2023. jún 05.

A kupadöntő jelentette a csúcsot

írta: surprisezola
A kupadöntő jelentette a csúcsot

A Les Herbiers VF sosem jutott el a harmadosztálynál feljebb, de 2018 májusában egészen a Francia kupadöntőig meneteltek.

eaakywlxsaazeml.jpg

A Nantes-től délkeleti irányban található Les Herbiers-ben az első sporttársaság már 1919-ben – a Les Herbiers-i fiatal lelkész, Rousseau atya vezetésével - Alouette sportive néven jött létrejött. A piros-fekete együttes 1978-ig a regionális futballban játszott, amikor is meghívást kaptak az újonnan létrehozott francia negyedosztályba, de a szezon végén kiestek onnan. Gyakorlatilag már 1975-től a negyedik vonalban szerepeltek, de az akkor még regionális szintnek számított. A klub egészen a hetedik osztályig süllyedt, mielőtt 2007-ben újra a negyedik szintet elérték. Ekkor még a szezon végén ki is estek, de három évvel később visszakerültek, majd 2015-ben a harmadosztályba is feljutottak. A tizennyolc csapatos harmadik vonalban előbb a tizenötödik, majd a tizenharmadik helyen zártak a piros-feketék.

A szezon végére Adama Sarr a maga 12 góljával a bajnokság harmadik legjobb góllövője lett, de ezt követően a Ligue 2-ben szereplő Football Bourg-en-Bresse-hez ment. A góllövőlista tizedik helyén végző Anthony Schuster (9 gólt szerzett) sem maradt, ő a belga másodosztályú Tubize-hez igazolt, de onnan két év után visszatért, hogy 2021-ben ismét továbbállhasson.

adama-sarr-premiere-recrue-du-fbbp-01-1496391912.jpgAdama Sarr

A 2017/18-as szezont ugyan rögtön egy vereséggel kezdte a csapat, de a következő három fordulóban 7 pontot szedtek össze. A még 2016 nyarán kinevezett Frédéric Reculeau (előtte 2005 nyarától a Lucon VF-et irányította, ami pályafutása első kispadja volt) vezette csapat az első négy fordulót követően már a negyedik helyen állt és mindössze három pontra volt az akkori éllovas Red Star FC-től. Ezt követően nagyon komoly lejtmenetbe indult meg a csapat és novembertől a Francia kupa küzdelmeibe is bekapcsolódtak, de ott az első körben kapott SC Balma nem jelentett gondot, bár a követőző körben kapott SO Romorantin ellen az utolsó pillanatban döntötték el a továbbjutást.

A harmadik körben az Angouléme Charente FC otthonában a hosszabbítás 115. percében bírták csak eldönteni a továbbjutás kérdését, de közben a bajnokságban a negyedik fordulót követően az eredmények csak nem jöttek. Az újabb bajnoki győzelemre a hetedik fordulóig kellett várni, de ezt követően hosszú nyeretlen széria következett. A soron következő kilenc fordulóban mindössze 5 pontot bírtak összekapni. A 18. fordulóban a Chambly (róluk már volt szó) látogatott a piros-feketékhez és a vendégek 3:1-es győzelmet aratta. Ekkor a piros-feketék már a kiesőzónába csúsztak vissza, ami Reculeau állásába került. Helyét a segédedzője, Stéphane Masala vehette át, aki már a Lucon-nál is a távozó mester munkáját segítette, igaz, csak 2014 nyarától, mivel előtte (2005-tól) a gárda játékosa volt.

Az új edző debütálása jól sikerült, hiszen az AS Lyon-Duchére otthonából elhozták a három pontot és a kupában kapott FC Saint-Ló Manche-t is legyőzték idegenben (Rodrigue Bongongui 17 perc alatt két gólt szerzett). Ekkor már a bajnokságban is magukra találtak és a következő 7 meccset veretlenül (3 győzelem és 4 döntetlen) abszolválták. De közben még ott volt az Auxerre elleni idegenbeli kupameccs, amit nagy meglepetésre 3:0-ra megnyertek.

A negyeddöntőben a Lens elleni hazai meccset már a Nantes pályáján kellett megrendezni, amin valamivel több, mint 21 000 láthatta, ahogy a kiscsapat tizenegyesekkel kiejti a vendégeket. A következő kupa meccsre április közepéig kellett várni, de addig is ott volt a bajnokság, ahol a kupaelődöntőig 7 bajnoki meccset játszottak le.

Ezeken a bajnoki összecsapásokon ugyan becsúszott egy hazai vereség a Pau FC ellen, de így is 3-3 győzelmet és döntetlent összetudtak hozni. Ekkor a piros-feketék már a kilencedik helyig léptek fel, ugyanakkor olyan szoros volt a bajnokság, hogy a még éppen kiesőzónában lévő Chambly csupán három pontra volt a csapattól.

A kupa elődöntőben szerencsés párosít jött létre a gárda szemszögéből, mert az ugyancsak elődöntőig jutó Chambly-t kapták, míg a másik ágon a két élvonalbeli csapat, a Caen és a PSG készült összecsapni egymással. Ez a két párosítás azt is jelentette, hogy a döntőbe az egyik harmadosztálybeli gárda ott lesz. Érdekesség, hogy a Chambly kezdőjében ott volt a volt Fradi játékos, Aissa Laidouni.

Az elődöntőt is sikeresen abszolválta a csapat és a májusi döntőbe a PSG várt piros-feketékre. Előtte azonban a bajnokság utolsó három fordulóban csupán egy győzelmet tudtak felmutatni, ami azt jelentette, hogy rosszabb gólkülönbséggel éppen, hogy kiestek. A döntőig menetelő gárdát végül a párizsiak megérdemelten 2:0-ra legyőzték, és a csapat azóta sem jutott el ilyen magaslatokig. A kupát Thiago Silva a gárda csapatkapitányával, Sébastien Flochon-nal emelte a magasba. A Les Herbiers a napjainkban is a negyedik vonalban szerepel, de 2022 nyarától már nem Masala az edző, ugyanis ő a Créteil-hez ment. Helyét az a Laurent David vette át, aki előtte 7 évig a Stade Brest B csapatát irányította. Egyébként a mostani bajnokságban csupán 2 pontra maradtak le a bajnoki címtől.

Nézzük, hogy a kupamenetelésben kiemelkedő játékosokkal mi lett az óta:

  • Rodrigue Bongongui: Négy gólt és két gólpasszt jegyzett a kupameccsek során, ezzel ő lett a gárda legeredményesebb tagja, de a kiesés után megjárta Horvátországot, Szlovéniát, Izraelt és Azerbajdzsánt is. Jelenleg az izraeli Maccabi Ahi Nazareth-et erősíti.
  • Kévin Rocheteau: Kölcsönbe szerepelt a klubnál a Niort-tól és jelenleg is ott játszik.
  • Matthieu Pichot: A kezdőkapus is távozott a kiesést követően, és a Bourg-en Bresse-hez ment. Onnan 2020-ban a szintén francia Andrézieux-hoz csatlakozott.
  • Romuald Marie: A Lens elleni tizenegyesekben kivette a részét. A jobbhátvéd 2019 nyarán távozott, azóta 3 csapatban is megfordult. Jelenleg a La Roche Vendée játékosa.
  • Ambroise Gboho: A kiesést ő is távozott, azóta négy klubváltása is volt.

 

  • Quentin Bonnet: 2019-ben távozott a La Roche Vendée-hez és azóta is ott szerepel.
  • Joachim Eickmayer: A kiesést követően a Chambly-hoz ment, onnan 2021 nyarán a Bourg-en-Bresse-hez.
  • Claude Koutob: 2019 nyarán távozott, azóta kétszer is volt szabadúszó több hónapig.
  • Florian David: Ő is csak kölcsönbe volt itt. A Grenoble végül 2019-ben elengedte a Chambly-hoz, de onnan másfél évvel később a Rodez-hez ment.
  • Sébastien Flochon: A csapatkapitány a 2017 januárjában érkezett a klubhoz, de a kiesés után ő is a Chambly-hoz ment. Onnan a Créteil-en keresztül az US Boulogne-hez vezetett az útja.

_101228162_flochon_getty.jpg

Tabella: KATTINTS

 

Szólj hozzá