2023. júl 22.

A nemzeti bajnokság jelentette a csúcsot

írta: surprisezola
A nemzeti bajnokság jelentette a csúcsot

A moldáv FC Floresti-t csupán 2002-ben alapították, és ugyan eljutott az országos bajnokság élvonalába, de ott meg is torpantak.

fc_flore_ti_logo.png

Kétezer-kettőben a moldáviai Florestiben megalapították az Fotbal Club Floresti-t, amely nagy lendülettel el is indult a harmadosztály (B Division) Északi csoportjában. Amíg a csoport létszáma szezononként hol bővült, hol csökkent, ugyanakkor a gárda eredményei fokozatosan javultak. Az eleinte alsóházi csapat előbb a középmezőnyt, majd a tabella első felét érte el. Közben a 2010/11-es szezontól már három csoporttal működött (Észak, Közép és Dél) a harmadik vonal.

A 2015/16-os bajnokságban már közel voltak a feljutáshoz, de akkor mindössze 1 ponton (és tízzel több szerzett gólon) múlott, hogy ne a FC Singerei jusson fel (amely azóta visszatért a harmadosztályba). A 2016/17-es szezonban ismét két csoport volt csak, de ekkor csupán a negyedik helyet szerezték meg az Északi csoportban, ugyanakkor a következő szezonban (ismét három csoportos bajnokság) öt ponttal megelőzték a második CF Soroca-t.

moldova-relief-map-highly-detailed-physical-vector-format-all-forms-regions-big-cities-115813978.jpg

A másodosztályban előbb a második, majd az első helyen végeztek. Utóbbi esetén pontazonossággal (69-69) végeztek a Dacia Biuicani-val, így az egymás elleni meccseket kellett megvizsgálni, ami a Floresti-nek kedvezett, így ők lettek a bajnokok. Érdekesség, hogy gólkülönbség esetén a Dacia lett volna első, mivel kilenc egységgel jobb volt a gólarányuk. De mivel az első kettő automatikus feljutott, így csupán az volt a kérdés, hogy ki emeli fel a bajnoki serleget 2020 nyarán.

img_0348-min-1276-1591268042.jpg

Az elsőosztályban került klubnak azonban a covid és a stadionkérdés problémát jelentett. Előbbi esetén a nyári felkészülést 15 játékossal kezdték meg (öten karanténba voltak), utóbbi esetében a klubvezetés próbált egy pályát bérelni, amin a hazai meccseit rendezheti, és ez végül a benderi stadion lett. Újoncként a 10 csapatos élvonalban a hetedik helyen végeztek, de gyakorlatilag ez jelentette a csúcsot a klub életében.

A 2021/22-es szezonban a gárda mínusz hat ponttal kezdte a szezont, ugyanis a Szövetség hat pontot levont a csapattól, mivel felmerült, hogy két játékos is manipulálta az eredményeket, akiket végül 1 évre eltiltottak a labdarúgástól. Az említett két labdarúgó: Andrei Calac és Artiom Zeleniuc volt. Érdekesség, hogy Artiom az eltiltása lejártakor (2022 januárjában) az FC Sucleia játékosa lett, de az év nyarán visszatért a Floresti-hez. Andrei Calac az eltiltása után az élvonalbeli FC Balti játékosa lett, de 2022 januárjától a szabadúszók táborát erősíti.

Abban a szezonban a csapat az összes meccsét elvesztette a bajnokságban, végül az utolsó 9 meccsét már le sem játszották, mivel ki lettek zárva. A maradék kilenc meccset 3:0-val írták jóvá az ellenfeleiknek.  

Szólj hozzá