2023. máj 21.

A negyedosztályból próbál előrelépni a privigyei csapat

írta: surprisezola
A negyedosztályból próbál előrelépni a privigyei csapat

Privigyén (szlovákul: Prievidza) még 1919-ben alapítottak klubot, amely az 1993-ban létrejött szlovák élvonal alapító tagjai közé került, de ott mindössze hét évig tudott bennmaradni, és az ezredfordulóban búcsúzni kényszerültek. Ezután egyre távolabb kerültek az élvonaltól.

da4c5d4e6c5441fd4fb33fd3af36ccdcdcaa1a81.jpg

A mai Szlovákiában, a Trencséni kerület Felső-Nyitra völgyében található Privigyében 1919-ben létrejött a Privigyei Atlétikai Club. Tíz évvel később már Sportovy klub Prievidza néven működtek, de mire az ötvenes években elindultak volna felfelé, további négy névváltoztatatáson is átestek. Az akkor még negyedosztályban szereplő gárda következő évtizedeit így lehetne jellemezni:

  • 1957/58-as szezon: Bajnoki cím a negyedik vonalban (pontosabban a Nyitrai kerületi bajnokságból). ▲
  • 1965/66-os szezon: Bajnok a harmadosztályban (A harmadosztály Közép csoportjából). ▲
  • 1967/68-as szezon: Kiesés az akkori Csehszlovákia másodosztály B csoportjából. ▼
  • 1971/72-es szezon: Visszajutás a harmadik vonalból. ▲
  • 1975/76-os szezon: Kiesés a másodosztályból. A blogon már említett Bardejov csapata mindössze 1 ponttal előzi meg a privigyei csapatot. ▼
  • 1980/81: Bajnoki cím a harmadosztályban. ▲

A másodosztályban került gárda ugyan egy szezon erejéig, az 1990/91-es bajnokságban újra a harmadosztályban találta magát, de onnan egyből visszajutottak. 1993-ra Csehszlovákia két részre, Szlovákiára és Csehországra szakadt szét. Mivel a csapat ekkor a szlovák másodosztály negyedik helyén végzett, így a következő évben – az első hat helyezettel együtt – megkezdhették a szereplésüket a szlovák élvonalban. Az akkor létrejött 12 csapatos szlovák elsőosztály úgy lett kiegészítve, hogy a másik hatos „újonc” a Csehszlovák elsőosztályból érkezett.

Az élvonalba került gárda célja nem volt más, mint a bennmaradás. Az első szezonjukban éppen csak a vonal fölött végeztek, de az 1997-ben elért nyolcadik helynél feljebb már nem tudtak kerülni. Az ezredfordulóra a már 16 csapattá dagadó elsőosztályban ekkor az utolsó hét csapatnak kellett búcsúznia a létszámcsökkenés miatt. A privigyei csapat az utolsó helyen végzett, de a másodosztályból mindössze 1 szezon után búcsúzni kényszerültek. Ekkor liftezésbe kezdett a klub.

Két év a harmadosztályban, majd kettő a második vonalban, azonban két szezon után újra a harmadik vonalba kerültek. Ugyan 2007 nyarára visszakerültek a másodosztályba, de a 2009/10-es szezont már be sem tudták fejezni. A 12 csapatos bajnokságban csupán 19 meccset tudtak lejátszani, végül a Szövetség kizárta a csapatot. 2010-ben egy új klub, a FK Prievidza 2010 jött létre, de a következő évben egyesültek a SKF Baník Handlová-val, hogy FC Baník Horná Nitra néven folytathassák a szereplésüket.

Az újrakezdést a hatodosztályban kezdték meg, de 2015 nyarára már a harmadik vonalra hangolódhattak, azonban 2018-ban kiestek onnan. Még abban az évben 1,23 millió euróból újították fel a privigyei futballstadiont, amely megfelel az UEFA 2. kategóriás stadionszabványainak. Az előkészítő munkákat az önkormányzat elvégezte, a projekt magában foglalta az épület külső és belső részének rekonstrukcióját. A stadion rekonstrukciója így 2019-re, a klub századik születésnapjára el is készült. Ugyanakkor néhány munkálatot fel kellett függeszteni, mivel a költségek megnövekedtek, az állam pedig nem igazán segítette a finanszírozást. Közben a következő években a csapat főleg a tabella közepén, vagy a második felében végzett.

5cee5e8ce41f2162893830.jpg

Ismertebb játékosok, akik megfordultak a klubnál:

  • Ladislav Petrás: a klubnevelés, egykori csatár 1964-től, négy évig szerepelt itt. Ezt követően a Besztercebányához ment, de onnan 1 év után távozott és 1969-től egészen 1980-ig szerepelt az egykor szebbnapokat, és az oldal által már említett csapatban, az Inter Bratislava-ban szerepelt. Visszavonulása után edzőként is tevékenykedett, többek között a Szlovák U21-es válogatottnál is dolgozhatott.
  • Jozef Urblík: Karrierje vége felé, 1998-ban érkezett a csapathoz, és 2001-ig szerepelt itt. Fia jelenleg a magyar elsőosztályban játszik.
  • Ivan Belák: Pályafutása végén érkezett ide, 2011-ben, és négy évig szerepelt a klub színeiben. Előtte a Púchovban (róluk is volt már szó) is játszott. Manapság edzőként dolgozik.
  • Dávid Hancko: Ifi éveit töltötte itt, de innen a Zsolnaiak akadémiájára ment. Napjainkban a Feyenoord és a Szlovák válogatott játékosa.
  • Filip Hlohovsky: a környék szülöttje kétszeres szlovák válogatottnak mondhatja el magát. A jelenleg 34 éves szélsőtámadó 2020-tól erősíti a csapatot.
  • Patrik Hrosovsky: Kilenc évig pallérozódott a klub akadémiáján, de az első felnőtt profi csapata a Plzen lett. Innen vezetett az útja a Genk-hez.

hancko-feyenoordweb.jpg

  • Martin Králik: Szintén klubnevelés, és szintén az ifi éveiben távozott. Zsolnán kapott profi szerződést, ahol több mint 130 meccsen lépett pályára. Jelenleg a Ceské Budejovice-ben szerepel az egyszeres szlovák középhátvéd.
  • Juraj Kucka: Itt kezdte az ifikarrierjét, de 1 év után távozott. Jelenleg a Slovan Bratislava játékosa.
  • Peter Németh: Az egykori klubnevelés 1993-tól 1996-ig szerepelt itt. Huszonkét alkalommal a szlovák válogatott mezét is felvehette. Jelenleg a Bundesliga 2-ban dolgozik asszisztensedzőként.
  • Filip Orsula: Itt kezdte megtanulni a futball alapjait, de sokáig nem marad. Később a Manchester City akadémiáján is fejlődhetett. Jelenleg az egykor szebbnapokat átélt Petrzalka-ban szerepel.
  • Martin Petrás: Szintén klubnevelés, 38-szoros szlovák válogatott, aki később több olasz csapatban is megfordult.
  • Martin Skrtel: A 104-szeres egykori válogatott itt kezdte az ifikarrierjét, de a felnőttek között már a Trencséni csapatban mutatkozhatott be.
  • Ján Vlasko: Ő csak az első ifiéveiben szerepelt itt. 2018-ban a Nagyszombattal bajnok lett.
  • Id. Vladimir Weiss: Az egykori Inter Bratislava és Csehszlovák hátvéd a karrierje végén érkezett az egyesülethez. Fia jelenleg a Slovan edzője, unokája pedig szintén a pozsonyi klub játékosa.

Tabella: KATTINTS

Szólj hozzá