2023. máj 22.

A romániai Chelsea bukása

írta: surprisezola
A romániai Chelsea bukása

Az FC Unirea Urziceni történelme nagy részét a román alacsonyabb osztályokban töltötte, de a kétezres években elindultak felfelé és egészen az Európa Liga kieséses szakaszáig jutottak.

wallurziceni.jpg

Havasalföldön, az Ialomita megyében lévő Urziceniben csak 1954-ben jött létre, az akkor még Aurora Urziceni néven alapított labdarúgóklub. A következő jelentősebb dátum 1976 tavaszára tehető, amikor is felavatták a csapat stadionját, ami a Tineretului nevet kapta. 1988 tavaszán a Román kupa legjobb 32 csapata közé jutottak be, de ott – az egykor szebb napokat is átélt – a Corvinul Hundedoara 3:1-re legyőzte a csapatot. A pontosítás kedvéért: a Corvinul végül a negyeddöntőbe hasalt el, a későbbi döntős Dinamo Bukarest ellen. 2002 nyarán új szponzor, a Valahorum SA állt a csapat mögé. A román borokat forgalmazó cégnek köszönhetően elkezdődhetett a stadion felújítása és a csapat is egyre feljebb kezdett lépegetni.

Az új támogató hatása már a következő nyár végén meglátszott, ugyanis a 2002/03-as szezonban bajnoki címet értek el a Divizia C nevű harmadosztályban. Az akkori harmadik vonal 8 csoport alkotta (Serie I, Serie II, egészen a Serie VIII-ig), és a csoportokból általában az első 2-3 jutott feljebb. Az Unirea Urziceni a Serie II-ből lépett feljebb.

intrare_stadion_panoramio.jpg

A másodosztályt már csak 3 csoport alkotta, de itt csakis az első helyezettek léphettek feljebb. Az ugyancsak Serie II-be került kékek előbb a hatodik, majd az ötödik helyet csípték el a 16 csapatos csoportjukban. Utóbbi helyezés esetében már (társ) gólkirályt is adtak a ligának, Dumitru Gheorghe személyében, aki 14 góllal zárta a szezont. Rajta kívül Cristian Constantin is eredményesen zárta azt a bajnoki évadot, a maga 10 góljával. A következő, 2005/06-os szezonra az egykori Dinamo Bukaresti csatár, Constantin Orac vette át az irányítást, akivel a második helyen futottak be, ami Play-Off-ot jelentett a három csoport másodikkal. Mivel az Unirea mind a két csapatot legyőzte, így a klub történetében először kerültek fel az élvonalba. A bajnokságot Dumitru ezúttal 8 góllal zárta, de a házigólkirály Dorel Zaharia lett, aki 14 góllal zárt. Dorel azonban a szezon végén távozott, és tovább folytatta a vándormadár karrierjét (az élvonalbeli Gloria Bistrita-hoz igazolt).

A feljutást követően Orac nem maradt sokáig a csapat élén. A hetedik forduló után, mindössze 3 győzelmet felmutatva álltak a tizenkettedik helyen, ami elég volt a váltáshoz. Őt két meccs erejéig Iulian Mihaescu váltotta (1-1 győzelem és vereség), majd az ő utódja, a csak egy hete szabadúszóvá vált Dan Petrescu. Az egykori Chelsea játékos egy héttel ezelőtt még a lengyel Wisla Krakówot irányította, de a szezon nem sikerült eléggé meggyőzően (sok döntetlen csúszott be, ami az akkori Wisla-nak nem volt elfogadható), illetve a román edző azzal vádolta meg a klub játékosait, hogy nem akarnak keményen edzeni.

bqsk9kpturbxy9hm2rlngy4ymuyymy2y2izowm5ytvmy2m1zmmzmzm5ny5qcgeslqmafc0eam0cqjmfzqswzqjy3gabotab.jpgPetrescu

Petrescu-val a 2006/07-es szezont újoncként a tizedik helyen zárták. Az akkor még 18 csapatos bajnokságban mindezt úgy sikerült elérniük, hogy nekik volt a legkisebb stadionjuk az élvonalban (mindössze 7000 férőhelyes). Még 2007 márciusában Dumitru Gheorghe elhagyta a csapatot, hogy aztán a nyáron újra váltson.

A következő szezonban a gárda eredményei sokkal jobban voltak. Előfordult, hogy a második, vagy a harmadik helyről várták a folytatást, de végül az ötödik helyen végeztek, ami UEFA kupa elsőkörös indulást jelentett. Az erre a szezonra kölcsönvett (a bajnoki rivális UTA Arad-tól) Cristian Danalache-t lehet kiemelni, aki a maga 9 góljával a bajnokság TOP10-es góllövői közé is felkerült. A bajnokság végén véglegesítve is lett a támadó szerződése, de ezt követően alig szerzett gólt, és 2010-ben el is hagyta a csapatot. Még 2008 nyarán Cristian Constantin is távozott. Az Unirea színeiben több mint 100 meccsen lépett pályára. Ennél többet egy csapat mezében sem játszott.

A 2008/09-es bajnokságban már az UEFA kupa selejtezőjébe is belekóstolhattak. A Hamburg-ot kapták, és bár idegenben 0:0-t játszottak, de Romániában Mladen Petric duplájának köszönhetően végül a németek örülhettek, akik meg sem álltak egészen az elődöntőig. Ebben a bajnoki évadban egyébként már nem ők, hanem a frissen feljutó Gaz Metan Medias stadionja volt a legkisebb (5300 férőhely). A korai UEFA kiesés nem törte meg a csapatot, amely a szezon végén a bajnoki címet is elhódította (Petrescu meg az év edzője lett). Ekkor már a román média a Chelsea-hez hasonlította a gárdát, amely egy ugyancsak feljutó, majd rövid időn belül bajnok lett. Ezért Urziceni Chelsea-nek, vagy Ialomita Chelsa-nek is hívták őket. Ugyanakkor Petrescu a hivatalos meccsnapokon farkasoknak nevezte a játékosait, így a Baragan farkasai becenév is ráragadt a csapatra.

A bajnoki cím BL csoportkört jelentett. Petrescuék a G csoportba kerültek, ahol a Sevilla, Stuttgart, Glasgow Rangers hármas várt rájuk (ebben az évben a Loki az E csoportban szerepelt). A kékek végül 8 pontot szerezve a harmadikok lettek, ami UEFA Európa liga folytatást jelentett, de ott a Liverpool kettős győzelemmel legyőzte a románokat. A klubnak ez jelentette a csúcsot, és innentől kezdve – ha nem is azonnal – várt rájuk a lejtmenet.

70586024_10159564839958018_8867453856586399744_n.jpg

A Liverpool elleni meccseket már nem Petrescu-val játszották le, aki még 2009 decemberében lemondott, aki két nappal később már az orosz Kuban Krasnodar kispadjára ült le. A döntésére azért került sor, mert több külföldi ajánlata is volt. Az Unirea akkori vezérigazgatója (Mihai Stoica – 2010 augusztusáig dolgozott itt) olyan edzőben gondolkozott, aki még nem dolgozott Romániában. A választás végül az izraeli Ronny Levy-re esett, akivel csak a második helyet csípték el (3 pontra lemaradva a bajnok CFR Cluj-tól). A nyáron a Szuperkupadöntőt is elvesztették a Cluj ellen, a bajnokságban pedig 4 fordulót követően 2 pontot szereztek csak. Közben a bajnoki második hely miatt a BL selejtezőjében is részt kellett venniük. A Zenit pedig minimális különbséggel, 1:0-s összesítéssel tovább is jutott. Ezt követte az Európa liga Play-Off, de ott a horvát Hajduk Split ellen is idegenben véreztek el. Máig ez volt az utolsó európai szereplése a gárdának. Levy pedig mehetett amerre látott.

2010-ben pedig a hanyatlás már elkerülhetetlen volt. Dumitru Bucsaru szinte az egész csapatát eladta bajnokság felében, mivel Gigi Becali Steaua tulajdonosnak tartozott. A gárda a tavasszal így a Steaua-tól és a Dinamo Bukarest második csapatától kölcsönvett játékosokkal próbált valamit kezdeni, de a kiesést már nem tudták elkerülni. 2011 nyarán Dumitru úgy döntött, hogy nem nevezi be a csapatát egyetlen bajnokságba sem. Így jöhetett a feloszlás. Jelneleg a helyi polgármesterség csapata, a 2016-ban létrehozott AS FC Urziceni futballcsapata játszik a Tineretului stadionban, amely jelenleg a Ialomitai megyei bajnokságban szerepel.

Az Unirea az élvonalban két rekordot is megdöntött:

  • A legrövidebb idő alatt nekik sikerült újoncból bajnoknak lenniük.
  • A leggyorsabb kiesés is az övék a bajnokok közül.

https_www_prosport_ro_wp-content_uploads_2011_06_8387665_1-lupul-singuratic.jpg

Szólj hozzá