegetések egyre feljebb szóltak, míg nem a kilencvenes évek közepén a szlovák élvonalat is elérték. A magyar határhoz közel, Putnoktól mindössze 35 km-re lévő város, 1995 nyarán indult meg nagy ütemben felfelé, amikor a Tauris a.s. (húsfeldolgozással foglalkozó cég) lett a főszponzor, amely a városi önkormányzattal és más szponzorokkal együtt megteremtette a stabil gazdasági feltételeket. Akkor a harmadosztályt sikerült abszolválniuk, majd a következő évben a harmadik helyen végeztek a második vonalban, ami feljutást jelentett.

Az újonc rimaszombatiak első nekifutásra a 12. helyen végeztek, az akkor még 16 csapatos szlovák elsőosztályú bajnokságban. Ugyan egy negatív rekord becsúszott: ők és az eperjesiek szenvedték el a legnagyobb arányú vereséget idegenben, ebben a bajnoki évadban. A rimaszombatiak Besztercebányán, az eperjesiek pedig Kassán szaladtak bele egy 5:0-s vereségbe. Az utolsó fordulóban azonban a Nagyszombat látogatott a Rimaszombathoz, és szinte elég volt nekik 1 pont a bajnoki címhez, ugyanakkor a hazaiak a bennmaradásért léptek pályára. A mérkőzés végül 2:1-es hazai győzelmet hozott, amit a Nagyszombati szurkolók nehezen viseltek, mivel ezzel a vereséggel a Kassa lett a bajnok. A csapat házi gólkirálya kilenc góllal Jozef Pisár lett, aki a következő szezonban a szlovák válogatottig is eljutott.

Az 1997/98-as szezonban a klubrekordot jelentő hatodik helyet csípték el és ezzel együtt az Intertoto kupa indulást is, ahol első körben az észak-ír Omagh Town FC-t kapták. Az első mérkőzést Szlovákiában rendezték meg és a rimaszombati csapat 5537 néző előtt, Frantisek Vilin késői góljával 1:0-ra nyerni tudtak (meccs jegyzőkönyve: KATTINTS). A visszavágón (jegyzőkönyv: KATTINTS) a 2:2-es döntetlen elég volt ahhoz, hogy továbbjussanak és a következő körben a Sampdoria-t kapják.

Az első mérkőzésen 2:0-ra győzni tudtak az olaszok hazai pályán, de a gömöriek a visszavágón nagyot küzdöttek, és bár nem jutottak tovább, de 1:0-ra letudták győzni a vendégeket. A hazai mérkőzés összefoglalója egyébként fent van a közösségi oldalon: KATTINTS. Apró érdekesség, hogy az olasz csapat élén Luciano Spalletti ült, akinek edzőként a Samp volt a második klubja. A hazaiak edzője a később csak „Feri bácsinak” hívott Vas Ferenc (Frantisek Vas) volt, aki egy életre szóló élménynek nevezte a Sampdoria elleni mérkőzést.

„Ez edzői pályafutásom legszebb emléke. Amikor megláttuk a gyönyörű genovai stadiont, elképedtünk. Gondoltam magamban: Istenem, adj erőt, hogy itt ne hozzuk szégyenbe magunkat. Csapatunk taktikailag nagyon jól felkészült, és végül csak 2:0-ra kaptunk ki egy neves ellenfél pályáján. Spalletti edző megdicsért minket, hogy nagyon szervezetten játszottunk.”

- emlékezett vissza 2010-ben, az akkor még 70. születésnapját ünneplő Feri bácsi.

A csapat akkori támadó, Jozef Urblík később elmondta, hogy a gárda edzője a stadionba érkezés után precíz léptekkel körbejárta a pályát, megmérte annak hosszát és szélességét, majd magabiztosan így nyilatkozott: „Srácok, ne aggódjatok, ez a játéktér pont akkora, mint a mi szombatiunk.”

sasd.jpg

Azonban a gárdának ez volt a csúcspont, és a szezon végén búcsúzniuk kellett az élvonaltól. Hiába végzett a góllövőlista második helyén a gárda támadója, Vladimír Sykora 14 góllal, két ponton és egy jobb gólkülönbségen múlott (5 gól) csak a bennmaradásuk. Ugyan 2004 nyarán megnyerték a másodosztályt és visszakerültek az élvonalba, de ezúttal csak átszállójegyet váltottak, ugyanis egyből ki is estek onnan, és azóta se kerültek vissza. Közben a Tauris cég tulajdonosi körében változások történtek és utána gyakorlatilag leállt a pénzáramlás a futballklubba. Ekkor a megszűnés lehetősége is ott lógott a nyakuk a felett, de a városvezetés végül átvette a klubot.

A gárda sokáig a második vonalban vitézkedett, de 2017 nyarán a harmadik vonalba kerültek vissza és napjainkig is ott szerepelnek. 2018. június. 7-ikén, az akkor 78 éves Feri bácsi elhunyt. Olyan csapatokkal szerepelnek most 1 bajnokságban, mint a Poprád és a Bardejov (Bártfa), akikről már volt szó az oldalon.

További olvasmány róluk: KATTINTS

Tabella: KATTINTS

Facebook: KATT.

Szólj hozzá