2023. máj 22.

A kozákok elsüllyedése

írta: surprisezola
A kozákok elsüllyedése

A gárda a 2010-es években előbb az Európa Liga csoportkörébe, majd később az orosz kupadöntőig is eljutott.

fk-kuban-futbol-sport-900.jpg

Amikor 1991-ben a Szovjetunió felbomlott és többek között létrejött Oroszország, a Kuban az új államban az elsőosztályban találta magát. A kezdetben két csoport alkotta élvonal úgy nézett ki, hogy mindkét (A és B csoport néven futott) csoport első négy helyezettje a bajnoki körbe, míg a maradék kétszer hat csapat a kiesési körbe csatlakozik. A sárga-zöldek a B csoport utolsó előtti helyén futottak be, ami így egyértelműen kiesési kört jelentett, ahol a 20 csapat közül csupán kettőt tudtak megelőzni, és mivel az utolsó öt együttesnek búcsúznia kellett, így ő rájuk is az osztályváltás várt. A következő évben másodosztályból is kizúgtak, ahonnan két szezon után voltak képesek visszajutni.

3_17.png

Kétezerben végleg elhagyták a harmadik vonalat és a következő évtizedig háromszor is visszajutottak az élvonalba, de mindháromszor csak átszállójegyet váltottak. Kétezer-kilenc nyarán a gárda, Alan Kasaev-et 5 millióért adta el a Rubin Kazan-nak. Az összeg nagy részét az erősítésekre forgatták vissza a 2010-es bajnokságra. Ezen kívül még 2009 decemberében, a vezetőség a Chelsea egykori csatárát, Dan Petrescu-t ültette le a kispadra, aki ötéves kontraktust írt alá. Petrescu első évében bajnok lett a másodosztályban és a csapat készülhetett az orosz elsőosztályra, ami ekkor állt át az őszi-tavaszi ritmusra, aminek következtében a bajnokság 2011. március 12-étől, 2012. május 22-ikéig tartott. A román mester az Urziceni-t hagyta el az oroszok kedvéért, de mivel ex-klubja a második lett a hazai élvonalba, így 2010-ben két éremmel gazdagodhatott.

https_www_prosport_ro_wp-content_uploads_2010_01_5252011_1-dan-petrescu.jpgPetrescu 2009-ben az év edzője lett Romániában

A 16 csapatos élvonalba kezdésként a felsőházba végeztek, ami Bajnoki csoportot jelentett, de ott csupán az utolsó helyen végeztek. A nyáron ismét sikerült bevételre szert tenniük, ezúttal a később Újpesten is megfordult Lacina Traoré eladásából, akiért az Anzhi 18 milliót rakott le az asztalra. A nyár során az érte kapott összeg felét forgatták vissza a piacon.

A 2012/13-as bajnokság negyedik fordulója után Petrescu lemondott, mivel új kihívást kereset, és még abban a hónapban elfogadta a Dinamo Moszkva ajánlatát. A távozó mester helyét az orosz Yuri Krasnozhan vette át, akit januárban – hiába a pozitív eredmények és a 4. hely – a főbefektető döntése alapján menesztettek és Leonid Kuchuk, fehérorosz edző vette át a stafétát, aki az ötödik helyig vitte a gárdát, ami az Európa liga 3. selejtező körét jelentette.

leonid_kuchuk_has_agreed_to_take_over_from_slaven_bilic.jpgLeonid Kuchuk

Kuchuk az utolsó 12 bajnokijából csupán egyszer kapott ki, de mindössze csak négyszer tudta a csapata győztesen elhagyni a pályát. A nyáron három éves szerződési hosszabbítási ajánlatot kapott, és bár a klub bejelentette, hogy marad a tréner, végül nem így lett.

Az európai selejtezőt a román Dorinel Munteanu irányításával kezdték meg, akivel előbb a skót Motherwell-t, majd a Play-Off-ban a Feyenoord-ot búcsúztatták, ami csoportkört jelentett. A gárda az „A” csoportba került, ahol a Valencia, a Swansea és a St. Gallen várt rájuk. Munteanu-t azonban már októberben menesztették és elhozták a BATE-tól Viktor Goncharenko-t, akivel az EL-ben végül csak a harmadik helyen zártak, ami nem ért továbbjutást. Az európai selejtező nem törte meg a csapatot, akik a nyolcadik helyen végeztek a bajnokságban. Ekkora már a szenegáli Ibrahima Baldé volt a csapat gólfelelőse.

1127227-18443542-2560-1440.jpg

Ugyan a gárda a nyolcadik hellyel lemaradt az európai selejtezőkről, de a következő 2014/15-ös szezonban, a hazai kupában meneteltek. Hiába ment ezúttal is jól a Kuban-nak, Goncharenkot menesztették, ami azért is volt meglepő, mivel csak a tizedik fordulóban szenvedtek először vereséget, de a vezetőség úgy ítélte meg, hogy a mester túl lágy ember és több játékos is tiszteletlenül kommunikált vele. A kispadot újra Leonid Kuchuk örökölte meg, akivel a bajnokságban csak szenvedtek, és mindössze egy győzelmet tudtak felmutatni tizenöt bajnoki alatt (és öt döntetlent). Ugyanakkor a kupában szárnyaltak és egészen a fináléig jutottak, ahol hosszabbítás után, 3:1-re kaptak ki a Lokomotív Moszkvától.

nevtelen_21.png

Gyakorlatilag ez volt a csúcspont a sárga-zöldek életében, és innentől kezdve jöhetett lecsúszás. A 2015/16-os szezonban az eredmények nem jöttek, a vezetőség többször is edzőt cserélt, és hiába szerezték meg Andrei Arshavin-t, maradandót ő sem tudott alkotni. A végeredményt nem is lehetett más, mint kiesés az élvonalból. A visszajutás nem sikerült a második vonalból, és 2018-ban előbb csalás vádjával letartóztatták Oleg Mkrtchan üzletembert, aki 2013 és 2016 között volt a Kuban tulajdonosa, majd az év májusában az Orosz Labdarúgó Nemzeti liga bejelentette, hogy a gárda elbukta a licenckérelmet. Végül az adóhatóság pert indított a klub csődje miatt. Jöhetett a megszűnés.

Még abban az évben megalakult a Football Club Urozhay, amely 2020-ban FC Kuban Krasnodar (2018) névre váltott. A névváltoztatást azzal feltétellel engedte meg a liga, hogy a gárda nem fog igényt tartani a megszűnt együttes múltjára és nem lesz jogutód. A Kuban jelenleg a másodosztályban vitézkedik.

fk-kuban-futbol-sport.jpg

Szólj hozzá